❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nastavení Frekvence MIPS procesoru routerboardu

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Dom

Nastavení Frekvence MIPS procesoru routerboardu

Příspěvekod Dom » 19 years ago

Dobrý den,

Muže mi nekdo poradit jak nastavit napevno frekvenci processoru routerboardu?
frekvence z 266 na 333 popř. 400MHZ jedná se mi o to že na RB dělám jednoduchý shaping a k večeru když se připojí vice lidí pocessor trochu nestíha.mam malý hlinikový profil po pasivni chazení v připadě potřeby a teplovodivou lepici pastu.

update: našel jsem propojky bez pinu na desce u CF slotu...v manualu na routerboard.com se píše,že lze nastavit jen na 333Mhz.

new question: vite nekdo jak docilit toho aby tento CPU bežel na max tj 400Mhz?

Předem Děkuji

Dick
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 19 years ago

To už si fakt snad děláš srandu, ne? Ptáš se tu poslední dobou na tolik věcí a přitom se dá bez problémů dohledat většina odpovědí na Tvoje dotazy v českých překladech manuálů na routeros.cz nebo tady na fóru. Pro koho to tam asi je když ne pro začátečníky? Já sem taky začínal, každý jsme nějak začínali ale aspoň sem se první snažil se o tom problému něco zjistit sám a věz že na předchozím "mejlovém" fóru Pandora, bylo cokoli najít docela umění. Nechápu proč se ptáš tady a ještě tady viewtopic.php?t=481 v podstatě na stejnou věc?

Když se připojí víc lidí? Trochu přesnějc by to nešlo? 10, 100, 300?
Procesor trochu nestíhá? vytížení je teda kolik? 20, 50 100%?
Jaký datový tok přes to jede "když se připojí víc lidí"
Nebylo by lepší když "procesor trochu nestíhá" zapojit na místo RB radši normální PC než taktovat RB a třeba tím i snížit stabilitu systému (přecejenom když jede na 266 tak má k tomu asi důvod, ne?)
0 x

Dom

To leeonek : Tak se nezlob:-), mmch když už se zlobíš tak si přečti znovu že jsem se tomu dotyčnému snažil poradit to nebyla otázka...ale to neni podstatné

kolik PC shapuji není duležite,duležite je že to zatěžuje na 100% processor.
Spíš zaleží jaký používam shaping odpověï :ten nejednodušší který nejméně zatěžuje Procesor.

když napišu trochu nestíha tak si pod tim představim že večer chvilemi to jde do špiček tedy na 100% ale ne samozřejmě pořad...jestli si pod tim představíš 20% tak myslím že chyba u mě nebude.

myslím že otazka byla jasně podaná že potřebuji zvýšit rychlost CPU ty ostatní věci nebyly podstatné a myslím si že stabilita do háje nepujde pokud v nouzi použiji malý pasiv...sice tim přijdu o CF slot ale mě to netrápi...

nemužu si dovolit zapojit normalní PC z jednoho prostého duvodu a tim je velikost...přemýšlel jsem o VIA EPIA mini ITX ale vzhledem k tomu že to ma jen jeden pci slot+dokupovat licenci na mikrotik se mi nechtělo a ake je o něco větší než RB.

Spíš by me tedy zajmalo proč si myslíš že má k tomu duvod že běží na 266Mhz když papírově muže na 400Mhz?tím se získá docela dost výkonu nemyslíš?
Jediný duvod si myslím je že nepoužili pasivní chladič z duvodu uspory nákladu a také návrhu DPS kvuli CF slotu.

Vážim si tě jednou si mi poradil a přišlo to vhod,ale hned v zápětí nemusíš být frustrovaný když má nekdo méně informaci než-li ty.A že se ptám zpusobem který ti nevyhovuje za to nemužu každý jsme nejaký...taky mi vadí plno věcí ale nedávám to timto zpusoben najevo radši si jdu zaběhat :wink:

S usměvem na tvaři ahoj
0 x

StoupaLutin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod StoupaLutin » 19 years ago

8) Tak se nehádejte chlapi! :D

Mě jede několik RB5xx (ty kde jsem předpokládali možný nedostatek výkonu), tj. asi 2-3 na 333MHz, protože max. na právě tuto hodnotu dovoluje přetaktování přímo BIOS RB. A jede v pohodě i bez chladiče - na jeden jsme sice přidělali pomaloběžný 120mm ventilátor, aby to jen tak ofoukával, ale není to nutné - dali jsme to jen na ten první a jen "pro jistotu". Navíc to chladí i 2 CM9karty takže je to dobré. Ale další 2 jedou jen pasivně na 333MHz a jedou už asi rok ... no prostě dlouho :P
Takže se toho neboj (ale 400MHz jak tam dostat to fakt nevím) .. :? :?:
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 19 years ago

D:-): Už sem to tu vysvětloval víckrát, jde jen o to že pokud si tady bude každý kvůli jakémukoli dalšímu problému by i trochu rozdílnému než je už jeden stávající který se někde řeší, zakládat nové téma, tak tu bude za chvilku mrdník a po vypsání klíčového slova ti najde 20 témat a ty nováčky dokonale odradí od čtení a založí si další téma...

Teï ale k věci, provoz kolik ti přes RB v tu inkriminovanou dobu proteče dat je dost důležitý. Stačí třeba aby si 2 lidi po síti mezi sebou kopírovali přes ten RB nějaký ten filmeček a máš vystaráno. Pojem "trochu nestíhá" CPU se dá opravdu vyložit zeširoka, slovo trochu je podle mě "málo" kdybys napsal rovnou že vytížení CPU je 100% tak to je něco jiného.
S přetaktováním jakýchkoli CPU mám bohaté zkušenosti a taky vím že když je CPU 266Mhz nemusí jet na vyšší frekvenci tak uplně korektně, zvýšení sebou přináčí i zkrácení životnosti CPU, pokud máš vyřešené chlazení mělo by to být ok (ale taky nemusí). Pokud se ti vytěžuje CPU na RB na 100% a není to velkým provozem nepomůže zvýšení rychlosti CPU ale hledal bych nějaký jiný problém (script, nastavení)
Ještě k tomu přetaktování CPU, to že frekvenci zvýšíš z 266 na 333 případně 400, neznamená že se v takovém poměru zvýší i výkon RB, jedná se spíš o řády procent.
To vše :-)
0 x

Dom

To StoupaLutin: diky na těch 333 to běži a zatížení se snižilo o cca 20% Paráda

To Leeonek: ok s těmi novými tematy se tedy polepším pro všeobecnou spokojenost :-)

Mam na tom 4Mbit konektivitu do netu a tento routerboard shapuje jen net nic jiného

nejsem rýpal ale tohle ještě napišu: spojení slov "trochu nestihá" a jen slovo "trochu" je dost podstatny rozdíl(jen pro pochopení nic v tom nehledej)

Jasně zkráti se životnost CPU ale vědšinou se děje převážně v připadě zvýšení napětí,ale pokud je papirově CPU navržen na max 400Mhz tak prostě 400MHz musí jet a to bez problému a bez zkrácení životnosti...je to pouze polovodič konstruovaný na určitou rychlost...o zkracení životnosti bychom se mohli bavit pouze kdybychom mu přitopili napětím a zvýšili frekvenci nad rámec certifikace od výrobce

Budeš se divit ale na těch 333 to leze na max. 85%

Ahoj ve spolek
0 x

medvedkov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod medvedkov » 18 years ago

Zdravím.mohu se optat jakym příkazem si zvednul frekvenci na tech 333MHz? ..odkaz uvedenej nahore nefunguje a v manualu sem to nenasel,do routerbordu budu dosoupavat treti kartu takze by se mi o neco veci výkon siknul.dik za kazdou radu
0 x
zadnej

StoupaLutin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod StoupaLutin » 18 years ago

Ahojte ...
Hledat - hledat - hledat - a číst manuál ... :x

stačí se jen podívat do manuálu na http://www.routerboard.com
konkrétně zde: http://www.routerboard.com/pdf/rb500r5ugQ.pdf
...a tom manuálu hledej Changing CPU Frequency .... víc snad už ani nejde poradit (jsou to všechno veřejně dostupné postupy v oficiálních manuálech) :roll:
0 x

medvedkov
Kontaktovat uživatele:

Diky sem to ale lama...sem necekal ze to bude v orig. manualu a guglil sem overclocking routerbord a takovy nesmysly,spacham kablik a du na to.Dikes moc
0 x
zadnej

RAket

Příspěvekod RAket » 18 years ago

medvedkov píše:Diky sem to ale lama...sem necekal ze to bude v orig. manualu a guglil sem overclocking routerbord a takovy nesmysly,spacham kablik a du na to.Dikes moc

na co kabel? jde to i normálně v konzoli:
system routerboard settings set cpu-frequency=(frekvence..např.333nebo399)
system routerboard settings keep-frequency
pak shutdown, nerebootovat jinak bude frekvence opět 266MHz

(ale je myslím nutný bios v2.6 a vyšší)
0 x

medvedkov
Kontaktovat uživatele:

[img=http://img155.imagevenue.com/loc929/th_58993_Schr35nka02_122_929lo.jpg]

Covece sem s toho uz nakej mrzutej,sem to zkousel rovnou v tom terminalu a ten příkaz to nespapalo. Tak jsem si uděl seriovej kabel a pripojil jsem se přes hyperterminal na routerbord a ono nic boot loader mi nenabehnul,kdyz sem zmacknul nakou klavesu a dal entr tak mi nabehlo klasicky nastavení pres terminal takze sem zustal kde sem byl :-(.Nastaveni ser. rozhrani sem mel podle navodu.Ten boot loader by mi mel nabehnout rovnou po pripojeni po ser. kabelu pres hyperterminal ne?
0 x
zadnej

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 18 years ago

-Připojíš se přes sériový kabel
-nastavíš terminal na připojení
-zapneš RB
-objeví se ti hláška že máš do 2 vteřin zmáčknout enter aby ses dostal od setupu
-vypíše se ti menu u kterého zvolíš F a posléze frekvenci 400Mhz
-po nastavení VYPNEŠ RB
-po znovu zapnutí už ti najede na 400 a po dalším rebootu už pojede pořád na 400
0 x

medvedkov
Kontaktovat uživatele:

mockrát díky,problem ze sem se nemoch dostat do bootloaderu byl v tom ze sem routerbord mel porat v zasuvce :-)
0 x
zadnej