❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB450G

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
soooc

Re: RB450G

Příspěvekod soooc » 16 years ago

Leeonek píše:Router mezi subnetama? Jako že máš na některém místě třeba více gigabitových switchů které tímto spojíš a budeš tam routovat jednotlivé rozsahy? Nebo máš někde více "dospělých" routerů a tohle chceš aby routovalo mezi nima?
Nemyslím že by to mělo dělat shaping do internetu ale třeba nějaké omezení (jak píšeš třeba mězi těmi subnety) bych od toho třeba čekal. No a teď si vem že tam při datovém toku 100Mbit uděláš jednu či více QT, co to asi udělá?

Zkus mi nastínit nějakou možnost na co se tohle dá použít, hlavně k čemu využiješ ty gigabotové porty když na tom nebudeš mít vůbec žádné omezování rychlostí a žádné pravidla. Mě teda vůbec žádné využití u mně na síti nenapadá :)

Treba jako deleni velke switchovane site mezi panelakama. Kdyz to bude stat malo penez, tak to muzu dat do kazdeho a nebudu muset resit oblibene problemy s viry a tak. A gigabit se hodi, protoze to podle me na ethernetu uroutuje 100 a vic Mbit ... A gigabit tam mame :)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

Nahrneš tam pár pravidel a při 100Mbitu to pude do gulí :) ano, určitě to uroutuje víc jak 100Mbit, bezpochyby, ale na co je mi takový router na který při takovémto toku nemůžu dát pravidla do firewallu nebo rychlostně omezit třeba některé subnety.
Třeba taky nechápu gigabitové porty na něčem takovém jako je RB600, při 60Mbitu je vytížení cpu 50-60%, nemám tam žádné pravidlo, žádné omezení rychlosti, co by to udělalo při 100Mbitu s byť jedním pravidlem?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

ale nekecej, přez RB600 protahnu o dost víc než 100Mbit a to je na tom ještě asi 30 lidí přez 3 wifiny a ještě přez to teče routing do dalších částí sítě.

Přez RB433AH protahneš 100Mbit s 20% zátěží takže nějakých 400Mbit na full a předpokládám že když začnu používat nějaký výpočetní věci tak zapojim do provozu efektivnějc CPU takže bych neřek že to pude tak dolu. Rozhodně bych to nepodceňoval.

Mně úplně stačí když to použiju jako SOHO router s 1Gbit switchem.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

mam tu jedno RB600 400mhz jede 5x wifin na 1 jede NS, mangluje se na vsech interfejsech odchozi trafik LAN a Internet a k tomu jednoduche Qtree a pri souctovem trafiku asi 20Mbit to uz bud nekde na 80% CPU mozna to ani 20M, mozna i driv.
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 16 years ago

Kdyz uz jste u toho vykonu obycejnejch RBcek, sice to je mimo dane tema, ale jen kratce. Shapoval jsem n aAPckach lokalne, vetsinou 433AH, nic jineho se na nich nedelo. Od 1 do 20ti klientu na apcku. Zadna dalsi pravidla, proste jen mangle a QT. Prehodil jsem to na jeden centralni shaper, mikrotik, ale klasicke PC. Strasne me prekvapilo, jak se zrychlila odezva internetu. Osobne bych po teto zkusenosti rekl, ze vykon RB a x86 se proste NEDA srovnavat. Nevim jak na tom bude nova 450G, pokud pujde jen o routovani, koneckoncu ROUTER BOARD, bude vse ok, ale jakekoliv dalsi vypocty jsou proste pomale.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

Leeonek

hapi: tak sem si to asi vymyslel, RB600A, 2x dual nstreme, 60mbit, vytížení kolem 55%, žádné pravidla, žádný mangle.
RB600A, shaping pro 40 klientů, kontrola ip+mac, jednoduchý firewall, tok 11Mbit, vytížení 35%
RB493AH, shaping pro asi 120 klientů, pár pravidel ve firewallu, datový tok 13Mbit, vytížení 30%

Kdyby RB433AH zvládalo datový tok 400Mbit tak proč by se vůbec nasazovali komply, nevíš?
0 x

hapi

no jo Leeonku ale zapomínáš na jedni zásadnu věc. Ty srovnáváš wifi router s ethernet routerem. A to tam máš ještě zapnutej nstreme. Tohle má jenom ethernety takže reálnej forward mezi portama by to mohlo dát dost. Wifina brzdí pocesor a když se k tomu zapne nstreme tak neni o čem mluvit.
0 x

Leeonek

nstreme je zapnutý na té první RB600, ale je tam 2x dual nstreme a tam je to trochu jinak než u jednoduchého nstreme. Na tom dalším RB600 není ani dual nstreme, ani není na spoji zapnutý nstreme, na té RB493AH jakbysmet. 493ka má dokonce jen jedno rádio.
Ano, nemůžu posoudit jak to bude chodit bez wifin, nezkoušel sem to, ale na té RB493AH a většina provozu valí po ethernetech
0 x

hapi

to je jako RB150. s MK2.9 to nedá víc jak cca 20Mbit ale s MK3.0 to zvedne propustnost klidně 4x víc. Počítám v bridge. Routování to nijak moc neovlivnilo ale i to je znatelnej pokrok.

Rozhodně si nemyslim že RB450G je k ničemu. Jasně že 200 mangle a QT asi tahat nebude ale jako výkonnej malej router pro net o rychlosti tak dejme tomu 15Mbit pro 10-20 lidí je to krásný. Žádnej jinej router takovejhle neexistuje. Gbit porty tam jsou spíš jako tečka za větou ale když se 4 porty daji do HW bridge, tak to bude soho router takže nepotřebuju mít extra Gbit switch a to spousta lidí dost ocení.
0 x

Olda123

Příspěvekod Olda123 » 16 years ago

tak snad to pujde nastavit tak jako současná 450 do hardware switche takźe ten 1 gbps mezi porty bude realny ... jeden port jako pripojeni k netu a zbytek na domaci sit pres 1 gb a tam pujdou nastavit i nejaka roznumna pravidla na tom jednom 100 mbps portu .... mozna to trochu zabije cena kde vyjde levnej obyc 1gbps switch + soho router nebo RB450 klasicky
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 16 years ago

Actual tested throughput Ether1 <-> Ether2 = 1Gbps
Ether2 <-> Ether3 = 650Mbps

Takže cena co jsem našel $149.00 = 3 320 CZK
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 16 years ago

fuj tak s tou cenou jsi mě zklamal... počítal jsem že bych za to do 2000 dal... ale asi nakonec koupim obyc 450..
jinak plácáte tady docela dost sra....
když s tím nemáte reálné zkušenosti tak tady nešpekulujte... co mě je po tom kolik proteče na vašem rb600 s x kartama ??? to se vůbec nedá srovnávat, protože ta karta jako taková si vezma poměrně velkou část výpočetního výkonu....
¨takže moje zkušenost... RB150 ( budu ho měnit) připojeno 20 lidí v mangle mam nějakých 80 pravidel, QT pro každého uživatele s x PC nastavená nějaká max rychlost a musim říct že to jede vícnež skvěle...při nějakých 8Mb je vytížení procesoru 100% a ping cca + 30 - 50 ms
ale jinak přiznávám, že výkonější router už tam chce dát... ale prostě to utáhne..
věřim že ten 450G by udělal v klidu 500 mangle, pro 150 lidí...
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

tak to ti to jede opravdu skvele 100% CPU pri 8 Mbit a ping pres 50 a vic :)
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 16 years ago

asi jsem měl dodat že při toku 6Mb je vytížení CPU 75% a ping zvýšenej o 5ms jelikož se tok na 8Mb dostane max v noci, kdy 5Ghz klienti nemaj omezenou rychlost, tak mi zvýšení pingu nevadí...
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

Olda123

Příspěvekod Olda123 » 16 years ago

tak to kup obyc 450ku ... pri 23 mbps to jede 35 % .. SQ , firewall nat . pro 10 lidi . na ethernetu to vytlaci routovane 95 mbps
0 x