❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jaky Switch s manezmentem ?
Jaky Switch s manezmentem ?
Jsem postaven pred problem ze mam nakoupeno 100 mbit a cast z toho budu poskytovat mensim ISP .Jak rozdelit konektivitu treba po 20 Mbit Full Duplex? Tak aby to bylo sabilni ? Resenim bude asi jen Switch ? nebo nejaky Mk? Co si myslite?
0 x
Nemám rád INTERNET................. 

FAny1000 píše:Jsem postaven pred problem ze mam nakoupeno 100 mbit a cast z toho budu poskytovat mensim ISP .Jak rozdelit konektivitu treba po 20 Mbit Full Duplex? Tak aby to bylo sabilni ? Resenim bude asi jen Switch ? nebo nejaky Mk? Co si myslite?
rb1000
0 x
FAny1000 píše:Jsem postaven pred problem ze mam nakoupeno 100 mbit a cast z toho budu poskytovat mensim ISP .Jak rozdelit konektivitu treba po 20 Mbit Full Duplex? Tak aby to bylo sabilni ? Resenim bude asi jen Switch ? nebo nejaky Mk? Co si myslite?
heh, sorry za rejp, ... ale vis co vlastne delas?
a pokud ano, tak proc se takhle ptas ?
dotaz typu: mam porsche , jaky palivo do nej mam nalit ?
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
Samozřejmě že přesně tohle vím a ty víš co je lepší a stabilnější mk rb1000 nebo mk pc a nebo switch ? furt jsou tady všude rady porady k ničemu cele vlakno Rb1000 jsem pročetl a s vysledkem nejsem spokojen takže asi pc s mk a síťovkama ,ale zase problem vice věcí co se může podělat umře zdroj nebo deska ,nebo pamět nebo se to prostě hryzne ,Switch vypada jako nejlepší řešení ,nepotřebuju routovat potřebuji na 5 portů nastavit rychlost a basta, jenže ...... Chápeš na co se ptám ? o penězích jsem neřekl ani slovo samozřejmě že když chci poskytovat menším ISP není místo na amateřinu typu jo sorry mě na Mk umřel zdroj nebo tak ,proto potřebuji názor nějakého co tohle už řešil. Nechci zbytečné chyby nebo zbytečné investice a RB1000 dle toho co tu pišete není řešení
0 x

na switch zapomen. uroutovat 100Mbit neni uz takova prdel a pokud to chces poskytovat nekolika mensim ISP tak taky neni reseni pouze jedno zarizeni v lepsim pripade to musis mit redundantni. Budes potrebovat router na takovou praci nejlip nejake cisco za ktery zapojis teprve switch ten router by byl dobry resit redundatne na switchi se ti nema co vy..at. dalsim resenim je ta RB1000 zase nejlip ve dvou zarizenich. kdyz uz kupujes konektivitu 100MBit tak uz se nepocita s tim ze by jsi mel nejake problemy z financovanim a postavit pekne reseni kompletne na CISCU se da jiz za 100k s predpokladem ze nemas zadne bezdraty ale mas to primo u optiky.
0 x
To je pravě ono ja na tom nepotřebuji routovat switch sedí přímo na páteři s věřejnýma adresama takže několika portům nastavim adresy a rychlost jakou můžou propustit a vic nepotřebuju ,dal už mam mK a je to v poho, cisco mi pro tento ukol fakt přijde zbytečně drahe.A rb 1000 nevim proc bojim se poruchovosti
)

0 x

Switch by to asi nepořešil protože v těch větších rychlostí už to nastavení neni tak jemný, pokud si vzpomínám tak tam jsou docela skoky například tam nemusí bejt nastavení třeba na 20Mbit ale až na 24Mbit ale u jiných typů už to může bejt jinak. Cisco je dobrá volba ale za tu cenu zase zbytečnost.
Možná tam prostě fláknout za obyč switch na ty porty k ISP nějaký malí zařízení, nějakýho alixe a shapovat každýho ISP jednim alixem.
Poslední možnost je jedno PC a dvě síťovky, bude to dostatečně výkonný. Když se ethernety daji na PCIe tak nebude problém a nějakej CPU nad 2GHz by to měl pořešit. Technicky vzato, kdyby jsi tam měl nějaký distro s vylazenym kernelem, byla by zátěž o dost nižší než v případě MKčka a ještě by jsi mohl využít akceleraci ethernetových karet.
Možná tam prostě fláknout za obyč switch na ty porty k ISP nějaký malí zařízení, nějakýho alixe a shapovat každýho ISP jednim alixem.
Poslední možnost je jedno PC a dvě síťovky, bude to dostatečně výkonný. Když se ethernety daji na PCIe tak nebude problém a nějakej CPU nad 2GHz by to měl pořešit. Technicky vzato, kdyby jsi tam měl nějaký distro s vylazenym kernelem, byla by zátěž o dost nižší než v případě MKčka a ještě by jsi mohl využít akceleraci ethernetových karet.
Naposledy upravil(a) hapi dne 16 Sep 2008 23:43, celkem upraveno 1 x.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
http://www.lan-shop.cz/switch/cisco/13498 tohle mi teda drahe vubec neprijde. s tim prirazovanim rychlosti na jednotlive porty muze byt problem. vetsinou umi totiz na portu udrzet QoS
0 x
nebo pokud se ti zda cisco na takove potreby drahe poohledni se po podobnem reseni od HUAWEI je to cinska kopie CISCA asi o tretinu levnejsi
0 x
uz opravdu zacinam polemizovat s nejakou mini itx a rb 44 a bude asi ,uz fakt nevim
0 x

FAny1000 píše:uz opravdu zacinam polemizovat s nejakou mini itx a rb 44 a bude asi ,uz fakt nevim
miniITX pc se mi zdá jako špatné řešení, nemáš to otestované atd..
chtělo by to uvažovat trochu víc profesionálně, pokud máš takový větší projekt a nedostatek zkušenností nech si navrhnout řešení od profíků...nemáš prachy? dneska je kupa možností financování..i u cisca ti navrhnou jak to zafinancovat..holt budeš muset počítat s delší návratností..
Pozn. v mikrotiku můžeš využít pro redundanci vrrp protokol nebo i dynamické routování..RB1000 se mi zdá 100krát spolehlivější jak pc, to by musela být nějaká serverová platforma..prostě nějaké supermicro s C2D, ze switchů krom cisca - ATelesys, Netgear..
0 x
no já nevim ale každá věc provozovaná v rámci provozních podmínek vydrží sakra dost co se týče polovidičů. Nezatracoval bych PCčko. Spousta lidí ho má jako server a neni problém. Jenom bych tam nedával RB44 i když sama o sobě zvládne dost ale raději tu gigabitovou verzi s realteky.
D201GLY + RB44
download/file.php?id=44
D201GLY + RB44
download/file.php?id=44
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
RAket píše:RB1000 se mi zdá 100krát spolehlivější jak pc
po prvni crashi budes rikat neco jineho.
nehledej v tom vedu, board za 800czk + 2Ghz proc + par karet, na pudach a 100% spolehlivost , teploty do 50C

A vykonostne

0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
reset píše:RAket píše:RB1000 se mi zdá 100krát spolehlivější jak pc
po prvni crashi budes rikat neco jineho.
nehledej v tom vedu, board za 800czk + 2Ghz proc + par karet, na pudach a 100% spolehlivost , teploty do 50C
A vykonostne
na půdu fajn..ok, kdyz tomu odejde karta nebo zdroj, zapotis se, vyměníš součástku a je klid...já dávám přednost na půdě RB
Tady se bavíme o racku a 100Mb konektivitě pro zákazníky. Já osobně bych tam RB1000 nedal na můj vkus malý výkon za hodně peněz. Supermicro + C2D, nějaké redundantní zdroje nebo cisco 3550, 3560 třeba.
MiniITX platforma je na tohle výkonnostně taky slabá, na nějaký malý web či stanici se to hodí, ale tady ne.
0 x