❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Bullet 100 m+

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Leeonek

Re: Bullet 100 m+

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

rouchi píše:we wificentru už ho maj skladem, objednává už někdo a bude testovat?

2,4kový asi ne, nebo to někdo na 2,4ku bude používat? ;)
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 16 years ago

quote]we wificentru už ho maj skladem, objednává už někdo a bude testovat?[/quote]

Takže sešli se mi doma 2 ks Bullet M5 Sice tu byla řeš o 2,4 ale ja jsem zkoušel na 5 Ghu jen.
Neberte to jako profi test ja jen zkoušel co to bude dělat proti klasickemu bulletu ve stejnych podminkach .

Na úvod Bullet M5 na stole a 2 pc kde jsem tahal data mezi sebou na 100 Mbit sitovkach Vzdalenost mezi Bullety byla 1 metr .

První pohled zcela jine web rozhraní,ale logicky podobne ale podlemne lepší . Co mě překvapilo záložka Wirelles tak šířka kanalu pro ČR byla možná 40 Mhz ,výkon 25 Dbm Dále Advanced záložna Aggretation kde se da nastavit počet ramců či Air Max.. To popišu dale .

Co mi překvapilo v horším tak mam menší citlivost než klasické Bullety a problémy jsem měl se šifrovaním WPA 2 kde se sice spojili a domluvily,ale až na x ty pokus takže se to připojovalo třeba 5 min. Při šifrovani WPA se to okamžitě připojí.
Při zátěži jedním směrem ping se zvýšil na 18 ms běžny ping byl 1 až 2 ms bez zátěže či s malou zátěží.
Zatěžoval jsem soubory o velikosti 600 MB.
Přenosová rychlost při 20 Mhz kanalu byla od 3 200 do 4099 kb/sec
při 40 Mhz kanálu byla od 5530 do 6259 kb/sec
Jakmile jsem začal oba směry tak se rozložila rychlost tak že první směr šel vždy rychleji než druhy.

Transmission Rate, mi fungovalo rychleji když jsem dal napevno MCS 7-65 než Best automatic. Ale se směrovkama anténama to může být jinak.
Při zapnutí Air Max se sniží přenosová rychlost o 1500 kb/sec předpokladam že je to na delší vzdálenosti.
No a ještě jedna věc...občas se to může hodit není tam možnost klonování MAC adres aspoň zatím. Připojení na MAC bez SSID je možné.

Pokud je zájem obrazky z nezatíženého bulletu můžu nahrát kamkoliv.
Takže aspon toto z amatérského testu :-))

http://www.wiracom.cz
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

hmm, na stole to tu skouší kde kdo ale co venku, už to někdo dostal na 500m?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

lyra
Kontaktovat uživatele:

Já to nesthl chtěl jsem to vyzkoušet na 500 m s kolegou na druhe straně ,ale nějak jsem se u toho zasekl,že jsme to nestihali pak už dat na 2 střechy . Taky bude záležet na místních podmínkách . Dále jsem zapoměl dodat že to docela bylo ohřáté od testovaní netuším co to bude dělat v trvalé zátěži.
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Dnešní venkovní test. Doba testu ráno od 8 do 9 hod tedy minimalní ruch ve vzduchu.
Při volbě kanálu jsem dal na test zakazany kanal tedy kanal 36 . Vzdalenost 500 m ,ale v Bulletu plalo 1,9 Km což nechápu.
Zatězoval jsem jako minule přesouvání souborů mezi počítači .Signal - 76 dB CCQ bylo 97 % . Noice bylo 98
Rychlost byla celkem uspokojiva- změnil jsem měřicí program takže přenos byl 43 až 48 Mps..

Rychle přehození na povolenou frekvenci a další test. Dával jsem volny kanal a nejbliší kanaly vypadali volné dle scanu,ale nevím jaké vysilače tam jedou v přeskokovým pásmu, Canopy, Tranga, atd jsou o kus vedle cca 50 m..

Připojení bylo horší, možná za to můžou i parametry anten to jsem nezkoušel nebylo čím . Signal byl - 86dB CCQ bylo 93% noise 96 .

Přenosová rychlost byla nejvyšší 23MBps,ale značné kolísání rychlosti směrem dolu třeba na 8 Mbps . Špičky dolu uplně až na 1 Mbps . Pro test jsem nechal 40 Mhz šířku kanálu.

Možná že by se dali vytvořit i lepší podmínky pro přenos,ale vzhledem k omezenemu času jsem nevyzkoušel víc variant s více antenami a třeba zkusit kvalitnější směrování anten . Jak jsem říkal předtím Bullet se poměrně dost zahříval .

Dokázal bych si to představit v realu na vesnici kde je špičkova zatěž a ne trvale a kde by bylo dobré mít propustnost víc jak 10 Mbit s mini zařízení.. Jasně mikrotik dokáže víc,ale neberte mi tak za slovo. Jirka

http://www.wiracom.cz
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Omlouvam se moc jsem to po sobě nečetl a stala se chyba zde

Přenosová rychlost byla nejvyšší 23MBps,ale značné kolísání rychlosti směrem dolu třeba na 8 Mbps . Špičky dolu uplně až na 1 Mbps . Pro test jsem nechal 40 Mhz šířku kanálu.

Takže ne 23 ale 13 Mbps nejlepsi rychlost byla 14 Mbps.

Byl to test 2 tedy v mírně zarušením pásmu.
0 x

hapi

jinak řečeno chceš říct, že při zabrání dvou kanálu (40MHz) a dvou polarizací ti to dalo stejně jako jeden kanál při jedný polarizaci? Na mikrotikách do 500m dám bez nstreme ke klientovy 10Mbit FD pokud žádnej další z nich nekomunikuje a ty jsi na tom nedal ani to.
0 x

Jenya

Příspěvekod Jenya » 16 years ago

hapi píše:jinak řečeno chceš říct, že při zabrání dvou kanálu (40MHz) a dvou polarizací ti to dalo stejně jako jeden kanál při jedný polarizaci? Na mikrotikách do 500m dám bez nstreme ke klientovy 10Mbit FD pokud žádnej další z nich nekomunikuje a ty jsi na tom nedal ani to.

Bullet preci neumi pouzivat dve polarizace (ma vystup jen na jednu antenu).
0 x

hapi

jo to je ten krám na kabelu tak to sorry, ovšem stejně zasereš dva kanály pro stejný data. To už je fakt lepší to turbo. Měl by jsi to testnout na 20Mhz kanále kde bude lepší citlivost.
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 16 years ago

hapi píše:jo to je ten krám na kabelu tak to sorry, ovšem stejně zasereš dva kanály pro stejný data. To už je fakt lepší to turbo. Měl by jsi to testnout na 20Mhz kanále kde bude lepší citlivost.

nevim nevim, pise, ze mel signal - 86 to me neprekvapuje, ze mu to skoro nejelo...
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

lyra: bylo by možná vhodné otestovat to na normálních anténách na pendreky ti to moc dobře nepojede, jinak si nedovedu vysvětlit sílu signálu. Nebo jsi to zkoušel bez přímé viditelnosti?

pokud hodím na klasický ap-klient turbo, na 500m z toho dostanu s přehledem 70Mbit a víc (stabilně - bez kolísání), nehledě na dobu testu, v 8 hodin ráno jede vždy všechno na max, protože na ostatních sítích není žádný provoz :)
0 x