❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Neroutující Access Point (lze vůbec) ??

Návody a problémy s konfigurací.
invence

Neroutující Access Point (lze vůbec) ??

Příspěvekod invence » 16 years ago

Hraju si tady s RouteOS a začal jsem od zdánlivě nejjednoduššího, zprovoznit vlastně standardní Access Point, který ovšem nebude routovat (nechci do sítě vnáčet další subnet). Prostě chci docílit stavu, že RouteOS mě bude přístupný pod jedinou IP. Takže jsem podle mě logicky šel cestou, nastavit AP BRIDGE pro WiFi část, a následně spojit spolu s Ethernet částí do bridge, kterému jsem následně přiřadil adekvátní IP. Jenže ... řešení je zdánlivě funkční, nicméně neprůchozí :( , respektive se to chová podivně, dostanu z hlavního routeru z DHCP přiřazenu IP, pingnu další zařízení v LAN, nicméně již router mě neodpovídá na ping (i když mě sám přiřadil IP adresu) a samozřejmě se nedostanu za něj, pocit z toho mám, že řešení není průchozí pro MAC komunikaci (usuzuji z faktu, že router ve výpise arp -a) hlásí "(10.10.0.113) at (incomplete) on vr0 [ethernet]", tedy nevidí MAC zařízení.

Je zde nějaké globální něco co jsem přehlídl, nebo jde o problém verze 2.9.27, nebo co se všeobecně ví o klient módu nefunguje pořádně ani v módu AP ??

Nebo ještě jinak, lze to nějak logicky vyřešit aniž bych musel routovat a použití jiný subnet ?? díky za každé nasměrování ...
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

invence píše:nebo jde o problém verze 2.9.27

Jedná se o problém černé kopie mikrotiku, kup si oficiální, pak Ti poradíme
0 x

invence

Tedy jde skutečně o problém konkrétní verze, nebo o reakci ublíženého člověka ?

Přiznám se, že chci koupit 2 licence, nicméně chci si systém ošahat, řádně vyzkoušet a ano, přiznávám na nedůležitém AP, které slouží pro potřeby pokrytí domu jsem chtěl jít cestou této "profláklé verze", přece jen dávat 700,- za SW pro AP, když HW AP stojí stejný peníz, no nevím ... prostě jsem našel volné vhodné Wrapy a chtěl je využít.

Předpokládám, že jde o problém systému, nikoliv jeho verze ... v linuxu, a BSD není problém i se starším vydáním driverů pro Atheros čipy ...

Rád bych se tedy dozvěděl fundovaně jestli jde o problém RouterOS obecně a mám na něj zavčas zanevřít, nebo někde něco přehlížím i v rámci dokumentace ...
0 x

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 16 years ago

[quote="invence"]Tedy jde skutečně o problém konkrétní verze, nebo o reakci ublíženého člověka ? /quote]

Ja myslim, ze tady jde jeste o jinou vec - kdybyste pohledal, zjistil byste, ze vase otazka je nekolikrat zodpovezena. :!:
Takze to neni reakce ublizeneho cloveka, ani problem konkretni verze. Problem je v tom, ze jste linej neco hledat, delat a jeste platit. :idea:
0 x

invence

No prohledal jsem to tady několikrát, v módu Client to nejde, to je tu zmiňováno vícekrát, a je to i v dokumentaci, ale v AP m=odu, tedy AP bridge ?? Když je v bridge WLAN a LAN ?? To jsem nenašel ...
0 x

DRAKK

Příspěvekod DRAKK » 16 years ago

Je nastavena default GW? Dale je zapnuty Connection tracking?
0 x
******WWW.DRAKKNET.CZ******

invence

GW a celkově IP samozřejmě ano, "Connection tracking" netuším co to je ? Nechal jsem jen čistou instalaci a nastavil bridge, prostě selský rozum z linuxu, to vypadá na nějaké pravidlo/nastavení z firewall, že by nebylo default OK ??
Naposledy upravil(a) invence dne 02 Mar 2009 11:59, celkem upraveno 1 x.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 16 years ago

proste na teto verzi BRIDGE neudelas. S tim se smiř. Čili bud koupit novejsi verzi a nebo routovat
0 x

invence

honzam -> to je to co jsem chtěl slyšet, prostě to u této verze nefunguje, díky za odpověď.
0 x

honzam

invence píše:honzam -> to je to co jsem chtěl slyšet, prostě to u této verze nefunguje, díky za odpověď.

nemas zac. Jde to az od 3.X
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

ve 2.9.27 funguje vse ok pokud vim
0 x

invence

No asi se to jenom říká, nejsem tedy rozhodně jakkoliv zběhlý, ale ten bridge prostě rozjet nedokážu, pravda je že to je prosté, chci jen WLAN v módu AP BRIDGE do bridge s LAN, prostě docílit stavu abych nemusel mít další subnet což by samozřejmě řešil router, když chci jen mít obyčejný Access Point. Stav je takový, že bridge zdánlivě funguje, pingnu zkrz takový bridge na zařízení v LAN, nicméně již ne na router v LAN (PF Sense), který se tváří tak, že nemá s kým komunikovat, respektive nemá validní MAC adresu. Zvláštní je že DHCP projde bez problémů, ale komunikace nikoliv.

Snaha je mít AP - LAN (toto řeší jeden Mikrotik) a další LAN - WAN (což řeší další Mikrotik), představa byla že LAN bude jeden jediný subnet, tedy kupříkladu 10.0.0.0/24, což se zdá že nejde a potvrdil to honzam. Asi není problém vytvořit konstalaci tak, že AP bude mít svůj subnet a bude routovat provoz do LAN, ale to znamená zbytečně další subnet v síti ...

Já to nechápu proč to nejde, když to všude jinde jde, ale asi je to tím, že bidge jak takový je popsán na více místech u Mikrotiku jako problémový a defakto vlastně že nejde o čistý bridge, ale jakýsi pseudobridge, který nekomentované přináší problémy.
0 x

invence

Jen pro dokreslení stáhl a nainstaloval jsem poslední stabilní verzi, tedy 3.20 a výsledek je stejný, bridge opět není průchozí pro MAC vrstvu ... asi je skutečně v RouterOS nutné routovat :-)
Naposledy upravil(a) invence dne 02 Mar 2009 20:13, celkem upraveno 1 x.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

nesmysl, pokud je wifi karta v modu "ap bridge" a vytvoříš bridge, do něj dáš wifinu a lanku tak to běží transparentně v úplně každym software a zařízení na světě včetně mikrotiku s routerboardem.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

honzam

Jasný spletl jsem se. Jako station bys nemohl mít Wlan a Lan v bridge. Ale jako AP Bridge ti to musí jít.
Hod sem výpisy z
ip route print
ip adress print
interface bridge print
0 x