❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

MikroTik<-> MikroTik - jak nejlépe?

Návody a problémy s konfigurací.
balw
Kontaktovat uživatele:

MikroTik<-> MikroTik - jak nejlépe?

Příspěvekod balw » 16 years ago

Ahoj všichni,

nastal čas, kdy potřebuju spojit 2 Mikrotiky.

1. MikroTik
na WAN je net, natováno, rozsah: 10.0.0.0
wifi1 - 2,4ghz, vysílač, rozsah: 192.168.2.0
wifi2 - 5ghz, vysílač, rozsah: 192.168.1.0

2. MikroTik
wifi1 - 5ghz, přijímač
wifi2 - 5ghz, vysílač
wifi3 - 2,4ghz, vysílač
LAN
LAN

A teď: na 1. MT mi běží skripty+dhcp záznamy. Vím, jak zprovoznit, aby 2. MT měl každý subnet jiný, což ale nechci, z důvodu skriptů a dhcp, aby prostě byl jeden centrální a druhý aby pouze rozesílal dále. Jak tohle nejlépe a co nejjednoduššeji provést? Nebo, jde to vůbec? Mít 7 subnetů mi přijde jako kravina ...

Díky všem
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 16 years ago

mi to delame tak ze mame vysilace na jednom stroji vsechny v bridge (tedy 2.4 i 5) a ten bridge ma jeden subnet, tim si trosku subnetu usetris. jinak to bridge muzes dat i dva mikrotiky spojene kabelem, to by nemel byt problem ne?
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

balw píše: Mít 7 subnetů mi přijde jako kravina ...

Nechápu proč, ip adresa jako ip adresa ne? co je divného na 7 subnetech? Navíc nemusíš mít subnety /24 ale menší, takže v podstatě se vlezeš stejně například do jednoho /24
0 x

balw
Kontaktovat uživatele:

To vím, ale z praktického hlediska by pro mě bylo lepší toho mít co nejvíc pod jedním...
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

To je omyl ze je to lepsi, lepsi je mit co nejmin bridgu a kolik je subnetu treba i /24 je sumak.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 16 years ago

Maxik píše:To je omyl ze je to lepsi, lepsi je mit co nejmin bridgu a kolik je subnetu treba i /24 je sumak.

presne tak, opravdu, ver nam ;);)
0 x
Jan Ptáček

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

osobně taky preferuju co wifiAP to jeden subnet. Pak jasně víš kde co je a kde to má bejt připojený. Nehledě na to že se s tim pak dá udělat mnohem víc věcí.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

balw
Kontaktovat uživatele:

Zdravím, tak jsem se dostal dále, Mikrotiky jedou, ale naskytl se problém. Na 1. MT mám na 5GHz mód ap bridge, na druhém mód station pseudobridge a po nějaké době prostě vynechá, píše connected k 1.MT, ale pingy na něj nemají odezvu. Co s tím? Je tam potřeba nastavit nějaký další parametr? Nebo je hodit do Nstreamu?
0 x

michal.siman

balw píše:Zdravím, tak jsem se dostal dále, Mikrotiky jedou, ale naskytl se problém. Na 1. MT mám na 5GHz mód ap bridge, na druhém mód station pseudobridge a po nějaké době prostě vynechá, píše connected k 1.MT, ale pingy na něj nemají odezvu. Co s tím? Je tam potřeba nastavit nějaký další parametr? Nebo je hodit do Nstreamu?

proc stastion pseudobridge? pokud routujes jak ti tu vsichni radili, tak jen station.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

balw
Kontaktovat uživatele:

Mám bridge. Nikdo mi neradil, jak routovat, všichni, že mám dát NAT, ale to nechci, protože potřebuju mít všechny IPčka pod jedním subnetem...
0 x

michal.siman

balw píše:Mám bridge. Nikdo mi neradil, jak routovat, všichni, že mám dát NAT, ale to nechci, protože potřebuju mít všechny IPčka pod jedním subnetem...

natovat? o natu tady nepadla ani rec :-) vsichni ti radi routovat. routuj a nebudes mit problemy. proc potrebujes vsechny IP pod jednim subnetem?
0 x

hapi

to bude těžký mu to vysvětlit když má v hlavě zaxifovaný router = nat. Takhle to bere hodně lidí a nechápu jak k tomu dospěly.
0 x

balw
Kontaktovat uživatele:

Takže si myslíš, že tenhle problém mi dělá bridge? Zrovna před chvílí se mi to přihodilo, dal jsem se connectnout znovu a jede to... Myslím, že v bridgi chyba nebude. Jinak jeden subnet chci proto, že v obci, kde poskytuji připojení jsou 3 vysílače a chci se např notebookem pripojit k jakémukoliv z nich a mít DHCP serverem přidělenou IP bez toho, aby pro ni byly 3 zápisy a 3 servery. S tím routováním nevím jak to myslíš. Poraď, prosím. Díky
0 x

hapi

ten bridge ti to dělá určitě, mě se to tu stávalo taky než jsem všechny lidi obešel a změnil jim IP adresy. Bridge nemá na wifině co dělat pokud je v klientskym modu.

Vysvětlovat ti routování přez forum je k ničemu protože by to bylo dlouhý. Doporučuju ti vzít dvě RBčka a nasadit si na ně 3 subnety a pak proroutovat, naučíš se víc než jenom teorií.
0 x

balw
Kontaktovat uživatele:

Nevím, jestli mě chápeš. Mě pingy jedou, třeba ale ráno jsem se vzbudil, sednu k PC, net nejede. Tak jsem se reconnectnul a zase jede. Ono spíš vypadává spojení, pingy pak samezřejmě také. To, co píšeš je hezké, ale já to chci mít v jednom subnetu...
0 x