❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

miniPCI karta MikroTik R5H

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Leeonek

Re: miniPCI karta MikroTik R5H

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

soucez píše:A firmware jsi dal ten co je ve verzi 3.20?

Použil jsem 2.18 co jsem stáhl ze stránek

soucez píše:jaký typ zdroje byl před a po výměně?

Před, byl Sunny 18V, tušímže nějaká verze 30W. Na výměnu jsem použil takový ten klasika 48V co se používal už na RB532 byl od Maxlinku. Myslím ale že zdrojem to nebylo, spíš bych to viděl na upgrade FW.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 16 years ago

POtřebuju upgradovat spoj na cca 8km. Mám v plánu použít nějaké kvalitní karty XR5, nebo R5H apod. Nicméně po vytrestání se s RB600 nevím do čeho je osadit aby to nedělalo problém. Z jedné R5H v RB433AH při přepnutí do TURBO to na stole zakouřilo :-)
Pravda valilo to 40Mbps proti druhému RB433AH ale asi 30s :-)

Doporučí mi někdo vhodnou volbu RBxxxxx kartu, antény? Napájení pouze 48V / 0,8A (standardní Mikrotik zdroj)
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

CM9 nebo pro extremisty XR ale XR je velmi predrazena a neni o tolik lepsi. Zdroj nejlip neco kolem 24V 1.5 A, nejlepe se mi osvedcily stara trafa ode nejakych tiskaren 24V 1.5A je to sice velke proti spinanemu ale s 5mF kondikem je to perfektni vyhlazene napajeni bez ruseni ze spinaneho zdroje.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Takže dneska jsem osadil 2x XR5 karty od Ubiquinty do RB433AH a vytvoril proti sobě DUAL-NSTREME spoj proti tomu samému (RB433AH a 2x XR5)

je to v pohodě. Routery se nerestartují ani při default TX, spoj dává proti sobě bandwotch testem 38M FD. Což je na RB433AH velmi slušné... ale je to jenom pokus
Závěr je: R5H smíšené pocity aneb problémy. Superrange XR5 karty bez problému!!

Otázka: Bude RB600 vhodný na DUAL-NSTREME spoj 7km s tím, že potřebujeme 20Mbps FD maximálně?
0 x

RAket

Příspěvekod RAket » 16 years ago

soucez píše:
Otázka: Bude RB600 vhodný na DUAL-NSTREME spoj 7km s tím, že potřebujeme 20Mbps FD maximálně?

S klidem na dual nstreme použij RB433AH (i obyč. 433 bez AH to dává), RB600 se nám nezdá jako dobrý kousek hardwaru (ten výkon není až tak oslnivý a stalo se, že i vythunul), na síti máme jen 2 kousky RB600 a 433AH máme několik desítek.
Nebo zkus alix 1C1, máme jeden s redukcí RB14 plně obsazenou kartama, 2x dual nstreme a výkonově v pohodě
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

RAket píše:
soucez píše:

S klidem na dual nstreme použij RB433AH (i obyč. 433 bez AH to dává), RB600 se nám nezdá jako dobrý kousek hardwaru (ten výkon není až tak oslnivý a stalo se, že i vythunul), na síti máme jen 2 kousky RB600 a 433AH máme několik desítek.
Nebo zkus alix 1C1, máme jeden s redukcí RB14 plně obsazenou kartama, 2x dual nstreme a výkonově v pohodě

Kolik vám dává ten Dual-Nstreme spoj bendwitch testem?
1) s Alixem
2) s RB433AH
0 x

RAket

jak RB tak Alix dávají max rychlost co umí karty a kvalita spoje, popř. prostředí dovolí..tzn. 35-40Mb/s half duplex, výhoda toho Alixu je v tom, že není problém ty spoje na něm mít dva a ještě jednu kartu navíc, tzn. 4 karty v redukci a pátou ve slotu na desce (RB max 3 karty)
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

RAket píše:jak RB tak Alix dávají max rychlost co umí karty a kvalita spoje, popř. prostředí dovolí..tzn. 35-40Mb/s half duplex, výhoda toho Alixu je v tom, že není problém ty spoje na něm mít dva a ještě jednu kartu navíc, tzn. 4 karty v redukci a pátou ve slotu na desce (RB max 3 karty)

Jasný, navíc do RB433AH se vejdou jen 2karty XR5 kvůli tloušťce, Ake ten ALIX 1C1 už se asi nedá nikde koupit....
0 x

RAket

soucez píše:
Jasný, navíc do RB433AH se vejdou jen 2karty XR5 kvůli tloušťce, Ake ten ALIX 1C1 už se asi nedá nikde koupit....

http://www.discomp.eu/c-1_4/wifi-pc-eng ... =2&sort=8a
možná že tady by se objednat dal..
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

RAket píše:
soucez píše:

http://www.discomp.eu/c-1_4/wifi-pc-eng ... =2&sort=8a
možná že tady by se objednat dal..

Já Ti nevím, Alix se svejma 500MHz mi připadá horší než RB600 s 400MHz ale s 266MHz Coprocesorem. Navíc ten RB600 má CPU optimalizovaný pro síťový provoz ne?

Ta 1C1 už se asi nevyrábí. Ani na tom shopu co jsi psal ji nemají.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

http://wifi.aspa.cz/alix-1d-lx800-256-mb-miniitx-z78686

podle frekvence se nedá soudit, jsou to jiný architektury. Ovšem alix zvládne sakra dost a jeho koprocesor alias FPU jede na stejný frekvenci jako on sám.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

soucez
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:http://wifi.aspa.cz/alix-1d-lx800-256-mb-miniitx-z78686

podle frekvence se nedá soudit, jsou to jiný architektury. Ovšem alix zvládne sakra dost a jeho koprocesor alias FPU jede na stejný frekvenci jako on sám.

Tak myslíš že tento ALix [quote="hapi"]http://wifi.aspa.cz/alix-1d-lx800-256-mb-miniitx-z78686
bude dobrou volbou pro dual-nstreme spoj na 20M FD?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

na to použij tohle http://wifi.aspa.cz/alix-3d2-lx800-256- ... pci-z82074
Nemusíš kupovat RB14 a ještě dost ušetříš. Procesor je stejnej. A hned jak koukneš na desku alixe a RB433xx tak vidíš že alix je lépe zpracovaný.

zvládne v pohodě přez wifiny až 80Mbit FD v nstreme dual. Koupíš k tomu kovovou hliníkovou krabičku, CFku, licenci, a máš to jako krásnej nstreme dual spoj. Latence jsou opravdu malinký :-)
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

1C1 se už opravdu nedělá, co takhle zkusit novější verzi 1D1 :)) Je uplně jedno co tam dáš, RB600, RB433, Alix, spoj vždy bude mít stejnou rychlost.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:1C1 se už opravdu nedělá, co takhle zkusit novější verzi 1D1 :)) Je uplně jedno co tam dáš, RB600, RB433, Alix, spoj vždy bude mít stejnou rychlost.

Je mi jasné že když se to náhodou povede spojit na 54M/54M že to udělá těch cca 30M maximálně, ale spíš mi jde o to, aby to železo stíhalo co se CPU týče. Aby toto nebyl omezující faktor, kterej by třeba natahoval zbytečně pingy apod.

Chtěl bych na jednom konci dělat ještě shaping pro cca 80kliošů přes QT...

Pokud to je hloupost dopadne to ještě tak že za to dám RB1000 aby to stíhala...

Váš názor?
0 x