❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Výhody routovani oproti bridgovane síti ?

Návody a problémy s konfigurací.
Maxik
Kontaktovat uživatele:

Re: Výhody routovani oproti bridgovane síti ?

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

ale co do bezpecnosti to neni nic moc a kdyz se neco stane jen tezko se hleda kde je problem pac to spadne cely napr. kdyz ti nejakej chytrej klient strci oba konce utp do svyho switche :)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

zas tak horký bych to neviděl. Nejsou náhodou národní okruhy celí bridgovaný? Mám takovej pocit že jo a zbytek řešeji vlany. Má to svoje dost velký výhody. Mimochodem jedna z prvních v3 když jsem to testoval byla asi 4x rychlejší na RB150 mezi ethernety než v2.9 v bridge než jako router.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 16 years ago

atomic1977 píše:Prosím o radu chytřejších :) Napište mi prosím bodově ve zkratce výhody routované sítě oproti bridgované jejech výhody nebo nedostatky. Včem je lepší ta či ona děkuji. Uvažujeme o přechodu k routované síti ale nemužeme se stále rozhodnout.

Osobne pouzivam kombinaci obeho, cca 6 stroju delajicich routing + nat a cast shapingu, zbytek bridge a AP zbytek shapingu.

Po doladeni firewallu v tomto nevidim problem, ba naopak. Nemam problem s verejkama, s virama s dohledovanim a konfiguraci site, proste pohoda...

Zminovane zatezovani CPU me netlaci, Pccka a nove RB maji vykonu habadej, takze se jenom flakaji, po siti mi bordel nelita resi firewally a zminene zacykleni site mi maximalne zboura jednu VLAN, coz je max jedno ap, obvykle jeden sektor, takze tak...
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

atomic1977

Příspěvekod atomic1977 » 16 years ago

Maxik píše:ale co do bezpecnosti to neni nic moc a kdyz se neco stane jen tezko se hleda kde je problem pac to spadne cely napr. kdyz ti nejakej chytrej klient strci oba konce utp do svyho switche :)

Ještě se chci zeptat jdou routovat jednotlive wlany ? myslim tim třeba když mam dual AP 2,4 a 5 Ghz a chci aby kazde AP bylo v jiném segmentu jde to udělat ? nebo musím odroutovat celé AP
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

kazdej interface muze mit svuj segment
0 x

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 16 years ago

No co do vykonu se staci mrknout na porovnani vykonnosti RB v rezimu bridge, routing a hned vidis rozdil. Co se tyce narodnich siti, ty jsou bridgovane, ale trochu urcite na jine bazi nez na te co se dela tady, jde o to totiz, ze RSTP bridge je vykonnejsi, ale musi byt zase spravne nastaveny atd, coz se mi v MK nejak nedari a nikdo mi jeste nedokazal poradit, jak donutit MK, aby byl Root port prave ten ktery potrebuju a ne ktery si to vybere samo.

srovnani Routing - RSTP Bridge je tady.
0 x