❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Problem s umyselnym rusenim poskytovatela?
-
Problem s umyselnym rusenim poskytovatela?
Zdravim posledne dni sa mi objavuje problem s rusenim, pingy okolo 300, dovtedy max. 20ms. Miestny poskytovatel tu vytvoril novu siet 802.11b na jednom kanali plus dalsich 8kanalov je obsadenych 802.11g. Ako ap pouzivam rb532+cm9. 2 roky nebol ziadny problem az teraz. Ked sa pokusam dostat do niektorych klientsky zariadenii, pomaly alebo vobec sa nenacitaju, popripade nie su schopne ukazat kvalitu signalu. Kde najlepsie podat staznost, resp. kto by mohol zmerat vyzarovanie sieti v danej oblasti ci neprekracuju limity, popripade viete mi poradit kde by mohol byt problem?
0 x
caf, osobne by som to aspon pre zaciatok neriesil tak zasadne, ono aj G rusi ale ak tam nieje velky datovy prenos tak to nutne nemusi znamenat problem cize tych kanalov by som sa az tak moc nebal, pozri podla vytazenia kanalov by som skusil pohladat iny kanal...to je jedna vec. druha vec, taketo problemy riesi TU ale podla vseobecneho povolenia niesom si tak uplne isty ci mas narok na ochranu pred rusenim takze vacsinou si mozes ist piskat, samozrejme co-to pomozu ale chvilu to bude trvat.. a este pred tym nez zacnes cokolvek riesit, si si isty ze to AP nemas pretazene a si si na beton isty ze mas vsetek hw ok a si si na beton isty ze nema niektory z tvojich zakaznikov tak zavireny pc ze by ti zhodil ap? no a ak by sa potvrdilo predsa len to, ze je to tym poskytovatelom, v prvom rade by som sa s nim spojil a skusil sa dohodnut ved sme ludia a mozno ze je to niekto rozumny co to mohol spravit neumyselne.. tiez sa mi take daco nechcene podarilo s ap-ckom ktore nevedelo scanovat, dotycny poskytovatel mi volal tak sme pokecali, poriesili ja som preladil popriali si pekny den a zivot ide dalej...
0 x
taktak
jelikoz tam mas MK, oskenuj si eter sily signalu uvidis.
jelikoz tam mas MK, oskenuj si eter sily signalu uvidis.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
-
Hardware a vsetko je v poriadku ostava mi sa asi len obratit na telekomunikacny urad. Problemy sa prejavuju tak ze naraz odpoji nejakych 6 ap ktore sa snazia pripojit(odpaja ich, pripaja), trva to nejakych 5 minut, viackrat az den doteraz to nerobilo a nic som nemenil.
A vedeli by ste poradit ci sa da nejako zistit rusenie rusickou?
0 x
špatně
prvně bych projel pásmo pomocí freq. usage. Síla signálu tě nezajímá, zajímá tě špinavost pásma protože i to co slyšíš na -85dB může bejt pro tebe špatný.
za druhý bych se skusil domluvit s tim co způsobuje problém tak jak nařizuje generální licence.
a až za třetí bych podal stížnost na ČTU.
prvně bych projel pásmo pomocí freq. usage. Síla signálu tě nezajímá, zajímá tě špinavost pásma protože i to co slyšíš na -85dB může bejt pro tebe špatný.
za druhý bych se skusil domluvit s tim co způsobuje problém tak jak nařizuje generální licence.
a až za třetí bych podal stížnost na ČTU.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
pocuj, neuraz sa prosimta ale ty si taky konfliktny typ? nechcem ti do toho kecat ale tymto stylom daleko nezajdes. TU ked nahlasis poskytovatela vykona meranie, teda vykon predpokladam ze sa zisti ze vsetko ok ohladom vyuzitia kanalu je to slovo proti slovu a poriesis velku figu... teda okrem toho ze zabijes peknych par tyzdnov zivota. problemy treba riesit a nie ich vyhladavat teraz si povedal vec, ktoru si predtym neuviedol a to, ze kliosi sa ti odpajaju.. len tipnem pouzivas klientov zalozenych na realtekoch? resp akych klientov pouzivas? a ako mas nastavenu wifinu? (najma hardware retries)?...
0 x
-
Klientov pouzivam realtek, aj CM9, r52. Tych prvych mam na realtekoch, ale teraz vsetko co davam, tak pripajam r52, odpaja aj r52 a cm9 a tie znesu dost, takze nevidim chybu na klientskom zariadeni.
Konfliktny typ som neni, ale clovek ktory robi daneho poskytovatela sa mi uz pred polrokom nepriamo po klientoch ktorych ma vyhrazal ze ma uda....Pricom normy a podobne maximalne dodrzujem, problem je ze ktosi chce stale viac. Ale to nema vyznam riesit - keby bol normalny jasne ze by som za nim siel. Uvidim ako sa to vyvinie tento vikend idem skusat kanaly a podobne..
Nieco z wifi nastavenia:
Periodic Calibration - default
Calibration Interval- 00:01:00
Hardware retries- 15
Preamble mode- long
Disconnect timeout- 00:00:03
On Fail Retry Time- 100ms
Ack timout- Dynamic
Tx power mode- All rates fixed
Viem ze som zareogoval prhko ale dost ma to uz nasralo. Takze dakujem Vam vsetkym za rady a bol by som rad keby ste mi to pomohli vyriesit.
Konfliktny typ som neni, ale clovek ktory robi daneho poskytovatela sa mi uz pred polrokom nepriamo po klientoch ktorych ma vyhrazal ze ma uda....Pricom normy a podobne maximalne dodrzujem, problem je ze ktosi chce stale viac. Ale to nema vyznam riesit - keby bol normalny jasne ze by som za nim siel. Uvidim ako sa to vyvinie tento vikend idem skusat kanaly a podobne..
Nieco z wifi nastavenia:
Periodic Calibration - default
Calibration Interval- 00:01:00
Hardware retries- 15
Preamble mode- long
Disconnect timeout- 00:00:03
On Fail Retry Time- 100ms
Ack timout- Dynamic
Tx power mode- All rates fixed
Viem ze som zareogoval prhko ale dost ma to uz nasralo. Takze dakujem Vam vsetkym za rady a bol by som rad keby ste mi to pomohli vyriesit.
0 x
nic si z toho nerob, reci sa vedu realita je ina ked mas vsetko ok tak kontrolu mozes privitat s otvorenym narucim... pokontroluju pridu k tomu ze je vsetko ok a ty mozes podat trestne oznamenie na neznameho pachatela pre osocovanie, ak mas firmu tak poskodzovanie obchodneho mena a pod... ked sa chce cesticky su... ked by si uz moc chcel... no a co sa tyka tej wifiny tak hw retries skus dat 4 alebo 2, periodic calibration skus vypat.. ake tam mas urovne signalov? data rates nastav na fix len 5,5 alebo len 11 podla toho ake tam mas silne signaly a to same sprav aj na kliosoch skus potom... ono ani cm9 ani r52 svojim sposobom niesu zle karty ale tak ako vsetko ma svoje muchy tak aj mikrotik na 2,4 ak sa ti tam objavi rusenie (nemusi byt ani velmi silne) niekedy to ma za nasledok odpajanie klientov a to aj ak je ako klient atheros s mikrotikom ono aj ked niektori tvrdia nieco ine ver mi ze som skusil vsetko mozne aj nemozne, riesil som aj s litevcami proste klienti sa niekedy odpajaju tym padom to stratuje a je to na figu... preto skusit preladit kanal...
0 x
-
Zaujimavo funguje to periodic calibration, po vypnuti mi zobrazuje kliento(resp. pripoji) len klientske zariadenia ktore komunikuju. Hardware retries som dal na 4. Tx power, neviem ako zmenit tak aby som dosiahol to co si spominal, je tam potom moznost dosadit ku kazdej rychlosti vykon, ale to je myslim zbytocne(uplatnenie len na klientoch), ci nie?
PS: DIK ZA RADY
PS: DIK ZA RADY
0 x
tx-power daj na all-rates-fixed a tam nastav vykon podla zisku anteny a utlmu na kabelazi - v sucte ti to musi vyst do 20db.. co sa tya toho data rates tak to je solo zalozka, su to rychlosti akymi ma ap komunikovat s klientami vo vychodzom nastaveni je tam automatika teda 1-2-5,5-11 ovsem toto robi tiez problem koli pingu a tiez uz som zazil aj ked mi prilisne prepinanie sposobilo odpajanie kliosov takze daj tam trebars len 5,5 a 11 alebo ak mas dobre signaly tak len 11 musis samozrejme zmenit aj basic rate v tej zalozke... skus to zasledovat potom podla mojho nazoru po vsetkych tychto zmenach to bude vyrazny rozdiel...
0 x
někde jsem tu psal na co je dobrý rates zafixovat na 11mbit a proč to vůbec odkopává klienty a ten čas odkopnutí se tam dá taky nastavit. Jinak mě nasere když si klient nastaví na tvrdo 5.5mbit s tim že ví co dělá. Je to to nejhorší co může udělat. Si představ že sosáš rychlostí 3Mbit. Při spojení 11Mbit je to docela v klidu a zbejvá něco i pro ostatní. Při spojení 5.5Mbit je to klípči protože jenom sám zarveš celí APčko a všechno jde do kytek.
Někde jsem tu psal i závislost hw-retries na všech možných parametrů na sobě. Tušim že 4 parametry se protínaji do jednoho výsledku.
Někde jsem tu psal i závislost hw-retries na všech možných parametrů na sobě. Tušim že 4 parametry se protínaji do jednoho výsledku.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
-
hapi píše:někde jsem tu psal na co je dobrý rates zafixovat na 11mbit a proč to vůbec odkopává klienty a ten čas odkopnutí se tam dá taky nastavit. Jinak mě nasere když si klient nastaví na tvrdo 5.5mbit s tim že ví co dělá. Je to to nejhorší co může udělat. Si představ že sosáš rychlostí 3Mbit. Při spojení 11Mbit je to docela v klidu a zbejvá něco i pro ostatní. Při spojení 5.5Mbit je to klípči protože jenom sám zarveš celí APčko a všechno jde do kytek.
Ked nastavis na klientovy richlost na 5,5 tak to bude chodit tak ze download klientovy pojde na 11mega a up pojde na 5,5 . Ja mam nastaveny UP na klientoch na 2mega a hodne to pomaha , lebo vedsinov je apecko najviac zarusene a teda apecko nepocuje co vysielaju klienti cize upload + este hodne pomaha ak je tam vsesmer rozdelenie klientov na sektory . Nic ine my vyraznejsie nepomohlo a skusal som nastavovat vsetko mozne , najviac pomohlo rozdelenie na sektory a znizenie rychlosti na klientoch .
0 x
-
radocicala píše:Hardware a vsetko je v poriadku ostava mi sa asi len obratit na telekomunikacny urad. Problemy sa prejavuju tak ze naraz odpoji nejakych 6 ap ktore sa snazia pripojit(odpaja ich, pripaja), trva to nejakych 5 minut, viackrat az den doteraz to nerobilo a nic som nemenil.
TU ti nepomoze vo volnom pasme nemas ziadnu ochranu pred rusenim . Ak zavolas na toho doticneho kontrolu a on sa to dozvie moze sa stat ze ti len zacne robit problemy . Napr co spravis ked pusti deauth utok na apecko ? Moze ti vykopavat klientov zaradom dokola a dokola . Odporucam na apeckach pouzivat nezmyselne SSID aby nebolo hned jasne ze ide o tvoje APcko . Unas bola kontrola u jedneho experta a chlop nemal nic v poriadku a spravili mu nic

0 x
asdewq píše: TU ked nahlasis poskytovatela vykona meranie, teda vykon predpokladam ze sa zisti ze vsetko ok ohladom vyuzitia kanalu je to slovo proti slovu a poriesis velku figu?...
nevim jak na slovensku ale u nas kdyz nekoho bonznes tak naprer pekne zmeri a proklepnou tebe a pak az toho koho si udal, nase ctu pred casem zavadela sluzbu "reseni sporu" kde za 10 000 a mozna jeste nejake dalsi poplatky neco zmeri a povi ti jestli by te potencialne mohl rusit nebo nemosel, ale kazdopadne jak 2G tak 5G jsou free pasma bez licenc. poplatku takze pokud ten dotycny bude v limitu vykonu atd ale presto bude rusit ctu se tim nebude zabyvat., nekde pohledam pekny dodatek k VO pro 2G a 5G kde se presne o tomto pise a je tam psane ze v pripade ruseni si to mate vyresit mezi sebou a pak par drobnosti o tom kdo zacal prvni vysilat a kdo pak prisel a rusi..
0 x
-
velkeprdy píše:asdewq píše: TU ked nahlasis poskytovatela vykona meranie, teda vykon predpokladam ze sa zisti ze vsetko ok ohladom vyuzitia kanalu je to slovo proti slovu a poriesis velku figu?...
nevim jak na slovensku ale u nas kdyz nekoho bonznes tak naprer pekne zmeri a proklepnou tebe a pak az toho koho si udal, nase ctu pred casem zavadela sluzbu "reseni sporu" kde za 10 000 a mozna jeste nejake dalsi poplatky neco zmeri a povi ti jestli by te potencialne mohl rusit nebo nemosel, ale kazdopadne jak 2G tak 5G jsou free pasma bez licenc. poplatku takze pokud ten dotycny bude v limitu vykonu atd ale presto bude rusit ctu se tim nebude zabyvat., nekde pohledam pekny dodatek k VO pro 2G a 5G kde se presne o tomto pise a je tam psane ze v pripade ruseni si to mate vyresit mezi sebou a pak par drobnosti o tom kdo zacal prvni vysilat a kdo pak prisel a rusi..
Ty asi niesi zmesta ? Neviem ,ako by bolo mozne v meste, aby niekto niekoho nerusil , myslim na 2,4 .

0 x