❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

CZ návody

Návody a problémy s konfigurací.
basty
Kontaktovat uživatele:

CZ návody

Příspěvekod basty » 19 years ago

Zdravím chci se jen zeptat jestli existují jeste nejaké (neoficiální) české překlady návodů, kromě tech které jsou na RouterOS?
0 x

Buchar

Příspěvekod Buchar » 19 years ago

Tez me to dost zajima.

Pokud by vsak neexistoval podrobny cz manual, mozna by bylo zajimave vyhlasit dobrovolnou sbirku penez pro toho, kdo by to byl ochoten poctive udelat. Mikrotik je pomerne obsahly a ohodnoceni by bylo na miste. Byl bych ochoten za to dat 500,- Kc.
0 x

Atlon

Příspěvekod Atlon » 19 years ago

Buchar píše:Tez me to dost zajima.

Pokud by vsak neexistoval podrobny cz manual, mozna by bylo zajimave vyhlasit dobrovolnou sbirku penez pro toho, kdo by to byl ochoten poctive udelat. Mikrotik je pomerne obsahly a ohodnoceni by bylo na miste. Byl bych ochoten za to dat 500,- Kc.

ja by som zaplatil aj viac... dajme tomu 1000... najde sa niekto kto to prelozi? Ked sa ty menej skuseny poskladaju, tak by z toho mohla byt celkom slusna suma penazi... :-) Popremyslajte...
0 x

pao

Příspěvekod pao » 19 years ago

No nechci vám brát (dobrý) vítr z plachet, ale mám trošku strach, že:

1) Se RouterOS poměrně dynamicky mění, takže problém nebude ani tak v tom přeložit to, ale udržet to pak následně aktuální.

2) To z velké části není až tak moc o RouterOS, ale o obecných principech síování a na to už poměrně dost literatury existuje. Tím neříkám, že by se nedala napsat tak 50 - 70 stran brožura "spešl" pro RouterOS.
0 x

Buchar

pao píše:... 2) To z velké části není až tak moc o RouterOS, ale o obecných principech síování a na to už poměrně dost literatury existuje. Tím neříkám, že by se nedala napsat tak 50 - 70 stran brožura "spešl" pro RouterOS.

Ok ... a jakou literaturu by si LAME doporucil (uplne Lama nejsu, ale proti Vam zkusenym borcum urcite).
0 x

Tonda

Příspěvekod Tonda » 19 years ago

No a co takhle samostatně zkusit použít nějaký vyhledávač? Navíc mi připadá, že v prostředí počítačů je to bez znalosti angličtiny docela na houby.
Dobré je třeba http://www.earchiv.cz/i_prednasky.php3
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 19 years ago

kluci myslím že máte docela zkreslené představy o cenách za překlady, pracuju ve firmě co se specializuje na překlady čehokoli a cena za přeloženou stránku se pohybuje kolem 330kč za 1 stranu takže v případě 500 stránového manuálu by to dělalo cca 175000 kč, pořád máte chu si něco nechat přeložit? :-)
0 x

Atlon

Příspěvekod Atlon » 19 years ago

Leeonek píše:kluci myslím že máte docela zkreslené představy o cenách za překlady, pracuju ve firmě co se specializuje na překlady čehokoli a cena za přeloženou stránku se pohybuje kolem 330kč za 1 stranu takže v případě 500 stránového manuálu by to dělalo cca 175000 kč, pořád máte chu si něco nechat přeložit? :-)

to nie je az tak vela... myslim si ze keby sa tuto pritomne lamy poskladali po 1000sk tak by mali hotovy preklad a tym padom aj super manual k mikrotiku...
Ja som ochotny zainvestovat - kto este??? zozbierajte sa lidi a dajme to spravit...
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 19 years ago

Atlon píše:
Leeonek píše:kluci myslím že máte docela zkreslené představy o cenách za překlady, pracuju ve firmě co se specializuje na překlady čehokoli a cena za přeloženou stránku se pohybuje kolem 330kč za 1 stranu takže v případě 500 stránového manuálu by to dělalo cca 175000 kč, pořád máte chu si něco nechat přeložit? :-)

to nie je az tak vela... myslim si ze keby sa tuto pritomne lamy poskladali po 1000sk tak by mali hotovy preklad a tym padom aj super manual k mikrotiku...
Ja som ochotny zainvestovat - kto este??? zozbierajte sa lidi a dajme to spravit...

Ja sem taky pro, ale je otázka na jak dlouhou dobu bude ten manual k MT aktualni???!!! :shock:
0 x

pao

Příspěvekod pao » 19 years ago

Buchar píše:
pao píše:... 2) To z velké části není až tak moc o RouterOS, ale o obecných principech síování a na to už poměrně dost literatury existuje. Tím neříkám, že by se nedala napsat tak 50 - 70 stran brožura "spešl" pro RouterOS.

Ok ... a jakou literaturu by si LAME doporucil (uplne Lama nejsu, ale proti Vam zkusenym borcum urcite).

Já se nikdy necítím jako extra expert, pořád je co se učit a termín "lama" v zásadě nechápu, protože to jsme proti někomu všichni. Ale k věci - já přiznám se nevím, moje první zkušenosti s ip protokolem byly kdysi s knihou, která měla takovou brožovanou podobu, asi 70 stran a jmenovala se nějak jako "základy tcp/ip, nebo tak nějak". Ta už je ale hodně stará a ani ji nemám, měl jsem ji jen půjčenou. Musel bych skočit někam do knihkupectví prolistovat pár knížek, z e-shopů člověk houby pozná o čem to je.

Možná také se najdou nějaké zdroje českých informacích i přímo na webu, byla by celkem ostuda, pokud by něco takového neexistovalo.

Hodně se dá pochopit ze zdánlivě úplně nesouvisejících zdrojů, třeba z Linux dokumentačního projektu, to jsem měl asi rok na wc jako čtení (to je vážně dobré místo na studium, btw), hodně dobré základy dává Windows NT Server a Windows 2000 Server Resource Kit literatura (ale sakra zase anglicky). Že odbočím - to bych opravdu doporučil nastudovat komukoli kdo dělá sítě, budete žasnout co všechno jste o Windows ani netušili.

Já se zkusím dnes večer až bude chvilka kouknout po webu, jestli najdu něco v CZ.

Na závěr - síování je v podstatě naprosto triviální záležitost, zhruba srovnatelná se stavěním modelové železnice. Taky je to i poměrně zábavné. Problémy které vznikají jsou obvykle způsobeny nikoli obecnými postupy, ale potížemi se sw a hw, nekompatibilitou, nestabilitou.... jinak je to pohoda. Alespoň v rozsahu, se kterým se setkáváme my, chápu, že řešit routing pro celonárodního ISP už taková legrace nebude. Ale i tak je to hlavně o velikosti papíru na který si to namaluji a schopnosti domyslet dopady.
0 x

Buchar

Tak i ja jsem ochoten zvysit sumu za poradny a podrobny preklad na 1.000,- Kc.

Jinak nevim, co stoji vydat nejakou tistenou knihu a jaka by byla jeji prodejni cena, ale myslim si, ze pro prodejce Mikrotiku v CR to az zase takova rana nemusi byt, pokud by ten sw prodavali z navysenim ceny o sumu za tuto knihu. Ja nevim, ale celkem by me zajimalo kolik licenci v CR je legalne, kolik mozna nelegalne a kolik lidi by vlastne bylo ochotno to zaplatit treab ve forme normalni tistene knihy. Jinak ja si treba take ledasco prelozim, ale travim s tim 5 vice casu, nez kdybych to prelouskal v cz.

Myslim, ze Mikrotik by si zaslouzil poradnou knihu v cz, nebo alespon el. preklad. Na trhu jsou publikace i k jinemu sw, ktery je podrobne popsan a z meho pohledu jsou to nekdy fakt dost sw na prd a s poradnou knihou (mam na mysli knihy nizkonakladove) a ne zrovna za velke penize.
0 x

knedlik
antispam: Ano

Příspěvekod knedlik » 19 years ago

Taky bych byl ochotný za takovou knihu obětovat tu tisícovku. Už jsem utratil za jiné hlouposti daleko víc peněz.. toto by mi aspoň k něčemu bylo.

Měl bych další knihu do poličky :).

Ale ted vážně, stejně si myslím, že se nás tu 175 nenajde, kteří by do toho šli. Navíc najít někoho, kdo se o to postará. Já se nehlásím... já mám málo času už tak. :(
0 x

Buchar

Chlape, nechcu se do tebe navazet .. ber to prosim v dobrem, ale ne vzdy se delali veci pro penize. To by jsme zustali dodnes na strome. Obcas se najde nadsenec/i, kteri to udelaji, kdyz to nezaridi treba prodejce ci dovozce. Jinak ja bych do toho sel ... bohuzel, nemuzu .. nemam na to vedomosti. Financni efekt je spise od nas co to chceme symbolicky.

Myslim, ze to neni o tom, aby nas byl v teto chvili 175 platicich .... no, mozna se tezce mylim...
Naposledy upravil(a) Buchar dne 24 Mar 2006 12:53, celkem upraveno 1 x.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 19 years ago

Buchar píše:

Chlape, nechcu se do tebe navazet .. ber to prosim v dobrem, ale ne vzdy se daleli veci pro penize. To by jsme zustali dodnes na strome. Obcas se najde nadsenec/i, kteri to udelaji, kdyz to nezaridi treba prodejce ci dovozce. Jinak ja bych do toho sel ... bohuzel, nemuzu .. nemam na to vedomosti. Financni efekt je spise od nas co to chceme symbolicky.

Myslim, ze to neni o tom, aby nas byl v teto chvili 175 platicic .... no, mozna se tezce mylim...

Jojo, máš pravdu :-) kde by sme byli kdyby nebyli nadšenci....
0 x

pekr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pekr » 19 years ago

Rád bych se něco více dověděl o pokročilejších metodách routingu, BGB, OSPF atp., no a na Vltavě jsem našel následující knihy

http://www1.vltava.cz/default.asp?bShow ... rtmentID=0

můžete něco doporučit? Já už mám "Směrování v sítích IP", ale tam je málo příkladů .... jeden kolega doporučoval právě tu Konfigurace směrovačů Cisco od Davea Hucabyho, tak nevím jestli do toho jít ....

díky,
-pekr-
0 x