❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spoj na 17km

Návody a problémy s konfigurací.
hapi

Re: Spoj na 17km

Příspěvekod hapi » 16 years ago

Olda123 píše:myslim ze pro ne by byl problem vubec takove lidi najit pac ty spoje s parabolama opravdu nikoho moc nerusi . aby prijeli pani z ctu tak by musel nekdo bonznou a to nikdo nechce delat protoze by si pak mohli proklepnout i ne .

Je známo dost případů, jak někoho našly a ani jim to moc dlouho netrvá. Například známé rušení meteoradarů. Jezdily a odchytávaly ty co to způsobovaly.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

Tak s tim bych az tak nesouhlasil ze vysoka citlivost je nutne lepsi protoze ono je to pak citlivejsi i na ruseni takze nic neziskas :) Chce to vybalancovat TX power a vhodny anteny.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

Tvrdím že 17km není až taková vzdálenost aby nešel udělat dobrý spoj s propustností 30Mbit a to v normě i rezervou na zhoršení počasí Když používáš šit antény, musíš počítat s tím že abys dosáhl podobných výsledků jako s dobrýma anténama musíš osolit výkon antény.
Pokud se budou prodávat šit antény, budou je kupovat lidi co tvrdí že sou to super antény a na delší vzdálenosti povalí v výkonem 60+db, nemá cenu přesvědčovat někoho o kupu kvalitních antén.
Nechápete jednu věc, pokud se tady budete říkat že výkon na delší vzdálenosti nikdo neřeší a že je to uplně jedno, přijde sem nějaký trotl, přečte si to a udělá to samé. Jen doufám že ten trotl bude svítit někde poblíž Vás a nejlíp přímo do hlav, možná se Vám pak rozsvítí!! Pokud překračuješ normu, tak se tím aspoň necamrej na veřejnosti.
Kdyby se mi nelíbila konkurenční anténa, klidně ji napráším na čtu, na to je tu máme, ne? Už by jste měli pochopit že překračovat zákony nelze, výkony stanovené čtu nevyjímaje. Když přijdou, ať měří celou lokalitu, rozdají pokuty tomu komu je třeba, on si pak příště rozmyslí jaký nastaví výkon. Že fláknou 50k pokutu nějakému bláznovi co si vystrčil všesměrku, nebo 500k firmě co překračuje povolené limity? Proč ne, pro mě za mě ať je to třeba položí...

ještě ke kartám XR5 co tady opěvujete, SR5 má stejné citlivosti a při -74 teda rozhodně 54Mbit bittrate nedrží. Možná je to stejné jako s uváděným výkonem 400mW (SR5). Bylo spíš přání výrobce ale asi nějakým nedopatřením je uvádějí ikdyž tato karta takovým výkonem vůbec nedisponuje. S XR5 a 600mW je to myslím uplně jstejné.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

O predrazenych XR ktere jsou mozna o trochu lepsi nez Cm9 uz jsem tu nekde psal. Hlavne by si to chtelo uvedomit ze 5Ghz neni delana na spoje 10tek km na to jsou profi pojitka, takovej 5g spoj na 20km za extremniho pocasi nemusi jet vubec (to nepocitam nejake rusicky pobliz pak se to neuslysi uz vubec). K tem antenam si vyrobci pisou cokoli jen aby byly prodejnejsi, takze nezbyde nez si je vyzkouset, ISP ktery se topi v zisku si muze dat i na zachod predrazenej provax, ti mensi ne, proto pouziji antenu s nejlepsim pomerem k cene ktera poslouzi skoro stejne dobre.
0 x

hapi

Maxik píše:Tak s tim bych az tak nesouhlasil ze vysoka citlivost je nutne lepsi protoze ono je to pak citlivejsi i na ruseni takze nic neziskas :) Chce to vybalancovat TX power a vhodny anteny.

rušení žádný velký nebude protože použiješ kvalitní límcovou anténu s kvalitní kabeláží a prostě kvalitní anténní soustavu. To tvym přidání výkonu akorát to rušení uděláš. Proč asi myslíš, že jsou limity.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Nerikej umis si predstavit jaky kuzel ti udela na 17km parabola s treba 5 st vyz. uhlem ? dost velky a pokud bude nekde pobliz sikovne ve smeru spoje cizi AP tak je problem. Limcem si jen trochu pomuzes od ruseni z boku, popr. od vlastnich anten.
0 x

hapi

právě že si to umim dost představit. A když vemu tvojí 600mW kartu a naložim jí na plno, tak i po těch 17km jí festovně uslyšim. Pokud tam někdo další bude, musel by bejt rovnoběžně s tebou aby se to nějak projevilo. Pokud tam bude s tebou na stožáru ještě někdo, tak ti ten límec pomůže celkem dost. Když ho budete mít obá, máte dvojitej útlum mezi sebou, to už stojí za těch pár peněz za límec. Když máš signál mezi anténama něco kolem -30dBm tak s jednim límcem máš něco kolem cca -50dBm a když ho bude mít i druhá anténa tak už seš na cca -70dBm a to neni vůbec k zahození. Většinou ty útlumy jsou ještě větší takže na tom budeš ještě líp a tuďíš nemuší pálit výkonem a můžeš použít větší citlivost.
0 x

Leeonek

Maxik píše: takovej 5g spoj na 20km za extremniho pocasi nemusi jet vubec

Za extrémního počasí třeba ne, ale pokud nepojede ta 5ka tak ti nepojede ani tebou opěvované spešl pojítko. Nevím jak Tobě ale moje 2 desítky (obě cca na 9-10km) při extrémním dešti padají, paralelní 5Ghz spoje co sou v normě za stejného extrémního deště drží se signálem cca -78/-80. Tato situace ale nastává tak 2-3x do roka a to na 5-10 minut. Borec co tady má ceragona říkal to samé, takže to není tím že bych měl "něco blbě".
Obhajuješ tady šmejdovní antény, básníš jak sou perfektní ale do tak dlouhého spoje by ses s nima nepustil, já se svýma ano a ještě tvrdím že bych to dal do normy. Problém je ten že tady vychvaluješ svoje řešení ale kvalitní anténu viděls tak z auta když projížděls kolem mého stožáru. Já mám s šitkama bohaté zkušenosti, a ikdyž se občas nechám unést a koupím šmejd na testování, válí se mě za nějakou dobu na půdě i s ostatníma šmejdama, až se tam válí rok, jdou do šrotu, tam totiž patří....
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 16 years ago

Ja tak dlouhe spoje nikde nemam, co se týká 5 GHz, ale v každém případě tady každý může mluvit a hodnotit to, co má vyzkoušené. Takže psát, že ten spoj nemusí při 20 km jet, dokud to člověk nemá vyzkoušené asi nemá význam. Pokud nejede tak proč? Zkoušely se jiné antény na takový spoj? Pokud ano, jak se to změnilo ve špatném počasí - signál/stabilita apod. Do nikoho se nenavážím.
0 x

Olda123

Příspěvekod Olda123 » 16 years ago

tak jeste bych mnel jedno reseni nez super drahe anteny a super citlive karty za super vysoke ceny . co tak si tam doskakat ? stacil by jeden mezihop (pokud by se naslo misto s primou viditelnsti samo. ) a rychlost by byla paradni , cele by to slo s obycejnejsima antenama a kartama a kdyz se pouzije na mezihop treba RB 600 nebo nejaky x86 tak se urcite da udelat i slusny dual nstream . a urcite budes mit klid . lidem co by bydleli na mezihopu/hopech by mohli mit internet se slevou . nebudes se pak muset strachovat o to jestli ti to za te bourky pojede , jestli ti to nekdo nezarusi (nebylo by to tak moc výrazné ) , atd ....

pokud to teda neni pres zapadle luky a strane kde nikdo nebydli .
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

ano to je jiste lepsi reseni i ja bych to radeji udelal takto.
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 16 years ago

Obhajuješ tady šmejdovní antény, básníš jak sou perfektní ale do tak dlouhého spoje by ses s nima nepustil, já se svýma ano a ještě tvrdím že bych to dal do normy. Problém je ten že tady vychvaluješ svoje řešení ale kvalitní anténu viděls tak z auta když projížděls kolem mého stožáru. Já mám s šitkama bohaté zkušenosti, a ikdyž se občas nechám unést a koupím šmejd na testování, válí se mě za nějakou dobu na půdě i s ostatníma šmejdama, až se tam válí rok, jdou do šrotu, tam totiž patří....

Dival jsem se co tady Maxik uvadi za anteny a nasel jsem ze pouziva Waveant. Ja je pouzivam taky a to 22dB na cm 9 mam nastaveno 6-10 dB nejaky obyc pigtail, a radom a bleskojistka, kde je nalepeny limec z alobalu (od vyrobce docela sranda, ale funguje), Spoje jsou delany na 2-4km a nemam sebemensi problem, takze Waveant bych nezatracoval, naopak jsem vyhodil Jirousy, krome 2x pater na ca 6 a 7 km kde jsou par29, a tam me jeden spoj blbne s pingy docela vykyvy , obcas tam skoci par pingu do 50ms coz na Waveantech neni. i pri zatezi kolem 20Mb se ping pohybuje do 5ms, normalne je tam stale 1ms.
Ty patere s Jirousy nepatri me, jinak bych je opravdu vymenil. viz http://www.sebrov.cz//mapa-site . Je to takovy mezihop.
Jinak jsem dal na radu Leonka a zacal pouzivat ty skalarni anteny na AP, Ted je jeste brzy na hodnoceni, uvidim.
Neverhappy
0 x

Olda123

Příspěvekod Olda123 » 16 years ago

neverhappy píše:

Dival jsem se co tady Maxik uvadi za anteny a nasel jsem ze pouziva Waveant. Ja je pouzivam taky a to 22dB na cm 9 mam nastaveno 6-10 dB nejaky obyc pigtail, a radom a bleskojistka, kde je nalepeny limec z alobalu (od vyrobce docela sranda, ale funguje), Spoje jsou delany na 2-4km a nemam sebemensi problem, takze Waveant bych nezatracoval, naopak jsem vyhodil Jirousy, krome 2x pater na ca 6 a 7 km kde jsou par29, a tam me jeden spoj blbne s pingy docela vykyvy , obcas tam skoci par pingu do 50ms coz na Waveantech neni. i pri zatezi kolem 20Mb se ping pohybuje do 5ms, normalne je tam stale 1ms.
Ty patere s Jirousy nepatri me, jinak bych je opravdu vymenil. viz http://www.sebrov.cz//mapa-site . Je to takovy mezihop.
Jinak jsem dal na radu Leonka a zacal pouzivat ty skalarni anteny na AP, Ted je jeste brzy na hodnoceni, uvidim.
Neverhappy

taky nevim proc je tak zatracujete . je fakt ze s nima moc skusenosti nemam , ale co mam spoj na 6 km pres totalne zapraskane mesto (nastesti asi 10 m nad nim) a dava mi to peknych 23 mbps (protoze HW vic neda) a do 20 mbps ping 1 ms bez PL. jeste dodam ze jsou to 29 dbi verze anten. jen je skoda ze se na tyto velke nevyrabi radomy s limcem .
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 16 years ago

Zdravim, hodil jsem do kalkulacky vypocet trasy, tady je:

kmitocet: 5500 MHz
vykon vysilace: 1dbm
antena zisk: 29 dbi
vzdalenost 17000m

predpoklada se stejna konfigurace i na druhe strane, idealni fresnelova zona, jasne pocasi

EIRP: 1W

RX signal level: -72,86 dBm

Cili, kvalitni spoj s rezervou (dle mych zkusenosti alespon 30 jednotek SNR), v limitech s propustnosti 20 mbit udelat nelze. Pokud by se pouzil zesilovac na RX vetev ( stejne je problem ze dojde i k zesileni sumu), tak by se o tom dalo uvazovat, ale jinak ne.

edit: jeste dodatek, pri dodrzeni podminky CTU, kdy max EIRP bez DFS je 27dbi jsme na -78,86 dbm
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

Leeonek

raven-il píše:antena zisk: 29 dbi
vzdalenost 17000m

No s 60cm parabolama si na 17km určitě nevystačíš, pokud bys pozorně četl, tak například já jsem psal o 90cm anténách pro příjem na dual nstreme spoji
0 x