Doposud jsem používal linuxovou distribuci na poskládaném PC a pro shaping CBQ. Na RouterBoardu je suprový to pohodlný nastavování, alespoň co jsem zatim nastavoval. A koukam, ze to bude fajn hracka

Teď tedy k věci:
Základní nastavení adres, routování do ostatních sítí, NATování, použití rozsahu veřejných adres na koncových PC všechno šlape. Ale teď si tu lámu hlavu s shapingem.
Co jsem si tak zkoušel tak se mi podařilo nastavit v Simple Queues buď rychlost pro celou síť nebo pro konkrétní ipko. Ale nějak se mi nedaří přijít na to jak udělat nějakou agregovanou skupinu řekněme 1:4. Předpokládám, že by se mělo v SQ vytvořit nějaká hlavní skupina která bude mít třeba 2M down a do ní vytvořit 4 další už mířené na jednotlivá IP a u nich nastavit rychlosti. Teď ale nevím jestli těmto 4 podskupinam které budou mít jako parenta tu nadřazenou musím zadat čtvrtinu té rychlosti nadřazené nebo její plnou výši a ono si už samo určí kdo kolik mám v danou chvíli mít dle připojení ostatních účastníků skupiny. A jakou hodnotu ip by měla mít ta nadřazená skupina když v ní mohou být ip z různých rozsahů? Nevyplněnou? Můžete mi prosím někdo poradit jak to je případně kdyby měl někdo nějaké aktuální demo kde bych se mohl nechat inspirovat?
Jinak bych se chtěl obecně zeptat na nějaké doporučení. Teď bych chtěl vyzkoušet alespoň toto jednodušší nastavování rychlostí. Později bych měl ale nějakou představu o priorizování určitých služeb v daném čase samozřejmě při zachování výše uvedené agregační skupiny. Lze toto vše udělat pomocí SQ nebo už budu muset pracovat ve Queue Tree a s různým značkováním paketů.... ?