❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Bullet 100 m+

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
raven-il
Kontaktovat uživatele:

Re: Bullet 100 m+

Příspěvekod raven-il » 16 years ago

Stanislav Hrncir píše:doporučuju se mrknout zde http://www.airmagnet.com/assets/whitepaper/WP-802.11nPrimer.pdf ať nejsou všichni chytří jenom z "technického popisu" dodavatelů ale skutečné koncepce 11n

Zajimavy dokument, jsem hodne zvedav, jak se to bude realne chovat v zarusenem prostredi a venku. Neprocital jsem to uplne do podrobna, ale vyplyva z toho, ze Ntechnologie je odolnejsi, nez stavajici Acko (ODFM) tak jsem hodne zvedav, schvalne to nasadim do nejakeho naseho obsazeneho kanalu a uvidim.
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

no, až na to že jsou to marketingoví keci který vychváleji ledasco. Všichni si dobře pamatujem wimax. Vychválenej až do nebe a přitom jediná dobrá věc co v tom je, je řízení komunikace pomocí timeslotů, jinak je to k ničemu.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

raven-il
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:no, až na to že jsou to marketingoví keci který vychváleji ledasco. Všichni si dobře pamatujem wimax. Vychválenej až do nebe a přitom jediná dobrá věc co v tom je, je řízení komunikace pomocí timeslotů, jinak je to k ničemu.

Nj, stejne je to atheros ... ;)
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

Olda123

Příspěvekod Olda123 » 16 years ago

tak máme tu další zařízení od UBNT .
tentokrát to asi nebude klasická wifinka ,ale MIMO zařízení a co je hlavní tak komunikuje stylem TDMA (time division multiple acces) takze dokáze obslouzit mnohem více klientů na jedno APcko pri prenosu prej az 150 mbps (zrejmne agregovane cele AP,ale i tak je to slusne).

https://app.e2ma.net/app/view:CampaignP ... 74ea36b856
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Olda123 píše:tak máme tu další zařízení od UBNT .
tentokrát to asi nebude klasická wifinka ,ale MIMO zařízení a co je hlavní tak komunikuje stylem TDMA (time division multiple acces) takze dokáze obslouzit mnohem více klientů na jedno APcko pri prenosu prej az 150 mbps (zrejmne agregovane cele AP,ale i tak je to slusne).

https://app.e2ma.net/app/view:CampaignP ... 74ea36b856

jj, taky jsem na to koukal, ale nesedi mi to, resp, podle N standardu by to se dvema antenama melo dat az 300Mb modulacne, takze bud zaspali marketingove :) nebo je tam nejake dalsi omezeni CPU, 100 mb porty.....
0 x
Josef Smola

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 16 years ago

jj to je docela zajímavé na druou stranu, nevím, jestli by se jim vyplatilo šetřit na 100Mb portech a tím ztratit marketing o 150Mb...přece jenom 300Mb vypadá líp než 150Mb
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

hapi

na druhou stranu jsem ještě neviděl ty závratný rychlosti v tcp přenosu takže bych to neřešil.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

na třetí stranu ty 300Mbit srač.. co uvádějí, to dají maximálně v UDP a to ještě v laboratorních podmínkách s určitým tipem souboru při testu, kdežto tady je psáno TCP.
Vyšlo něco "nového" takže se nedivtě že všichni to teď budou chrlit. Pro mě byl spoj s Nkem spíš potvrzením toho co jsem čekal. Ostatně jako každá novinka (wimax ;) ) o které se moc mluví a hážou se přemrštěné hodnoty, tak jak se rychle objevila, zase se po ní slehne zem. Nko jede dobře na stole doma, perfekt, ale v dnešní době, kdy je venku už i na 5ce plno, nebude mít valného využití.
Pokud vemu klasický spoj, použiju 40Mhz kanál a ještě zapnu nstreme, mám velmi stabilní spoj bez kolísající rychlosti.

Kdyby spíš začli vyvíjet něco s jinou modulací aby se to nerušilo se stávajícíma sítěma, nebo začít uplně jinak, udělají líp.
0 x

vas

Příspěvekod vas » 16 years ago

Však stávající 5kové rádia mají OFDM modulaci a u těch nových typů je na výběr z OFDM, BPSK, QPSK, QAM, tzn. určitý pokrok tu je, problém ale teď asi bude, že je nejspíš neuvidíš, když dáš skenovat na starších typech s OFDM modulací.
0 x

hapi

jaký z nových typů používá QAM? Tedy spíš nespadá QAM do OFDM?
0 x

Olda123

Ono tady jde hlavne o neco jineho . Pouzivaji TDMA technologii , tzn v naprosto homogeni siti se prvky domluvi a s AP komunikuje pouze jeden prvek v jednu casovou jednotku . To je prave ta tolik opevovana vyhoda canopy technologie . Ping bude o neco vysi ,ale prenosovka bude stále stabilní. Tech 150 mbps je velice slusne pokud si na AP navesite 80 klientu a vsichni se budou delit o tech 150 mbps (myslim ze to bude asi soucet 75+75 v obou smerech) .
0 x

vas

Příspěvekod vas » 16 years ago

2Hapi Jo máš pravdu, jsem se nechal zmást tou srovnavací brožurou na i4wifi, aniž bych na to mrkl jinde. Tzn. OFDM je přenos realizovaný na více nosných vlnách a BPSK,QPSK,QAM je jen typ modulace nosných vln. Jak ty staré A, tak i ty nové N rádia by měly umět všechny typy.
0 x

hapi

no hlavně je důležitý si přečíst co TDMA je.

canopy má TDM a TDMA je něco jinýho. TDMA je právě technologie více cest od zdroje k cíli a tedy více cest od jedný antény ke dvou či od dvou ke dvoum. TDM je řízení komunikační vrstvy, TDMA ne, je to stejná shitka jako klasická wifina.
0 x

Olda123

tdma je time division multiple acces jak uz jsem psal nahore . a uz z toho nazvu je patrne ze to nema s cestama nic spolecneho a ze je to vyhrazovani casu pro vysilani jednotlivych stanic . teda nevim jak to bude v implementaci UBNT ,ale treba mobilni site to bezne pouzivaji a urcite nedochazi ke kolizim jako u klasickych wifin
0 x

ocior

Příspěvekod ocior » 16 years ago

hapi píše:no hlavně je důležitý si přečíst co TDMA je.

canopy má TDM a TDMA je něco jinýho. TDMA je právě technologie více cest od zdroje k cíli a tedy více cest od jedný antény ke dvou či od dvou ke dvoum. TDM je řízení komunikační vrstvy, TDMA ne, je to stejná shitka jako klasická wifina.

Oprav me pokud se pletu, ale motorola canopy ma TDD/TDMA.

Prikladem pro TDM je ISDN linka, at ji pouzivas nebo ne, porad se na tebe ceka. Takze zadna agregace neni mozna.
Prikladem pro TDMA jsou site GSM, dostavas timeslot pokud potrebujes volat, jakmile dovolas, dostane ho zase nekdo jiny.

To TDD uz "jen" zajistuje "fullduplexni" provoz na halfduplexni lince.
0 x
Dan Skoupý