❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spoj 2xMK s CM9 na 5 GHz. Pujde to?

Návody a problémy s konfigurací.
pepulis

Příspěvekod pepulis » 19 years ago

skrebon píše:
pepulis píše:Ano nez vyroste to peknych par let bude trvat, ale ten chybejici strom nikomu vadit nebude. Dobre co tedy myslite, kdyz to upravim, uz by to nemel byt problem ne?

V bode kde je ta cervenma tecka je jeste jedna firma (bily prosvitajici dum). Od teto firmy (smerem za ni cca 200 m) je ta antena umistnena ve vysce presahujici vrchol te firmy tak o min. 3 m.

Urcite to problem nebude. Ale ak poviem, ze je urobeny na 12km, s antenami, uvedenymi vyssie, linkova rychlost je stabilna 9mbps a viditelnost, ziadna(les cc 2km), tak mi snad nikto neuveri :-) Je len na test. Bude sa to menit.

No tak to vazne neverim, kdyz vsude vsichni rikaji, ze 5 GHz a viditelnost je podminka :D. Ale rad se necham prekvapit. Stromy jdou dneska rano dolu a zitra se vse, pokud se nic nezmeni montuje :D .
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 19 years ago

skrebon píše:Urcite to problem nebude. Ale ak poviem, ze je urobeny na 12km, s antenami, uvedenymi vyssie, linkova rychlost je stabilna 9mbps a viditelnost, ziadna(les cc 2km), tak mi snad nikto neuveri :-) Je len na test. Bude sa to menit.

Taky neuvěříte..
Tyhle antény, ale bez radomu + compexy proti sobě na 16km ve vertikálu, to byla naše záložní konektivita asi 3 měsíce.
Směřovali jsme to jen "na signál" podle statusu v compexu. Viditelnost nepřímá.
Kvalita signálu v cpx 15-17, linka 18Mbps/18Mbps ping 1500b paket do 10ms bez packetlossu.
0 x
T-T

pepulis

tom-tom píše:
skrebon píše:Urcite to problem nebude. Ale ak poviem, ze je urobeny na 12km, s antenami, uvedenymi vyssie, linkova rychlost je stabilna 9mbps a viditelnost, ziadna(les cc 2km), tak mi snad nikto neuveri :-) Je len na test. Bude sa to menit.

Taky neuvěříte..
Tyhle antény, ale bez radomu + compexy proti sobě na 16km ve vertikálu, to byla naše záložní konektivita asi 3 měsíce.
Kvalita signálu v cpx 15-17, linka 18Mbps/18Mbps ping 1500b paket do 10ms bez packetlossu.

Tak to hledim a snad to pujde i nam pekne. Dneska jsme si makli a to docela vazne. 9 pekne velkych mohutnych stromu padlo k zemi, viditelnost se zlepsila daleko daleko vic. Neni to uplne idealni jeste, protoze nam tam zavazeji jeste vetve z jednoho stromu, ktery nechceme kacet, jen jej nejak orezat az bude plosina. Ja se uplne spokojim s prenosem 10/10 Mbit pri pingu s 1500 do napr. tech 10 ms. Ted mame ten spoj na 2,4 a ping s 1500 je tak do 2-3 ms.
0 x

pepulis

tom-tom píše:

Taky neuvěříte..

A jeste bych se chtel zeptat co je to pro Vas neprima viditelnost? Jeden strom v ceste, nebo 10 apod.? Jake stromy? Huste zalistnene? atd. A taky, neni to spis horsi nemit na tech antenach radom? Nenaprsi do toho, nebo proc jste jej tam nemeli? To ma ten radom takovy utlum?
0 x

tom-tom

pepulis píše:A jeste bych se chtel zeptat co je to pro Vas neprima viditelnost? Jeden strom v ceste, nebo 10 apod.? Jake stromy? Huste zalistnene? atd. A taky, neni to spis horsi nemit na tech antenach radom? Nenaprsi do toho, nebo proc jste jej tam nemeli? To ma ten radom takovy utlum?

Nepřímá viditelnost je, že na tu dálku se už země začíná zakřivovat... kecám :)
Prostě, k viditelnosti moc nechybí, ale konkrétně tady asi v polovině trasy vadí 2km úsek listnatých stromů, takže asi z 50% zasahuje do FZ.

Radom na těch anténách nebyl, protože to byl půjčený spoj a už jsme je tak dostali. Osobně compexu moc neholduju :)
0 x
T-T

risek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod risek » 19 years ago

spoj na 2,4 co jede bez problemu jsem nahradil 5G, prima viditelnost "relativne" ok (tzn, žadny objekt, jen sem tam strom) a na 5G vubec nic. Jednalo se o spoj cca na 3 km. Podle me zkusenosti, pokud nasadite 5G a fakt nevidite, je to sazka do loterie...
0 x
*risek*

tom-tom

risek píše:spoj na 2,4 co jede bez problemu jsem nahradil 5G, prima viditelnost "relativne" ok (tzn, žadny objekt, jen sem tam strom) a na 5G vubec nic. Jednalo se o spoj cca na 3 km. Podle me zkusenosti, pokud nasadite 5G a fakt nevidite, je to sazka do loterie...

Nepíšeš nic o použitých anténách, zařízení, typ a délka koaxu, použité konektory.... možná ti teï připadám jako puna, ale díky tomu se mi ještě nestalo aby mi nejel spoj, KLEP-KLEP-KLEP (to byl můj dubový stůl :))
0 x
T-T

pepulis

tom-tom píše:Nepíšeš nic o použitých anténách, zařízení, typ a délka koaxu, použité konektory.... možná ti teï připadám jako puna, ale díky tomu se mi ještě nestalo aby mi nejel spoj, KLEP-KLEP-KLEP (to byl můj dubový stůl :))

No treba ja mam na obou stranach kabel RF400 (cca 6-8 m), pajeci N konektory k tomu a pigtail. Anteny, ktere jsem tady uz vzpomenul a karty CM9. Taky mi zatim jedou taky vsechny spoje, ktere se kdy delali a taky u nich (nekterych) nemam primou viditelnost.
0 x

pepulis

Tak, po vykaceni (nakonec 9) stromu, vypada viditelnost takhle - viz. níže. Neni to jeste idelani, protoze to co zavazi neslo sundat, drzi to docela breh, ktery castecne ujizdi, tak musime nekde sehnat plosinu a zkratit jen korunu. No zitra na to jdeme, snad to bude uspesna montaz a taky vykonana prace k necemu.

Obrázek
0 x

StoupaLutin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod StoupaLutin » 19 years ago

.. tý jo... teda doufám že na Vás nevletí ochránci přírody, nebo někdo z kraje z odboru životního prostředí - i tohle jsme už řešili (jeden bývalý kolega ted dělá právě na kraji - odbor životního prostředí - tak máme někdy info z první ruky co je a nebo potřeba nebo dovolené a zakázané). Pro jistotou bych si to ošetřil papírově (to vykácení) - a nejlépe i na kraji - nekteré stromy jsou přímo v kompetenci kraje - jak kde! :roll: :?
0 x

pepulis

StoupaLutin píše:.. tý jo... teda doufám že na Vás nevletí ochránci přírody, nebo někdo z kraje z odboru životního prostředí - i tohle jsme už řešili (jeden bývalý kolega ted dělá právě na kraji - odbor životního prostředí - tak máme někdy info z první ruky co je a nebo potřeba nebo dovolené a zakázané). Pro jistotou bych si to ošetřil papírově (to vykácení) - a nejlépe i na kraji - nekteré stromy jsou přímo v kompetenci kraje - jak kde! :roll: :?

Jo v poradku, my to kaceli na zaklade povoleni. Jsme v chranene krajinne oblasti, ale povoleni jsme dostali. Ta mezera co je tam videt pred par dny byla jeste zakryta. Tech 9 stromu padlo jen diky tomu malemu kousku, co je videt na fotce vyse. Ony nektere ty stromy by stejne museli casem dolu, je to na krajich potoka a sice to drzi breh, ale nektere jsou uz docela naklonene a hrozilo by casem zriceni na nejakou strechu domu apod.
0 x

pepulis

Tak ted jsem castecne doladili ten spoj. Castecne :D. Signal je -70/-70 v prumeru. Bandwitch test ukazuje hodnoty 8,5-9 Mbit/8,5-9Mbit. Ping je pri normal provozu s paket size at uz 28 nebo 1500 v rozmezi 0-2 ms. Zarazime ale ze pri tom bandwitch testu ping vystoupi docela vysoko v prumeru do 100 ms = dela to i Vam?. Vse je bez PL. Procesor ale pri dandwitch vystoupi na 100 pro at uz na jedne nebo druhe strane.
0 x

StoupaLutin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod StoupaLutin » 19 years ago

pepulis píše:Tak ted jsem castecne doladili ten spoj. Castecne :D. Signal je -70/-70 v prumeru. Bandwitch test ukazuje hodnoty 8,5-9 Mbit/8,5-9Mbit. Ping je pri normal provozu s paket size at uz 28 nebo 1500 v rozmezi 0-2 ms. Zarazime ale ze pri tom bandwitch testu ping vystoupi docela vysoko v prumeru do 100 ms = dela to i Vam?. Vse je bez PL. Procesor ale pri dandwitch vystoupi na 100 pro at uz na jedne nebo druhe strane.

To bude asi logické, že když spoj zatížíš naplno, že se ti zvednou odezvy, ne? :) ...a to že se ti při tom zvedne i zátěž CPU je logické také - něco musí ten trafic generovat při tom testu a navíc i obsluhovat... :wink:
0 x

pepulis

Ano to chapu, ze ping pujde nahoru, jen nevim zda tohle je moc nebo malo, protoze nemam s nicim srovnavat. Jaky ping mate vy pri zatezi 9/9 Mbit pres band. test?
0 x

pepulis

pepulis píše:Ano to chapu, ze ping pujde nahoru, jen nevim zda tohle je moc nebo malo, protoze nemam s nicim srovnavat. Jaky ping mate vy pri zatezi 9/9 Mbit pres band. test?

Tak vse slape jak ma, ale vsiml jsem si ted, ze ma ping hodnotu po cca napr. 1000 pokusech v prumeru 0,8 ms a pak treba z niceho nic jeden vyleti na 150 ms. Tohle se mi delo i na 2,4, kdyz tam jeste byla. Kabely anteny pigtaily jsou uplne nove a myslim, ze rovnez dobre provede. Treba vcera se to nestavalo vubec. Signal je porad stejny.
0 x