❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

rb433AH vs rb600

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
radocicala

rb433AH vs rb600

Příspěvekod radocicala » 17 years ago

Na zahranicnom fore mikrotiku/forum.mikrotik.com/ som sa spytal ktory z tychto dvoch by mi odporucali:

Vraj je lepsia rb433ah - rychlejsie spracuvava packety, je mensia, lacnejsia

RB600- ma nevyhodu vo velkosti, naopak pri pouziti viacerych minipci kariet si vedie lepsie + oproti rb433ah ma tieto vyhody:
1. Gigabitovy ethernet
2. 48V
3. 2xCF sloty
4. Skutocne PoE/cez datovy kabel/
5. Daughterboard pre dalsie rozsirenie
6. viacero miniPCI slotov

takze ak nepotrebujete nieco z tychto 6 vyhod, vraj je lepsia volba 433AH, ktora sa ma vraj zdokonalit a ma viacero veci z rb600 prejst na rb433AH, takze rb600 padne asi do zabudnutia
0 x

reset

Příspěvekod reset » 17 years ago

radocicala píše:Na zahranicnom fore mikrotiku/forum.mikrotik.com/ som sa spytal ktory z tychto dvoch by mi odporucali:
Vraj je lepsia rb433ah - rychlejsie spracuvava packety, je mensia, lacnejsia

si myslim taky, i kdyz to nemam nicim podlozene

radocicala píše:RB600- ma nevyhodu vo velkosti, naopak pri pouziti viacerych minipci kariet si vedie lepsie + oproti rb433ah ma tieto vyhody:
1. Gigabitovy ethernet
2. 48V
3. 2xCF sloty
4. Skutocne PoE/cez datovy kabel/
5. Daughterboard pre dalsie rozsirenie
6. viacero miniPCI slotov

takze ak nepotrebujete nieco z tychto 6 vyhod, vraj je lepsia volba 433AH, ktora sa ma vraj zdokonalit a ma viacero veci z rb600 prejst na rb433AH, takze rb600 padne asi do zabudnutia

ad1) gigabitovy eth nevyuzijes ani omylem
ad3) nevyuzivam ani jeden cf slot
ad4) poe umi oba

snizil bych to na tri vyhody pro RB600
naopak, za tu cenu si radeji postavim pc router, kde vykon, propustnost, rozsiritelnost a moznosti jsou uplne nekde jinde,
a pokud jsem omezen (elektrika, atd atd) , tak si priplatim drobak a mam 2x rb433ah a uplne jinym vykonem
podle meho RB600 je prekonany mezikrok
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

hapi

Příspěvekod hapi » 17 years ago

nejspíš myslel POE jako to skutečný POE na 48V. To jaksi RB4xx nekoušou. RB600 ano. Napájení je řešený i po datových vodičích a ne jenom po volných a navíc je tam 48V jako to kousávaly RB112 nebo RB532.

Taky zrovna přemejšlim jestli koupit 2x433AH nebo 1xRB600 ale asi to vyhraje RB433AH i když RB600 furt ještě nezatracuju protože frekvence procesoru nic neřeší.

RB600 má lepší základ zběrnic oproti RB433AH. RB600 dá mezi ethernety 100Mbit FD. RB433AH jsem bohužel neměl čas takto vyzkoušet ale jestli má na sobě L2 switch jako RB493 a jako že asi jo, tak maximálka na ethernetech jako celek bude 100Mbit HD.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

reset

Příspěvekod reset » 17 years ago

ok, s poe mi nedoslo, ze mysli zabudovany poe extraktor (ci jak se tomu rika).
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

radocicala

Vraj vsetky routerboardy su Full Duplex.
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 17 years ago

radocicala píše:3. 2xCF sloty

:-) taky jsem si rikal ze na 433AH je super SD slot, ale ouha, ono neni k cemu to vyuzit - teda alespon jsem nikde nenasel k cemu. Jedine vyuziti je WEB PROXY, jak tu nekdo v jinem topicu zminil nedavno.

Takze mi reknete proc se s tim porad chlubi a pisou to do parametru, nebo jinak proc to tam vubec davaji a prodrazujou si vyrobu kdyz to udajne nejde vyuzivat. Mimochodem kdo pouziva WEB PROXY dnes? A tady u RB600 jsou dokonce sloty dva. Opravdu by me zajimalo proc!
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

honzam

Příspěvekod honzam » 17 years ago

dnes to je jen pro web proxy ale pišou tam že v dalších verzích FW přibudou další funkce. 2 CF sloty opět vůbec nevyužiju
0 x

michal.siman

honzam píše:pišou tam že v dalších verzích FW přibudou další funkce
a kolik je to uz "dalsich verzi" od te doby co predstavili RB600 :-)
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

honzam

Příspěvekod honzam » 17 years ago

michal.siman píše:
honzam píše:pišou tam že v dalších verzích FW přibudou další funkce
a kolik je to uz "dalsich verzi" od te doby co predstavili RB600 :-)

ja mluvim o sd slotu. A od te doby co vysla 433AH tak moc verzi firmwaru nevyslo
0 x

michal.siman

honzam píše:ja mluvim o sd slotu. A od te doby co vysla 433AH tak moc verzi firmwaru nevyslo
ok, ja myslel slot na media obecne
0 x

andreas4all

Příspěvekod andreas4all » 17 years ago

a co takto si uvedomit jednu vec... chlapci z MT dostali zakazku na vyrobu RB pre nejake ucely (priemyselne pc napr.), tak to navrhli tak, aby to slo pouzit pre ten jeden velky projekt a dalsie kusy (uz zaplateny vyvoj) sli na klasicke RB...

neviem ci si pamatate, ale jedneho casu sa nedali dostat RB600 skrz prave jeden velky projekt priamo chlapcov z Mikrotiku.
0 x
Pripojenie na Slovensku.
http://www.citicom.sk

radocicala

Hej, pravdepodobne by nemal byt problem tam hodit nejaky linux/samotny routeros 3 bezi na 2.6 kerneli, 2 na 2.4 kerneli/. Takze ten CF slot by islo pekne vyuzit ako hardisk na instalaciu rozneho softu - ale zas dalsi vec treba mysliet na zivotnost CF pri neustalom zapise/ak by tam bol linux/ by bola max. 1 rok.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 17 years ago

radocicala píše:Vraj vsetky routerboardy su Full Duplex.

routeboard neni full duplex, ethernety jsou fullduplex. Myslel jsem to tak, že mezi ethernety to nedá víc jak 100Mbit HD a tim myslim, že to přijme 50Mbit a odešle 50Mbit ne jako RB600 která nakrmí v pohodě oba porty 100Mbit FD.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

radocicala

hej ale keby to vedel rb433ah tak by mal gigabitove ethernety, mozno v buducnosti
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Vlašic » 17 years ago

michal.siman píše::-) taky jsem si rikal ze na 433AH je super SD slot, ale ouha, ono neni k cemu to vyuzit - teda alespon jsem nikde nenasel k cemu. Jedine vyuziti je WEB PROXY, jak tu nekdo v jinem topicu zminil nedavno.

Takze mi reknete proc se s tim porad chlubi a pisou to do parametru, nebo jinak proc to tam vubec davaji a prodrazujou si vyrobu kdyz to udajne nejde vyuzivat. Mimochodem kdo pouziva WEB PROXY dnes? A tady u RB600 jsou dokonce sloty dva. Opravdu by me zajimalo proc!

Třeba na torrenty? To, že to ještě někdo neumí neznamená, že to nejde.
radocicala píše:Hej, pravdepodobne by nemal byt problem tam hodit nejaky linux/samotny routeros 3 bezi na 2.6 kerneli, 2 na 2.4 kerneli/.

+1
Hlavní Linusův strom teď přejal nějaké patche pro RB, které na OpenWRT upravovali právě z patchů co vydali Mikrotici.
radocicala píše:ale zas dalsi vec treba mysliet na zivotnost CF pri neustalom zapise/ak by tam bol linux/ by bola max. 1 rok.

Nádherná analýza. A já jsem po těžkém bádání přišel na 2,5 roku, takže kdo má teď pravdu? Jinak od toho aby vydržela co nejdéle je YAFFS2.
0 x
Vždyť je to tak jednoduché…stačilo se zamyslet, špetku toho RTFM et voilà!