❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ISPADMIN - zkušenosti, nasazení, problémy

RADIUS, CAPsMAN, The Dude, AirControl, UniFi, Zabbix atd.
jpg
Kontaktovat uživatele:

Re: ISPADMIN - zkušenosti, nasazení, problémy

Příspěvekod jpg » 16 years ago

mato1 píše:jak to ze si nikdy neriesil nastavenie celkovej rychlosti??? odkial vie potom tvoj shaper kde ma limit? ale kupujes neobmedzene mnozstvo mbit ktore ti ludi nedokazu uplne vyhulit???

abych pravdu rekl, ani nevim,kde bych ten max. limit nastavil. kupujeme konektivitu tak, aby to stacilo na obvykly prutok plus nejaka rezerva. je jasne, ze kdyby vsichni zacali vyuzivat svou linku naplno, tak je problem, ale o bychom museli vsichni nakupovat gigabity...

mato1 píše:u mna ani agregacia nefunguje... nie to aby fungovala agregacia pri nastaveni celkovej linky. takze neviem. ako vidim sam, tak kolega vyssie popisoval podobne problemy.

agregujeme centralne na jednom stroji, protoze bez centralni agregace to nema moc smysl.
ale nechapu, v cem muze byt problem, podivej se to MT do QT a odtud musi byt jasne, jestli to muze fungovat nebo ne. jsou prece dve varianty:
1) ispadmin zapise spatne pravidla do MT
2) MT si ty pravidla spatne vylozi a potom spatne brzdi/agreguje

mato1 píše:aku pouzivas verziu ispadmina? a ked uz sme pri tom... ako sa da prehodit ispadmin na nizsiu verziu? skusim to s tou...

3.28, vzdy upgraduju par dni po vydani nove verze, downgrade jsem nikdy neresil, ale myslim, ze to neni nejak jednoduse mozne.
0 x

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 16 years ago

mato1 píše:aku pouzivas verziu ispadmina?

Blbne mi to u vsech verzi...., ted mam 3.28
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 16 years ago

mam pocit ze tu niektory nevedia ako ma spravne fungovat shaping (bez urazky, ale teraz som totalne nasraty na ispadmina a nervy zacinam mam v koncoch...)

kazdy shaper musi mat nastaveny MAX LIMIT!!!!!!!!!! inak shaping nebude nikdy fungovat spravne... skuste si pozriet niektore dema, ktore su dostupne tu na fore - proste vsade mate urceny jeden hlavny parent a pod nim to je dalej rozvetvene... inak to straca funkciu agregacie a spravneho a feroveho delenia linky. Proste to bez toho fungovat nemoze. Ked mas nahadzanych ludi len sprosto ako global-in / global-out (teda bez nejakeho nadradeneho parentu), tak mu akurat urcis strop linky a nic viac.

nastavoval som v zivote zopar shaperov, rozne druhy, rozne vyrobky, ci uz krabickove alebo SW, ale ked sa jednalo o seriozny shaping, tak vzdy trebalo zadat maximalnu kapacitu linky.

Ale spat k teme... maximalny limit (teda hlavny parent) dovoluje nastavit aj ispadmin, ale trapia ma tie duplicidne pravidla v mangle a nespravne zapisovanie v QT. To sa fakt neda prehliadnut...
co sa tyka evidencie, tak to s zvyknem na hocico... to sa da prehltnut, nevidim v tom nejaky extra problem. Ale shaping proste prehltnut nedokazem!
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

funkci agregovanýho shapingu jsem tu už vysvětloval asi 5x a pokaždý v jinym vlákně ale jsou tací, kteří si prostě nenechaji vysvětlit, že každej shaping musí mít základ v jednom hlavnim pravidle, kde se nastaví maximální rychlost.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mato1

mna asi natiahne... teraz som skusil vymazat vsetko co zapisal ispadmin do MK a nechat znova nahrat vsetko... a udivene kukam ze to funguje ako ma. dokonca aj pridavanie novych ludi funguje. pritom tento postup som pred tym uz skusal a nepomohlo...
budem testovat dalej a uvidime co s tym. dufam ze to len nejako zblbo a ze to bude slapat ok...
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 16 years ago

Zdravim vas, vzhledem k doreseni licencnich zalezitosti jsme zacali nabizet nas billingovy system. Klicove vlastnosti:

- system se neprodava, pouze pronajima za mesicni poplatek ( veskere upgrady a vylepseni v ramci pausalu )
- system neni odvisly od mikrotiku, routery jedou na bsd (komplet vlastni vyvoj )
- fakturace
- komunikace s bankou
- plne graficke rozhrani ( modifikovatelny web )
- umoznuje plne hotspotovy system ( zakaznik se muze prihlasovat kdekoliv v siti )
- upgrade cca 1x mesicne
- cca 5 let historie
- mnoho dalsich...

System je pouzitelny jak pro male zacinajici site, tak pro vetsi ISP v tuto chvili na nem jedou site o velikosti 120 zakazniku a nejvetsi ISP ma cca 7000 zakazniku, vyse mesicniho pausalu je odvisla od mnozstvi lidi, u vetsich ISP se daji nastavit individualni podminky.
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

mato1

raven-il píše:Zdravim vas, vzhledem k doreseni licencnich zalezitosti jsme zacali nabizet nas billingovy system. Klicove vlastnosti:

- system se neprodava, pouze pronajima za mesicni poplatek ( veskere upgrady a vylepseni v ramci pausalu )
- system neni odvisly od mikrotiku, routery jedou na bsd (komplet vlastni vyvoj )
- fakturace
- komunikace s bankou
- umoznuje plne hotspotovy system ( zakaznik se muze prihlasovat kdekoliv v siti )
- upgrade cca 1x mesicne
- cca 5 let historie
- mnoho dalsich...

System je pouzitelny jak pro male zacinajici site, tak pro vetsi ISP v tuto chvili na nem jedou site o velikosti 120 zakazniku a nejvetsi ISP ma cca 7000 zakazniku, vyse mesicniho pausalu je odvisla od mnozstvi lidi, u vetsich ISP se daji nastavit individualni podminky.

blizsie ceny? demo?
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

mato1 píše:
raven-il píše:Zdravim vas, vzhledem k doreseni licencnich zalezitosti jsme zacali nabizet nas billingovy system. Klicove vlastnosti:

- fakturace
- komunikace s bankou
- upgrade cca 1x mesicne
- cca 5 let historie
- mnoho dalsich...

blizsie ceny? demo?

demo neni problem, potrebuji IPcko pro povoleni, demo neni verejne, vice SZ nebo mail.
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 16 years ago

raven-il píše:
mato1 píše:

- fakturace
- komunikace s bankou
- upgrade cca 1x mesicne
- cca 5 let historie
- mnoho dalsich...

blizsie ceny? demo?

demo neni problem, potrebuji IPcko pro povoleni, demo neni verejne, vice SZ nebo mail.

taky by me to zajimalo pepino, hod mi do SZ nebo mailu nejaky demo pristup, ip znas ne?
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Jasne, ale hod mi do mailu kterou z nich :wink:
0 x
Josef Smola

michal.siman

Tak ISPADMIN v nove verzi 3.29 umi vycitat z routeru mikrotik silu signalu klientu a dalsi podobne dulezite informace. Vypada to zajimave, nutna komunikace pres API (nikoliv pres SSH). Konecne jedna z funkci na ktere se dlouho cekalo a po ktere se volalo. Tak piste zkusenosti s touto novinkou - prozatim nevim zda-li to bude umet historii, to by me zajimalo, grafy sili signalu a ccq pro jednotlive klienty aby se to dalo nejak porovnavat, pracovat s tim, divat se na vyvoj ...
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

michal.siman

michal.siman píše:Tak ISPADMIN v nove verzi 3.29 umi vycitat z routeru mikrotik silu signalu klientu a dalsi podobne dulezite informace ...

A takhle to vypada, pro ty kteri ispadmina nemaji a chteji se podivat nebo pro ty co teprve budou upgradovat ...
router.jpg
ukazka vycitanych informaci z routeru
(19.46 KiB) Staženo 835 x
0 x

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 16 years ago

A funguje ti to? Me asi moc ne, mam jeden RB zkusebne pres API a i kdyz mi zelene sviti status API na zalozce toho routeru, pri otestovani spojeni je vse ok, tak ve vypise Mikrotik status mam u tohoto routeru vsechny ikony zasedle a nic se nevypisuje. U ostatnich routeru sviti zelene pouze SNMP.
PS: router neni v rezimu monitorovani :-)
0 x

michal.siman

Pintero píše:A funguje ti to? Me asi moc ne, mam jeden RB zkusebne pres API a i kdyz mi zelene sviti status API na zalozce toho routeru, pri otestovani spojeni je vse ok, tak ve vypise Mikrotik status mam u tohoto routeru vsechny ikony zasedle a nic se nevypisuje. U ostatnich routeru sviti zelene pouze SNMP.
PS: router neni v rezimu monitorovani :-)

No tak jak vidis v obrazku nahore, tak nejak to funguje. Je pravda ze mi to namisto asi sesti klientu na tom routeru vycita jen jednoho a napr. to nevycita paterni spoj (kdezto na jinem to naopak vycita paterni spoj ale zadne klienty) ale verim tomu ze to chce cas nez si to najde vsechny rozhrani a nez to zacne vsechno olizavat, zapnul jsem api na tech routerech teprve po tomto dnesnim upgrade. Dovolil jsem si to na dvou routerech, jeste je chci v noci hodit na nejnovejsi verzi ros, ted mam 3.20.
0 x

michal.siman

Pintero píše:A funguje ti to?

No tak jsem si rikal, dockej casu .... no a najednou se na routeru namisto jednoho uzivatele objevili 4 uzivatele, tak sem si rikal, uz se to zacalo nacitat, tak to vypada dobre, ale ejhle, po par minutach opet jen jeden pripojenej uzivatel - coz je blbost, kdyz se podivam na winbox tak jich tam je 6. no tak zacinam mit pochybnosti o tom jak to funguje ... stale to sleduju
0 x