❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
zalozny zdroj a mrazy
Re: zalozny zdroj a mrazy
Bohužel nemám tu možnost, teda možnost samozřejmě je, ale jet 200km pro zboží, to radši budu trpět a 3 týdny čekat na dodávku :)
0 x
Zdravim
Myslim, že pokud někdo nechce řešit různé úpravy zdrojů a hleda různé varianty řešení zdrojů od výstupního proudu, kapacity baterie, signalizace výpadků napajení nebo poruchy baterie, je vhodné použivat zdroje určené pro zabezpečovací systémy. Cena těchto zrojů je poloviční nebo třetinová než ceny UPS. Není zde žádná konverze. Je to vlastně jen dobíječ a výstup 13,8V ss. Navíc ochrany proti přebíjení i proti přepětí bývají samozřejmostí. Vše v kovove skřínce vč. trafa.
Mrkněte třeba sem http://www.jablotron.cz/cz/Katalog/zabe ... ci+zdroje/
Používame ty s mikroprocesorem a 17Ah baterii s výstupem poruchy bat a výpadku napajení již několik let. Doporučuji jako velice stabilní a spolehlivý zdroj. Da se sehnat i provedení 24-27V.
Myslim, že pokud někdo nechce řešit různé úpravy zdrojů a hleda různé varianty řešení zdrojů od výstupního proudu, kapacity baterie, signalizace výpadků napajení nebo poruchy baterie, je vhodné použivat zdroje určené pro zabezpečovací systémy. Cena těchto zrojů je poloviční nebo třetinová než ceny UPS. Není zde žádná konverze. Je to vlastně jen dobíječ a výstup 13,8V ss. Navíc ochrany proti přebíjení i proti přepětí bývají samozřejmostí. Vše v kovove skřínce vč. trafa.
Používame ty s mikroprocesorem a 17Ah baterii s výstupem poruchy bat a výpadku napajení již několik let. Doporučuji jako velice stabilní a spolehlivý zdroj. Da se sehnat i provedení 24-27V.
0 x
pepop
a k tomu můžete použít můj script viewtopic.php?f=3&t=5222 kterej by měl s tim fungovat a nahradit tak komplet smartUPS.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
pepop píše:Zdravim
Taky jsem je používal, mám jich asi 10 na síti. Pak mi známý řekl o ADxx od emka. Poloviční cena, stejně odvedená práce a hlavně možnost AD55 uvnitř skříně sarel o rozměrech 30x20x15cm i včerně jednoho RB a 17AH baterky mě prostě přesvědčili. Ty zdroje co popisuješ jsou fajn, ale u větších baterek je tam fakt nehorázná cena a navíc, ty bedny jsou pro vnitřní použití, mají mizerné krytí, a jen tak pod střechu kde může zafouknout sníh, bych je torhodně nedal.
Výhodu u těchto zdrojů vidím takovou, že mají toroidní trafo, nejsou spínané, takže nemůžou rušit například televizní programy jako některé zdroje, nebo například kolegovu vysílačku tak, jak to dělá například AD55 ;)
0 x
hapi píše:a k tomu můžete použít můj script viewtopic.php?f=3&t=5222 kterej by měl s tim fungovat a nahradit tak komplet smartUPS.
Super scriptik, neco podobneho jsem mel take napsane, ale problem byl, ze pokud nastal vypadek AC tak pokles napeti u techto zdroju pri vypadku neni a nebo je az po delsi dobe:) Je tam jakysi potenciometr, kterym se da regulovat vystupni napeti, ale to jsem jeste nezkousel jestli je rozdil na vystupu pri AC on a nebo AC OFF.
Vyresil jsem to nakonec tak, je-li to mozne, ze si pingam na zarizeni na etheru RB u klienta (napr domaci AP) pokud je bez proudu poslu si mail o vypadku. neni to uplne super a neda se to pouzit vsude, priznavam ale alespon nejaka diagnostika. jinak Hapi dobra prace

0 x
pepop
testuju to tu na AD-55B což je 24V verze. Pokud to mám seřízený tak, že na bateriích je cca 13.7V tedy 27.4V na obou, tak po vypnutí AC to jde dolu rychle a během 15 sekund už to pípá a vyhodnocuje jako AC off. Volty letěji dolu rychle, záleží na nastavení tý hodnoty normálního napětí. Spoždění poslání mailu je schválě aby to neposílalo při každym výpadku AC trvající do minuty.
Je to určitě systémovější řešení ale přišel jsem na to, že některý RB433AH měřeji napětí a některý ne což je dost zvláští. Mám dvě doma na střeše se stejnou verzi mikrotiku i biosem, stejný zapojení napájení a jedno ukazuje a druhý ne.
Je to určitě systémovější řešení ale přišel jsem na to, že některý RB433AH měřeji napětí a některý ne což je dost zvláští. Mám dvě doma na střeše se stejnou verzi mikrotiku i biosem, stejný zapojení napájení a jedno ukazuje a druhý ne.
0 x
Leeonek píše:
Taky jsem je používal, mám jich asi 10 na síti. Pak mi známý řekl o ADxx od emka. Poloviční cena, stejně odvedená práce a hlavně možnost AD55 uvnitř skříně sarel o rozměrech 30x20x15cm i včerně jednoho RB a 17AH baterky mě prostě přesvědčili. Ty zdroje co popisuješ jsou fajn, ale u větších baterek je tam fakt nehorázná cena a navíc, ty bedny jsou pro vnitřní použití, mají mizerné krytí, a jen tak pod střechu kde může zafouknout sníh, bych je torhodně nedal.
Výhodu u těchto zdrojů vidím takovou, že mají toroidní trafo, nejsou spínané, takže nemůžou rušit například televizní programy jako některé zdroje, nebo například kolegovu vysílačku tak, jak to dělá například AD55
AD taky pouzivame prave z duvodu jaky uvadis, musis ale pocitat s tim, ze nabijeci proud aku je nizsi nez u zdroju pro zabezpecovacky.(tusim 0,5 A) a chybi ochrana proti prebijeni. Nicmene jak casto jsou vypadky a doba aby se nestihla 17Ah baterie nabit

0 x
pepop
hapi píše:testuju to tu na AD-55B což je 24V verze. Pokud to mám seřízený tak, že na bateriích je cca 13.7V tedy 27.4V na obou, tak po vypnutí AC to jde dolu rychle a během 15 sekund už to pípá a vyhodnocuje jako AC off. Volty letěji dolu rychle, záleží na nastavení tý hodnoty normálního napětí. Spoždění poslání mailu je schválě aby to neposílalo při každym výpadku AC trvající do minuty.
Hm hm Ja to testoval prave na tom AWZ zdroji a napeti porad stejny i po vypadku, kleslo to az po 2 hodinach

0 x
pepop
všechno tohle je zajímaví ale ochrana proti přebíjení defakto neni třeba protože tak jako tak u obou zdrojů je realizovaná tím, že tam je stabilizátor s omezením proudu jako to bejvá všude a tim pádem si u ADčka nasatvíš horní hranici a přez tu to prostě nejde a tim pádem nepřebiješ baterii. EZS je fakt drahá na to že to umí to samí. Varianty u ADček mi nějak nevadí protože začínaji na 55W což je slušnej tvrdej základ i pro dvě RBčka. Pak to maji na 105W a tušim 155W což je docela luxusní výběr skoro na cokoliv. Přednostní je že elektronika je chráněná proti rejpalům šroubovákem do PCB a prostě jenom položení nebo přišroubování kompaktně do bedny. Nabíjecí proud se moc neřeší protože tak rychle nabíjet se defakto ani nepotřebuje, záloha je na vykrití typu výpadku jističe nebo nějakých oprav na trafačkách a podobně na což to bohatě postačuje. Jasně, pokud bude EZS dělat outdoor krabici na ten zdroj i s 17Ah baterii a ještě místo pro RBčko tak ok ale takhle je to docela blbý.
0 x
hapi píše:všechno tohle je zajímaví ale ochrana proti přebíjení defakto neni třeba protože tak jako tak u obou zdrojů je realizovaná tím, že tam je stabilizátor s omezením proudu jako to bejvá všude a tim pádem si u ADčka nasatvíš horní hranici a přez tu to prostě nejde a tim pádem nepřebiješ baterii. EZS je fakt drahá na to že to umí to samí. Varianty u ADček mi nějak nevadí protože začínaji na 55W což je slušnej tvrdej základ i pro dvě RBčka. Pak to maji na 105W a tušim 155W což je docela luxusní výběr skoro na cokoliv. Přednostní je že elektronika je chráněná proti rejpalům šroubovákem do PCB a prostě jenom položení nebo přišroubování kompaktně do bedny. Nabíjecí proud se moc neřeší protože tak rychle nabíjet se defakto ani nepotřebuje, záloha je na vykrití typu výpadku jističe nebo nějakých oprav na trafačkách a podobně na což to bohatě postačuje. Jasně, pokud bude EZS dělat outdoor krabici na ten zdroj i s 17Ah baterii a ještě místo pro RBčko tak ok ale takhle je to docela blbý.
jo souhlas.

0 x
pepop
pepop píše:Hm hm Ja to testoval prave na tom AWZ zdroji a napeti porad stejny i po vypadku, kleslo to az po 2 hodinach) jeste to otestuju na jinych rb jestli se mi tam napeti ukazuje a dam vedet. ten scriptik se mi libi. Nezkousel jsi tu 27V verzi AD na treba na Alcomach nebo jinych pojitkach, ktere maji nominalni napajeni 48V , ale me to jelo i na 27V, coz by znamenalo ze se daji krasne zalohovat i tato pojitka
tak to jsem fakt nezkoušel a ani radši nebudu, tak hluboko do kapsi nemám abych jim tu předraženou ODU odpálil. Možná spíš udělat step-up měnič což je otázka pár levných součástek a hotovo. Nebo napsat do alcomy od kolika je to schopný běžet bezezměny funkčnosti.
nevim jak to dělaji ty AWZ zdroje ale ADčka to pak napájeji přímo z baterií a tedy to okamžitě klesne.
0 x
beru z5!! napeti klesne to i u AWZ zdroju po vypadku AC. blbec jsem koukal na to co pise winbox
ale pres konzoli to funguje

0 x
pepop
pepop píše:beru z5!! napeti klesne to i u AWZ zdroju po vypadku AC. blbec jsem koukal na to co pise winboxale pres konzoli to funguje
jo winbox kecá, nějak se to tam neaktualizuje.
0 x