❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

prowax vs jirous

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
kazmik

Re: prowax vs jirous

Příspěvekod kazmik » 16 years ago

RaMa píše:Dalsi antena ktera ma 55cm prumer a udava se u ni zisk 29dBi. Antena Dcom 27dBi ma prumer 60cm.

Muzete nekdo potvrdit udavany zisk? Nebo v cem vidite ten rozdil?

Diky za odpoved.

Bych tomu mozna i veril ze to ma 29 dBi. co jsem videl tak Dcom to ma v tom tubusu vedene kabelen na konektor.Dalsi je ze je ozarovac na PCB ktery ma dost utlum (zalezi na kvalite PCB substratu).

Co je mi znamo prowax parabola je vlnovodem coz je bez utlumu a zaric je kovovy takze vse je uplne jinak.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

otestujem a uvidíme :)
0 x

kazmik

Jsem zvedav jak to dopadne. Slysel jsem, ze ty Jirousovy duplexy nejak nechodi. Slysel jsem to od znameho s posledniho skoleni Mikrotiku na Pradedu a i od Brnenskeho Netboxu. Mate nekdo nejakou zkusenost. Dost jsem na to zvedav.
0 x

RaMa

Příspěvekod RaMa » 16 years ago

To mas pravdu.
Na vedeni je tam pouzit kablik neco jako pigtail ktery muze mit klidne ty dva dB utlum.

Ty anteny bych rad otestoval, ale za test dat 20k se mi zda hodne (4x na dual nstreme).

kazmik píše:
RaMa píše:Dalsi antena ktera ma 55cm prumer a udava se u ni zisk 29dBi. Antena Dcom 27dBi ma prumer 60cm.

Muzete nekdo potvrdit udavany zisk? Nebo v cem vidite ten rozdil?

Diky za odpoved.

Bych tomu mozna i veril ze to ma 29 dBi. co jsem videl tak Dcom to ma v tom tubusu vedene kabelen na konektor.Dalsi je ze je ozarovac na PCB ktery ma dost utlum (zalezi na kvalite PCB substratu).

Co je mi znamo prowax parabola je vlnovodem coz je bez utlumu a zaric je kovovy takze vse je uplne jinak.
0 x

RaMa

Příspěvekod RaMa » 16 years ago

Ja jsem zkousel uz snad 5 druhu anten, ktere v sobe maji dva ozarovace a zatim zadna nefungovala. V nstreme dual to jelo treba 18 / 35Mb, ale nikdy jsem se nepriblizil k 40 / 40Mb, coz je klasicka rychlost pri pouziti 4 nezavislych obycejnych anten.

kazmik píše:Jsem zvedav jak to dopadne. Slysel jsem, ze ty Jirousovy duplexy nejak nechodi. Slysel jsem to od znameho s posledniho skoleni Mikrotiku na Pradedu a i od Brnenskeho Netboxu. Mate nekdo nejakou zkusenost. Dost jsem na to zvedav.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

RaMa píše:Ja jsem zkousel uz snad 5 druhu anten, ktere v sobe maji dva ozarovace a zatim zadna nefungovala. V nstreme dual to jelo treba 18 / 35Mb, ale nikdy jsem se nepriblizil k 40 / 40Mb, coz je klasicka rychlost pri pouziti 4 nezavislych obycejnych anten.

kazmik píše:Jsem zvedav jak to dopadne. Slysel jsem, ze ty Jirousovy duplexy nejak nechodi. Slysel jsem to od znameho s posledniho skoleni Mikrotiku na Pradedu a i od Brnenskeho Netboxu. Mate nekdo nejakou zkusenost. Dost jsem na to zvedav.

no to by mě taky zajímalo, chystáme se použít duplexní skaláry a offsetku na duplex spoj, tak bych byl nerad, aby to jelo ješzě hůř než v případě jedný antény.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Leeonek

setkal jsem se se zajímavým jevem, použil jsem 2 offsety 60cm, kvůli nemožnosti naklopení jsem je namontoval naležato. Jeden spoj mi jede v pohodě s duálníma zářičema. Další co jsem postavil, se chová tak, že konektor který je blíže k anténě mě nechytá druhou stranu která je taktéž blíž k anténě. Pokud nahradím duální ozařovač klasickým, který je v podstatě na pozici tak, jako v případě duálního zářiče, chytám druhou stranu v pohodě. Zajímavé je, že v případě duálního zářiče, chytám na oba konektory stejné sítě od konkurence s +- stejným signálem, jen tu moji ne a ne. Ještě mě napadlo že by mohl být problém v tom jak je situovaná anténa, v případě že je naležato, jestli nemá vliv to, jak sou vůči sobě ty zářiče, například jedna strana je namontovaná nalevo a druhá napravo, ale to je podle mě blbost....
Offsetky jsem nasadil poté co je tady dost lidí vychvalovalo, pro mě byli spíše zklamáním. Ubohé provedení parabol, úchyty jako kdyby ani nikdy němělo foukat, jediná výhoda proč je nadále na některých spojích používám, je to že je možno použít duplexní ozařovač. To že vycházejí levnějc než klasické paraboly nebyl pro mě podstatný argument, vsázím na raději na kvalitu ale tady jsem se nechal prostě ukecat.
O perfektním odrušení offsetů by se dalo široce polemizovat, když skloníte offset tak, že máte parabole za zády půlku města, můžete mít klidně metrovou parabolu a máte i tak parádně zarušeno. Při montáži naležato, je uplně ten samý problém. Takže potlačení rušení zezadu oproti plechové parabole není absolutně žádné. Že je offset ostrý, a má malý vyzařovací úhel? Rozměrově odpovídající límcovaná středovka má stejný úhel.

Dříve jsem používal ještě například u dual nstreme proWAX na příjem a ASD17 na vysílání, za sucha tato kombinace jede excelentně, bohužel občas se za destě či vysoké vlhkosti chová ASD17 velmi podivně. Za určitých podmínek při vlhkosti klesá signál protistrany o 10-12db což je opravdu velmi hodně. Podotýkám že tento problém jsem zjistil postupně u všech antén ať už na delší trasy nebo i na krátké přeskoky kdy jsem je s oblibou používal. Zajímavé je že někdy leje jak z konve a signál klesne třeba jen o 2-3db, z toho jen mrholí nebo decentně prší a šup, signál spadne i o více jak 10db. Problém je určitě v anténách ASD17, po výměně například za panelku od proWAXU či 24ku parabolu stejné firmy, signál při jakémkoli dešti klesne max o 1-3db.
0 x

hapi

hmm tak teď teda nevim co mám vzít. Pokud scalár funguje samotnej o dost líp než jakákoliv jiná anténa o podobných úhlech včetně brutálního předozadního a bočního útlumu, dám jí před offset, myslíš že to nebude ok? Já fakt nevim. Někdo to tak zamejšlel a je to špatně? Opravdu kouká přední lalok scalaru přez offset dozadu?
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 16 years ago

Ten skalar mam, neprovozuju teda nstreme2, ale dva nezavisle spoje a oba jedou 34 Mbtit naraz. Mam je na 800 metru, parabolky 40cm a spokojenost.

ASD17 maji problem se se snehem, ktery lezi na nich zhora (to pak sviti uplne jinak nez za sucha) a jistym pomerem vlhkosti na obalu se chovaji taky divne. Ale je to takovy divoky sektor, takze je uz nepouzivame :-)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Leeonek

hapi píše:hmm tak teď teda nevim co mám vzít. Pokud scalár funguje samotnej o dost líp než jakákoliv jiná anténa o podobných úhlech včetně brutálního předozadního a bočního útlumu, dám jí před offset, myslíš že to nebude ok? Já fakt nevim. Někdo to tak zamejšlel a je to špatně? Opravdu kouká přední lalok scalaru přez offset dozadu?

Vyzkoušej a uvidíš, abych ty offsety zase jen nehaněl, je to levná alternativa kvalitních antén, co se parametrů týče, to se jim musí nechat. Spoje jedou fakt dobře, prostě skaláry sou dobré antény. Co se týče rušení zezadu, vem si jaké konstrukce je offset. Pokud nechceš aby byla rušená zezadu, musíš pošpekulovat jak ji umístit, třeba před velký komín apod. SS60 má poměrně veký vyzařovací úhel, 60° psaných výrobcem je hloupost, na kompletní vykrytí 360° a vzdálenosti kolem 1km v pohodě stačí 4 antény, takže úhel je minimálně 90°. Teď si vem že zářič je při klasické montáži (parabola předkloněná dopředu) asi o 5-10cm (dle velikosti antény) pod parabolou, takže krásně vidí za sebe. Pokud vidí za parabolu, nic mu nebrání aby byl z toho směru rušený.

soooc píše:.....Ale je to takovy divoky sektor, takze je uz nepouzivame

Ono to je spíš směrovka, škoda že funguje tak jak funguje, byla by to dobrá anténa
0 x

hapi

já už právě na síti jeden scalár mám na 40cm offsetkách a bez problému městem 40Mbit na kilometr. Umístěná je zářičem nahoru a za anténou je defakto druhá jinam a offset jí chytá na -44dBm. Jinde mám vedle sebe 29dB jirousovky bez límce a ukazujou téměř stejnym směrem a mezi sebou slišeji na -32dB. Teď se musim rozhodnout jestli použiju nový malí duplexní jirousovky nebo scalár s 60cm parabolou.
0 x

cin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod cin » 16 years ago

Mne JRC24 duplex chodi skvele sice len na 1 Km ale da mi to v pohode to co ma.
V UDP teste 40/40 Mbit

TCP mi to tolko neda ale to nieje v antenach ale v tom,
ze ani z mojho notebooku mi to neda viac ako 30 Mbit v uploade na mikrotik pripojeny po eternete.
0 x

Leeonek

cin píše:Mne JRC24 duplex chodi skvele sice len na 1 Km ale da mi to v pohode to co ma.
V UDP teste 40/40 Mbit

ze ani z mojho notebooku mi to neda viac ako 30 Mbit v uploade na mikrotik pripojeny po eternete.

UDP test je o ničem, takový test je jen na to aby ukázal pěkné čísla. Ukáže ti to co v reálném provozu reálně nikdy nedosáhneš, co aspoň trošku odpovídá je TCP test, já se dostanu i u tcp na 38Mbit FD s lepšíma anténama a to na mnohem větší vzdálenost než na srandovní 1km přeskok. Jak můžeš říct že Ti to chodí skvěle, spíš bych řekl průměrně, ty samé, možná lepší rychlosti dosáhneš i s se starýma jirouskama a to za rozhodmě menší finance. Nehledě k tomu že bych si troufl na kilák tohle udělat i se 4ma "profi" parabolama Maxlink za necelých 1200kč/ks ;)

Až budou duplexní jirousky cenově srovnatelné se 2ma průměrnýma parabolama pak bych zvažoval koupi v případě, že bych chtěl průměrnou anténu do své sítě (nechci)
0 x

cin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod cin » 16 years ago

Leeonek píše:
cin píše:Mne JRC24 duplex chodi skvele sice len na 1 Km ale da mi to v pohode to co ma.
V UDP teste 40/40 Mbit

UDP test je o ničem, takový test je jen na to aby ukázal pěkné čísla. Ukáže ti to co v reálném provozu reálně nikdy nedosáhneš, co aspoň trošku odpovídá je TCP test, já se dostanu i u tcp na 38Mbit FD s lepšíma anténama a to na mnohem větší vzdálenost než na srandovní 1km přeskok. Jak můžeš říct že Ti to chodí skvěle, spíš bych řekl průměrně, ty samé, možná lepší rychlosti dosáhneš i s se starýma jirouskama a to za rozhodmě menší finance. Nehledě k tomu že bych si troufl na kilák tohle udělat i se 4ma "profi" parabolama Maxlink za necelých 1200kč/ks ;)

Až budou duplexní jirousky cenově srovnatelné se 2ma průměrnýma parabolama pak bych zvažoval koupi v případě, že bych chtěl průměrnou anténu do své sítě (nechci)

No a co tak platit najom za kazdu antenu 166 eur pottom si vies co mozem z 2 antenami.
Je slusny rozdiel nemyslis 166 eur alebo 332 eur.
Vtedy ma duplex obrovku vyhodu na setrenie financii.

Velmi dobre viem ze UDP nieje realne!

Ale akosi na obycajnom notebooku s 1.8 Ghz procakom 2 G RAM a s 100Mbit kartou nevyhenereujes trafik 40/40 Mbit ani keby si sa ...
0 x

kazmik

Zkuste pro mereni Netio.

http://www.ars.de/ars/ars.nsf/docs/netio

Par let jiz pouzivam pro promerovani paternich linek. pracuji sice na linuxu ale ve windows to take chodi
0 x