❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Napájecí přípravek flajzar ZZ-01
Re: Napájecí přípravek flajzar ZZ-01
bateriim rozhodne nevadi kdyz se nabiji malym proudem naopak, ale je potreba pocitat s tim ze maji nejake vlastni samovybijeni to ta nabijecka musi kompenzovat + nabijet,chce to vyzkouset.
0 x
skuz kouknout sem http://www.emko.cz/emko_cz/produkty/zdroje/nabijecky.html
jinak u těch JDC zdrojů se mi nelíbí napětí při nabíjení, je podle mě nízký, chtělo by to minimálně 13.5V
jinak u těch JDC zdrojů se mi nelíbí napětí při nabíjení, je podle mě nízký, chtělo by to minimálně 13.5V
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
hapi píše:skuz kouknout sem http://www.emko.cz/emko_cz/produkty/zdroje/nabijecky.html
Pb-baterie se nabiji technikou CC-CV konstantni proud , konstantni napeti
kdyz ji (tu 17Ah)budes nabijet tim zdrojem tak ji oddelas
0 x
konstantnim proudem asi ne to neni treba, ale nabiji se "velkym" proudem az do dosazeni max napeti proud asi 1/10 kapacity tj pri 17Ah max proud 1.7A (mozna dnesni moderni aku uz snesou i vic ale 1/10 je na jistotu) a pote se to snizi na minimum jen aby se vyrovnalo samovybijeni aku a udrzela v nabitem stavu.
0 x
podle mě stačí nepřekročit maximální nabíjecí proud a nepřekročit určitej práh napětí, pak je baterie nezničitelná. Bohužel u napětí se různé popisi nabíjení rozchází i když obecně by se nemělo dosahovat napětí blížící se k 14.4V ale na druhou stranu napětí na bateriích je i napsáno že až 15V je možno dosahnout takže v tomhle fakt nevim. I když mám tu vyrobenou nabíječku která je vlastně jednoduchej stabilizátor napětí nastavenej na 13.7V + omezovač proudu a baterie žije do dnes a i po 5 letech je pořád v pohodě i když nabíjení trvá déle.
Jinak se mi líbí ta 24V verze zdroje od emkopraha. Tim bych mohl nahradit stávající napáječe bez zálohy jenom výměnou za tenhle zdroj s bateriemi. Představa s 2x4.5Ah bateriemi se mi dost zamlouvá. Má to někdo otestované?
Jinak se mi líbí ta 24V verze zdroje od emkopraha. Tim bych mohl nahradit stávající napáječe bez zálohy jenom výměnou za tenhle zdroj s bateriemi. Představa s 2x4.5Ah bateriemi se mi dost zamlouvá. Má to někdo otestované?
0 x
hapi píše:podle mě stačí nepřekročit maximální nabíjecí proud a nepřekročit určitej práh napětí, pak je baterie nezničitelná. Bohužel u napětí se různé popisi nabíjení rozchází i když obecně by se nemělo dosahovat napětí blížící se k 14.4V ale na druhou stranu napětí na bateriích je i napsáno že až 15V je možno dosahnout takže v tomhle fakt nevim. I když mám tu vyrobenou nabíječku která je vlastně jednoduchej stabilizátor napětí nastavenej na 13.7V + omezovač proudu a baterie žije do dnes a i po 5 letech je pořád v pohodě i když nabíjení trvá déle.
Neco podobneho uz resim. 24V online zaloha s kapacitou cca 7-20Ah - takze by mel vysilac vydrzet kolem 5-15h online.
0 x
hapi píše:Jinak se mi líbí ta 24V verze zdroje od emkopraha. Tim bych mohl nahradit stávající napáječe bez zálohy jenom výměnou za tenhle zdroj s bateriemi. Představa s 2x4.5Ah bateriemi se mi dost zamlouvá. Má to někdo otestované?
http://www.emkopraha.cz/AD55.htm tohle má nabíjeví proud 0,23A to je tak maximálně udržovací proud, to bude 17AH baterku nabíjet minimálně 2 dny a o větší si můžeš nechat zdát. Pokud je ten nabíjecí proud opravdu jen takový jaký je psaný tak sáhnout po té 150W verzi ale ta už stojí 1600kč bez dph! To už je podle mě opravdu lepší řešení ta AWZ333 od eurosatu, je to v plechové krabici, s konektorama a místem pro 17AH baterku, jen namontovat a fungovat ;)
0 x
nene, tohle je blbost, testoval jsem různý nabíjení zdrojů a udržovací rozhodně neni 230mA u 17Ah baterie. Kdyby jo, tak jí maš za nějakých 74 hodin vybitou jenom tim že jí postavíš do kouta nepřipojenou. Udržovací bude extrémě 100mA a to mluvim o extrémní hodnotě, normální bude tak kolem 10mA. Navíc, komu vadí že se ta baterie bude nabíjet dva dny? Pokud odečtu čas na kterej to z baterie může ject tak je podobnej jako čas kterym to budu nabíjet. Člověk to stejně potřebuje na vykrytí pár hodin v případě 17Ah baterie je to dokonce 2 dny což stačí na vykrití pravidelný 2 dny trvající výpadky každý týden 

0 x
hapi píše:Navíc, komu vadí že se ta baterie bude nabíjet dva dny?
mě jo :)
hapi píše:Člověk to stejně potřebuje na vykrytí pár hodin v případě 17Ah baterie je to dokonce 2 dny což stačí na vykrití pravidelný 2 dny trvající výpadky každý týden :-D
bohužel u nás není problém 3 dny po sobě nefunkční elektrika od 7 do 17 hodin ;) ale je to extrém, určitě to není takhle všude :))
0 x
Jedno upozornění ke zdrojům emko a eurosat, které mají deklarované výstupní stabilizované napětí 27,6 V, čili se dobře hodí k napájení např. 433, které mají napájecí napětí do 28 V.
Zdroje mají podle návodu možnost nastavit výstupní stabilizované napětí v rozsahu 24 - 29V pomocí trimru. Tento údaj je zavádějící a zdroje mají konstrukční nedostatek. Pokud se sníží napájecí napětí pomocí trimru např. na 25V, sníží se i napětí na svorkách nabíjení akumulátoru, což následně vede k nedostatečnému nabití akumulátoru.
Přišel jsem na to tak, že po výpadku elektrické sítě došlo při napájení jednoho 433AH k odpojení zdroje, kde jsem měl nastavené výstupní napětí 25V, po cca dvou hodinách, což je při akumulátoru s kapacitou 7Ah nesmysl. Nejdříve jsem usuzoval na závadu, měřením na svorkách jsem zjistil, že tento nadostatek mají všechny uvedené zdroje.
Zdroje mají podle návodu možnost nastavit výstupní stabilizované napětí v rozsahu 24 - 29V pomocí trimru. Tento údaj je zavádějící a zdroje mají konstrukční nedostatek. Pokud se sníží napájecí napětí pomocí trimru např. na 25V, sníží se i napětí na svorkách nabíjení akumulátoru, což následně vede k nedostatečnému nabití akumulátoru.
Přišel jsem na to tak, že po výpadku elektrické sítě došlo při napájení jednoho 433AH k odpojení zdroje, kde jsem měl nastavené výstupní napětí 25V, po cca dvou hodinách, což je při akumulátoru s kapacitou 7Ah nesmysl. Nejdříve jsem usuzoval na závadu, měřením na svorkách jsem zjistil, že tento nadostatek mají všechny uvedené zdroje.
0 x
jo to sem čekal, dneska mi přišly taky ale baterie budu mít příští tejden takže to pak otestuju taky.
0 x
dal bych si pozor na zdroje co maji i mirne pres 28V protoze napr. 433ka uz pri asi 30 V nefunguje ! je delana na max 24V ty 4V do 28 je jen rozumna rezerva.
0 x
toho bych se nebál, navíc v datasheetu je napsáno že to je dělaný na solární systémy na 24V což je tedy 2x13.8V = 27.6V takže problém s tim asi nebude. Navíc stejně budu muset dělat step-down měnič na alixe takže udělat druhej k tomu nebude problém. Jo a taky na některých místech to je napájený po kabelu takže nějakej úbytek napětí tam bude což bude jenom dobře.
0 x
tak už mi přišly, a mám je i otestovaný a můžu je vřele doporučit. Jenom bych tam nejspíš přidal jednu usměrňovací diodu aby omezila trochu víc napětí ale jinak to jede i bez toho. Testoval jsem to na RB450 a 2x7Ah bateriích. RBčko se vypíná až při 28.5V, nic se mu nestane, jenom se vypne. Dokonce se správně zdroj vypne při vybití baterií. Nemám proti tomuhle zdroji námitky a jeho cena je dost dobrá. Jenom mám problém s napajemín alixu kterej nekousne víc jak 20V takže k tomu musim postavit měnič ale jinak na RBčka mi to nevadí.
0 x