Ahoj všichni,
nastal čas, kdy potřebuju spojit 2 Mikrotiky.
1. MikroTik
na WAN je net, natováno, rozsah: 10.0.0.0
wifi1 - 2,4ghz, vysílač, rozsah: 192.168.2.0
wifi2 - 5ghz, vysílač, rozsah: 192.168.1.0
2. MikroTik
wifi1 - 5ghz, přijímač
wifi2 - 5ghz, vysílač
wifi3 - 2,4ghz, vysílač
LAN
LAN
A teď: na 1. MT mi běží skripty+dhcp záznamy. Vím, jak zprovoznit, aby 2. MT měl každý subnet jiný, což ale nechci, z důvodu skriptů a dhcp, aby prostě byl jeden centrální a druhý aby pouze rozesílal dále. Jak tohle nejlépe a co nejjednoduššeji provést? Nebo, jde to vůbec? Mít 7 subnetů mi přijde jako kravina ...
Díky všem
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
MikroTik<-> MikroTik - jak nejlépe?
-
mi to delame tak ze mame vysilace na jednom stroji vsechny v bridge (tedy 2.4 i 5) a ten bridge ma jeden subnet, tim si trosku subnetu usetris. jinak to bridge muzes dat i dva mikrotiky spojene kabelem, to by nemel byt problem ne?
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji
az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

balw píše: Mít 7 subnetů mi přijde jako kravina ...
Nechápu proč, ip adresa jako ip adresa ne? co je divného na 7 subnetech? Navíc nemusíš mít subnety /24 ale menší, takže v podstatě se vlezeš stejně například do jednoho /24
0 x
To vím, ale z praktického hlediska by pro mě bylo lepší toho mít co nejvíc pod jedním...
0 x
To je omyl ze je to lepsi, lepsi je mit co nejmin bridgu a kolik je subnetu treba i /24 je sumak.
0 x
Maxik píše:To je omyl ze je to lepsi, lepsi je mit co nejmin bridgu a kolik je subnetu treba i /24 je sumak.
presne tak, opravdu, ver nam

0 x
Jan Ptáček
osobně taky preferuju co wifiAP to jeden subnet. Pak jasně víš kde co je a kde to má bejt připojený. Nehledě na to že se s tim pak dá udělat mnohem víc věcí.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Zdravím, tak jsem se dostal dále, Mikrotiky jedou, ale naskytl se problém. Na 1. MT mám na 5GHz mód ap bridge, na druhém mód station pseudobridge a po nějaké době prostě vynechá, píše connected k 1.MT, ale pingy na něj nemají odezvu. Co s tím? Je tam potřeba nastavit nějaký další parametr? Nebo je hodit do Nstreamu?
0 x
-
balw píše:Zdravím, tak jsem se dostal dále, Mikrotiky jedou, ale naskytl se problém. Na 1. MT mám na 5GHz mód ap bridge, na druhém mód station pseudobridge a po nějaké době prostě vynechá, píše connected k 1.MT, ale pingy na něj nemají odezvu. Co s tím? Je tam potřeba nastavit nějaký další parametr? Nebo je hodit do Nstreamu?
proc stastion pseudobridge? pokud routujes jak ti tu vsichni radili, tak jen station.
0 x

Mám bridge. Nikdo mi neradil, jak routovat, všichni, že mám dát NAT, ale to nechci, protože potřebuju mít všechny IPčka pod jedním subnetem...
0 x
-
balw píše:Mám bridge. Nikdo mi neradil, jak routovat, všichni, že mám dát NAT, ale to nechci, protože potřebuju mít všechny IPčka pod jedním subnetem...
natovat? o natu tady nepadla ani rec

0 x

to bude těžký mu to vysvětlit když má v hlavě zaxifovaný router = nat. Takhle to bere hodně lidí a nechápu jak k tomu dospěly.
0 x
Takže si myslíš, že tenhle problém mi dělá bridge? Zrovna před chvílí se mi to přihodilo, dal jsem se connectnout znovu a jede to... Myslím, že v bridgi chyba nebude. Jinak jeden subnet chci proto, že v obci, kde poskytuji připojení jsou 3 vysílače a chci se např notebookem pripojit k jakémukoliv z nich a mít DHCP serverem přidělenou IP bez toho, aby pro ni byly 3 zápisy a 3 servery. S tím routováním nevím jak to myslíš. Poraď, prosím. Díky
0 x
ten bridge ti to dělá určitě, mě se to tu stávalo taky než jsem všechny lidi obešel a změnil jim IP adresy. Bridge nemá na wifině co dělat pokud je v klientskym modu.
Vysvětlovat ti routování přez forum je k ničemu protože by to bylo dlouhý. Doporučuju ti vzít dvě RBčka a nasadit si na ně 3 subnety a pak proroutovat, naučíš se víc než jenom teorií.
Vysvětlovat ti routování přez forum je k ničemu protože by to bylo dlouhý. Doporučuju ti vzít dvě RBčka a nasadit si na ně 3 subnety a pak proroutovat, naučíš se víc než jenom teorií.
0 x
Nevím, jestli mě chápeš. Mě pingy jedou, třeba ale ráno jsem se vzbudil, sednu k PC, net nejede. Tak jsem se reconnectnul a zase jede. Ono spíš vypadává spojení, pingy pak samezřejmě také. To, co píšeš je hezké, ale já to chci mít v jednom subnetu...
0 x