❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Antena na 8Km extremne zaruseny spoj

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Leeonek

Re: Antena na 8Km extremne zaruseny spoj

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

Maxik píše: kanaly 5.6-5.7 jsou zde nepouzitelne

Nepoužitelné? 5Ka s dobrýma anténama se dá použít vždycky. Nebo máš pocit že máš víc zarušeno než já? Na každém z 11 kanálů 5500-5700 chytám minimálně 5 dalších spojů, na některých podstatně víc, máš větší rušení než já? O tomto místě říkám že je zarušené. Přesto mám na toho místo dual nstreme spoj 10km dlouhý s fixnutým bittrate na 36Mbit a propustností cca 29-30Mbit.
V tomhle je mezi náma rozdíl, Ty jsi člověk co nasazuje antény za pár korun, má jich hodně, stěžuje si na zarušenost a nepoužitelnost 5Ghz pásma. Oproti tomu já nepatřím mezi lidi snažící se ušetřit na hw, volím spíš nákladnější technologie protože vím že časem s nima nebudu mít problém. pak totiž přijde někdo jako Ty, hodí si svou všesměrku maxlink, zjistí že na 5,4-5,7 je nepoužitelná, jde na nepovolené frekvence, a já mám klid :)

Nic proti Tobě, prostě jsou lidi a lidi, každý máme svůj názor i ideu. Nepředpokládám že tě dotlačím k používání více jak jednou tak drahých antén, ani to nemám v úmyslu. Mám malou síť, kladu důraz na spolehlivost a rychlost, investuju hodně do rozvoje a upgrade sítě. Zřejmě právě proto nejezdím v nové oktávce a dokonce nemám mega barák se 120cm plazmou v obýváku :)

honzam píše:
Maxik píše:kanaly 5.6-5.7 jsou zde nepouzitelne

A kde teda jedeš?

No kde asi, psal to o pár příspěvků výš, 4.9-6.1 je volných kanálů hafo :)
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 16 years ago

Leeonek píše:No kde asi, psal to o pár příspěvků výš, 4.9-6.1 je volných kanálů hafo :)

Tak to jo :)) Taky máme hodne prowaxů v síti a že by byl nějaký zarušen se zatím nestalo. SPíš je vždycky zarušená karta přímo v mikrotiku. Pokud se nastaví omylem o jeden kanál výš nebo níž a jsou karty ve stejném routerboardu tak to dělá neplechu.
Měli jsme většinu spojů na Waweant 29 dBi, pak Jirous, ale všude kde stavíme nový spoj tak prowax
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 16 years ago

lidi, aky mate najdlhsi spoj s 24db prowax antenami? potrebujem prerobit niekolko spojov, konkretne na 5km, 7 km, 11km, 14km a 15km. Rozmyslam, ze by som nakupil tieto anteny a na spoje dlhsie ako 10 km by som pouzil r5h karty alebo xr5.

ale ked to hodim do wifi kalkulacky, tak aj pri 14km spoji, za predpokladu ze mam cistu freslovoku, 1m kable a tx power na 18db, tak signal vychadza na -67db co je viac nez v pohode...

ale aj tak ma zaujima, ze aky najdlhsi spoj mate na tychto antenach
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

a jestli použiješ 18dB na TX z karty tak ti urvu koule a přišpendlim je na úřední desku ve městě.

Seš zdravej? Takovýhle lidi mám rád, koukej tam dá nějakou 29dB anténu, R5H a zreguluj to. Na co myslíš že jsou ziskovější antény? Má to stejnou funkci jako citlivější karta. 29dB anténou si získáš 5dB což dá i ta karta navíc a už máš na každý straně 10dB signál na víc a to nehrábneš ani na TX.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

na p2p spoji s 2 parabolama se jen tak nestane aby spoj kdosi zarusil, to se mi jeste nestalo. Mluvim o klientech pripojenych na sektory klient ma panelovku z boxu JJ a sektor je Elbox ta14 povetsinou, jede to perfektne ale je obcas videt ze ccq neni 100% na klientech problem to samozrejme zadny neni. Ze bych pouzival nutne nejlevnejsi anteny si nemyslim, pouzivam to co se mi osvedcilo a dobre funguje.
0 x

honzam

mato1 píše:lidi, aky mate najdlhsi spoj s 24db prowax antenami?

Nejdelsi mame 10km. Jsou tam obyc. R52 karty. Zregulovany jsou ale uplne v limitu to neni...
0 x

mato1

honzam píše:Nejdelsi mame 10km. Jsou tam obyc. R52 karty. Zregulovany jsou ale uplne v limitu to neni...

dakujem za odpoved... aky signal tam mas? kolko cez to tlacis mbit?
0 x

mato1

hapi píše:a jestli použiješ 18dB na TX z karty tak ti urvu koule a přišpendlim je na úřední desku ve městě.

o co ti ide chlape? ak si precitas prispevok co som pisal vyssie, tak jasne vidis, ze pisem udaje z wifi kalkulacky a nie z mojich nastaveni. ak si precitas moje starsie prispevky, tak dost casto odporucam zregulovat spoj na maximum, kedze az potom sa da vyuzit potencial karty. sproste prispevky si prosim na moju adresu nabuduce odpust. aspon pokial nemaju opravnenie.

hapi píše:Seš zdravej? Takovýhle lidi mám rád, koukej tam dá nějakou 29dB anténu, R5H a zreguluj to. Na co myslíš že jsou ziskovější antény? Má to stejnou funkci jako citlivější karta. 29dB anténou si získáš 5dB což dá i ta karta navíc a už máš na každý straně 10dB signál na víc a to nehrábneš ani na TX.

prave preto som spominal vyssie tieto citlivejsie karty aby sa to dalo regulovat. citlivejsej karte staci aj nizsi signal na to aby slapal na 54mbit modulacii, teda sa dostanem mozno aj do normy.
0 x

mato1

hapi píše:tak ti urvu koule a přišpendlim je na úřední desku ve městě.

a na toto by si este musel velmi vela mliecka vypit... ani nevies koho by si mal pred sebou :twisted: :twisted: :twisted:
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

no, stačí když to dáš do kalkulačky, protože ten spoj ve skutečnosti zregulovanej nepojede ani z poloviny. Je to nějakých 12dB dolu z 18dB výkonu a to je sakra dost. Mělo by to nějakých reálně -80dB a to už moc v pohodě neni.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mato1

mato1 píše:
honzam píše:Nejdelsi mame 10km. Jsou tam obyc. R52 karty. Zregulovany jsou ale uplne v limitu to neni...

dakujem za odpoved... aky signal tam mas? kolko cez to tlacis mbit?
0 x

honzam

signál ted nevím jsem pryč a nemám přístup na MK. Ale nejede tam moc, je to spoj do jedné vesnice. Ale pokud tě to zajímá můžu zkusit BT
0 x

mato1

honzam píše:signál ted nevím jsem pryč a nemám přístup na MK. Ale nejede tam moc, je to spoj do jedné vesnice. Ale pokud tě to zajímá můžu zkusit BT

jasne... zaujima. hlavne signal, priepustnost, kvalita spojena a ci tam mas nstream alebo nie a pod...
0 x

cin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod cin » 16 years ago

Akurat so pozeral a anteny tyhan a objavila sa tam novinka
tyhan PU 445 SM LEM
Neviete co to je za antenu nemate ju niekto nasadenu?
Vyzara to je je to zmenseny tyhan PU 605 SM LEM
Neviete ci je to 24 alebo 28 Dbi antena?
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 16 years ago

cin píše:Akurat so pozeral a anteny tyhan a objavila sa tam novinka
tyhan PU 445 SM LEM
Neviete co to je za antenu nemate ju niekto nasadenu?
Vyzara to je je to zmenseny tyhan PU 605 SM LEM
Neviete ci je to 24 alebo 28 Dbi antena?

Za ty prachy si radis kup tu 65 cm, 445 rada jsou 445mm prumer :)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!