Zdravím,
z mé vlastní zkušenosti jsou klasické ADSL routery vcelku nedostatečné pro nějaké lepší nastavení sítě od pěti klientů a víc. Proto jsem se začal poohlížet po něčem lepším a do oka mi padl RB450. Protože nemám čas číst různé manuály, atd. co Router OS umí, chtěl bych se na vás obrátit o radu.
Jako brána do internetu poslouží ADSL router přepnutý do bridge módu, jediná funkce by mu mohla zůstat jako DNS server. Tato konektivita bude přivedená na RB450 a routování bude probíhat mezi tímto portem a zbylými čtyřmi (měly by se tedy chovat pouze jako switch). Musí na něm běžet NAT a statický DHCP. Část klientů (dohromady jich bude šest) bude připojená přes Wi-Fi, o což se postará klasické AP (vzhledem k RB tedy budou transparentní). Část klientů bude ve vlastní VLAN - tak aby mohla komunikovat pouze ven do internetu, nikoliv se zbytkem sítě. Možnost omezení rychlosti a povolení komunikace pouze s určitými IP v internetu je nutné.
Otázka tedy je, jestli tohle Router OS umožňuje a jestli to RB450 utáhne, tak aby za žádných okolností nemohlo dojít k přetížení.
Děkuji za rady
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
MikroTik RB450 jako router v SOHO síti
-
Ahoj. Tve pozadavky by mel RB 450 zvladnout. Pokud vsak chces jistotu, koupil bych rovnou RB493AH. Ten ma 9 lan portu a o hodne vykonnejsi mikroprocesor. Navic do neho muzes dat WiFi karticku a pouzit to jako vysilac pro bezdratove klienty.
Pokud nemas s Mikrotikem zkusenosti, budes se asi s konfiguraci dost trapit.
Naposledy upravil(a) RaMa dne 09 Dec 2008 22:22, celkem upraveno 1 x.
0 x
-
RaMa píše:Ahoj. Tve pozadavky by mel RB 450 zvladnout. Pokud vsak chces jistotu, koupil bych rovnou RB493. Ten ma 9 lan portu a o hodne vykonnejsi mikroprocesor. Navic do neho muzes dat WiFi karticku a pouzit to jako vysilac pro bezdratove klienty.
jj, nejspis si myslel 493AH
Zdravím,
z mé vlastní zkušenosti jsou klasické ADSL routery vcelku nedostatečné pro nějaké lepší nastavení sítě od pěti klientů a víc. Proto jsem se začal poohlížet po něčem lepším a do oka mi padl RB450. Protože nemám čas číst různé manuály, atd. co Router OS umí, chtěl bych se na vás obrátit o radu.
No to budes ten manual aspon "zhruba" omrknout, ale spis dukladne, neni to zase tak obsahly manual a zakladni nastaveni podle nej nastavis jako nic.
0 x
koukni sem viewtopic.php?f=5&t=4356#p32853
je tam popis jak udělat z toho RBčka úplný SOHO tak jak ho známe například z TP-LInků.
je tam popis jak udělat z toho RBčka úplný SOHO tak jak ho známe například z TP-LInků.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
1) Porty v MT neswitchují, ale bridge-ují, což může někdy hrát roli.
2) RouterOS je schpný SW s množstvím nastavení (pravda, často lze nechat default). Pokud už se trápit, tak přečíst si manuál a wiki na googlu je minimum. Pokud nechceš ztrácet čas a zároveň nekupovat SOHO hračku, tak zaplať někomu, kdo s tím umí. Někdy se nedočteš nebo přehlédneš nějakou drobnost a stojí to pak hodiny, ikdyž si ten manuál přečteš.
Každý rozumný ti rád poradí s jednotlivým dotazem, ale dotazy typu "nechce se mi ztrácet čas, naučte mne to" nemám rád. Ti, kdo s MT opravdu umí nad tím ztrávili hromadu svého času... Takto se ptát je nefér!
Čau MK
2) RouterOS je schpný SW s množstvím nastavení (pravda, často lze nechat default). Pokud už se trápit, tak přečíst si manuál a wiki na googlu je minimum. Pokud nechceš ztrácet čas a zároveň nekupovat SOHO hračku, tak zaplať někomu, kdo s tím umí. Někdy se nedočteš nebo přehlédneš nějakou drobnost a stojí to pak hodiny, ikdyž si ten manuál přečteš.
Každý rozumný ti rád poradí s jednotlivým dotazem, ale dotazy typu "nechce se mi ztrácet čas, naučte mne to" nemám rád. Ti, kdo s MT opravdu umí nad tím ztrávili hromadu svého času... Takto se ptát je nefér!
Čau MK
0 x