❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB600 PoE port na 1Gbit

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
waclaw66

RB600 PoE port na 1Gbit

Příspěvekod waclaw66 » 16 years ago

Zdravim.
Chtel bych se zeptat zda na RB600, ktery ma jeden eth port na PoE, mohu tento port pouzit k pripojeni 1Gbit linky, ktera ale vyuziva vsechny vodice.
Diky.
Naposledy upravil(a) waclaw66 dne 03 Jan 2009 13:23, celkem upraveno 1 x.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 16 years ago

asi byl odpověděl že ano

specifikace: IEEE802.3af PoE: 38..56V DC including over datalines
0 x

waclaw66

honzam píše:asi byl odpověděl že ano

specifikace: IEEE802.3af PoE: 38..56V DC including over datalines

Teorie je jedna vec, ale praxe druha, nerad bych si odpalil switch nebo sitovku :wink:
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 16 years ago

Musis mit gigabitove poe podle toho standartu 802.3af a pak ti to bude fungovat :) s pasivnim poe neuspejes :)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

waclaw66

soooc píše:Musis mit gigabitove poe podle toho standartu 802.3af a pak ti to bude fungovat :) s pasivnim poe neuspejes :)

Ne tak jsem to nemyslel, nechci napajet RB pres PoE. Chci k nemu jen pripojit 1Gbit kabel, ale uz mam volny jen PoE eth port a nevim jestli mi to neco neodpali, protoze PoE vyuziva nevyuzite draty u 100Mbit, ale u 1Gbit jsou vyuzite vsechny.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

Václave, Václave, když je tam psáno že to je 1Gbit port tak to asi bude gigabitový port, navíc s možností PoE. Po 4 drátech gigabit neuděláš ani kdyby ses rozkrájel. Že by se odpálil port nebo síťovka pokud použiješ 100Mbit místo gigabitu, tak to bych ohlásil jako "hlod roku 2009" :)
0 x

waclaw66

Leeonek píše:Václave, Václave, když je tam psáno že to je 1Gbit port tak to asi bude gigabitový port, navíc s možností PoE. Po 4 drátech gigabit neuděláš ani kdyby ses rozkrájel. Že by se odpálil port nebo síťovka pokud použiješ 100Mbit místo gigabitu, tak to bych ohlásil jako "hlod roku 2009" :)

Leonku, to si trochu nepochopil. Nic takoveho jsem nepsal. Jen nevim jak presne pracuje elektronika v PoE portu pokud k nemu pripojis 1Gbit linku (bez napajeni samo), ktera pracuje na vsech vodicich, a zda se nemuze neco oddelat.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 16 years ago

waclaw66 píše:
Leeonek píše:Václave, Václave, když je tam psáno že to je 1Gbit port tak to asi bude gigabitový port, navíc s možností PoE. Po 4 drátech gigabit neuděláš ani kdyby ses rozkrájel. Že by se odpálil port nebo síťovka pokud použiješ 100Mbit místo gigabitu, tak to bych ohlásil jako "hlod roku 2009" :)

Leonku, to si trochu nepochopil. Nic takoveho jsem nepsal. Jen nevim jak presne pracuje elektronika v PoE portu pokud k nemu pripojis 1Gbit linku (bez napajeni samo), ktera pracuje na vsech vodicich, a zda se nemuze neco oddelat.

Tak ja to vezmu trochu ze siroka :) Treba to k necemu bude ubude dotazu :) Takovy adept do wiki :)

Mame 2 druhy PoE - 802.3af a "pasivni" PoE.

Zacnu tim druhym. Je to takova levna vychytavka, ktera vyuziva toho, ze 4 draty jsou pri 100Mbit prenosu nevyuzite. Takze se pousti napajeni pouze po techto kabelech a na druhe strane musi byt zarizeni, ktere umi s timto trikem pracovat, napriklad vsechny RB. Napetove rozpeti je dano pouze tim, co prezije zarizeni, do ktereho poustis volty. Je to levna vychytavka a umi pouze 100 Mbit a prenos energie je omezen tim, ze se pouziji pouze a prave 4 draty.

Za to 802.3af prenasi volty pres VSECHNY draty a je to dano tim, ze to neni takova levna blbustka a v zarizeni na druhe strane musi byt vic soucastek (vzpominate na RB532? :) ). Pracuje kolem 48V s jistou toleranci.

Pro zvidave http://en.wikipedia.org/wiki/Power_over_Ethernet
Naposledy upravil(a) soooc dne 03 Jan 2009 13:09, celkem upraveno 1 x.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

waclaw66

soooc píše:
waclaw66 píše:

Tak ja to vezmu trochu ze siroka :) Treba to k necemu bude ubude dotazu :) Takovy adept do wiki :)

Mame 2 druhy PoE - 802.3af a "pasivni" PoE.

Zacnu tim druhym. Je to takova levna vychytavka, ktera vyuziva toho, ze 4 draty jsou pri 100Mbit prenosu nevyuzite. Takze se pousti napajeni pouze po techto kabelech a na druhe strane musi byt zarizeni, ktere umi s timto trikem pracovat, napriklad vsechny RB. Napetove rozpeti je dano pouze tim, co prezije zarizeni, do ktereho poustis volty. Je to levna vychytavka a umi pouze 100 Mbit a prenos energie je omezen tim, ze se pouziji pouze a prave 4 draty.

Za to 802.3af prenasi volty pres VSECHNY draty a je to dano tim, ze to neni takova levna blbustka a v zarizeni na d

Pro zvidave http://en.wikipedia.org/wiki/Power_over_Ethernet

No vida, tak uz mi je to snad jasny :) RB si muze tu 1Gbit lajnu vysvetlovat dvema zpusoby:
1) Bud jako 100MBit lajnu, kde je ale napeti na zbylych 1Gbit vodicich pro pasivni PoE moc nizke, takze by se tim nemel napajet.
2) Nebo jako 1Gbit laju, do ktere se ale nepousti zadne fantomove napeti pro aktivni PoE.

Takze to jdu prubnout, zda to vsechny prvky prezijou :)

Edit:
Tak to vsechny prvky prezily ve zdravi, dotaz uzavren :wink:
0 x