❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Výkonný VLAN switch

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Karel Půček

Výkonný VLAN switch

Příspěvekod Karel Půček » 17 years ago

Používáme VLAN switche na realtecu a hledáme náhradu, tzn. např. 16 portový, kdy prvních 15 nekomunikuje mezi sebou, ani se nevidí, ale komunikují a jsou propustné proti 16. Něco co prostě funguje na L2 vrstvě. Nemáme rozsegmentovanou síť a na HP si na svoje ProCurve řekli 95900 bez DPH jen za nastavení včetně mikrotiku. To se mi zdá ujeté. Potřebuju to ale na 48 portů a minimálně jeden gigabitový.
Máte někdo dobrý tip?
0 x
To že si paranoidní ještě neznamená, že po Tobě nikdo nejde.

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 17 years ago

co nejaky signamaxy? nebo 3com
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 17 years ago

nebo netgear
0 x

Karel Půček

No hlavně, aby nebyl realtec chipset...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 17 years ago

http://www.abacus.cz/default.asp?cls=st ... id=5002973

nevim co tam je za chipset ale jede krásně z vlanama.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Karel Půček

Ty TP-linky jsou zrovny na realtecu, na kterém VLANy krásně jedou :-), nemají ale tu propustnost. Tedy podle mých zkušeností.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 17 years ago

Pouzivame Linksys SRW224G4, mame jich v siti momentalne 55 a bezproblemu.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

hapi

Příspěvekod hapi » 17 years ago

trošku nevidim důvod proč by neměl propustnost a předpokládám že ti tam víc jak 500MB/s nepojede což by měl kousnout. Ale je to možný, že 48 portovej už nebude stíhat plnit všechny porty na max, je třeba to vyzkoušet. Přecejenom manipuluje s VLAN značkami + RISC procesor, je možný že tam nebude jeden. Mám doma ten samej s 16 porty a ten tam má jeden procesor a dva switche po 8 portech + 1GB (optika). Možná to tak nějak bude i u toho 48 portovýho.

Navíc tam fungujou VLANy bez problému a zatim se nestalo že by se kousnul.
0 x

netko

Příspěvekod netko » 16 years ago

http://shop.zive.sk/?detail&pid=17778
PROSAFE 24xGB port L2 + static routing
mate s tym skusenosti

potreboval by som nasledovne a to nahradit RB1000 lebo mi lahla tak ze uz ide na reklamaciu. tento model by mal vediet routovanie a aj vlany mate to njekdo nasadene ak viete o niecom podobnom prosim napiste
0 x

netko

soooc píše:Pouzivame Linksys SRW224G4, mame jich v siti momentalne 55 a bezproblemu.

kde ich mate nasadene aky tok cez ne tecie vie tento switch aj static routing
0 x

jpg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod jpg » 16 years ago

porid si tam nejaky ZyXEL, je urcite vykonny a hlavne narozdil od ostatnich levnych ma celkem slusnou technickou podporu a neni zase tak drahy. Pouzivame je jich nekolik a nikde zadny problem, urcite budes spokojeny.
btw. ktery typ Procurve byl za takove penize ? pokud chces HP L2 switch, tak treba 2626 se da koupit kolem 6000 bez dane...
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 16 years ago

netko píše:
soooc píše:Pouzivame Linksys SRW224G4, mame jich v siti momentalne 55 a bezproblemu.

Pouzivame to pouze jako koncovy switch do jednotlivych panelaku, takze routing zadny. Navic ted jsme presli na edge-core, linksysy meli problemy s dodavkami.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

netko

soooc píše:
netko píše:

Pouzivame to pouze jako koncovy switch do jednotlivych panelaku, takze routing zadny. Navic ted jsme presli na edge-core, linksysy meli problemy s dodavkami.

prosim ta mozes mi popisat ako to mate nastavene lebo ja mam stale nejaky problem aj vlany som vytvoril a stale je tam ping zvyseny aj napriek tomu ze je tam optika. Odisla len tak ta RB1000 teraz je tam 433 ale paru krat zamrzla je na ups tak neviem co tomu moze byt Obrázek tu som nakreslil ako to je to vsetko do hviedy dakujem za aku kolvek odpoved
0 x

netko

jpg píše:porid si tam nejaky ZyXEL, je urcite vykonny a hlavne narozdil od ostatnich levnych ma celkem slusnou technickou podporu a neni zase tak drahy. Pouzivame je jich nekolik a nikde zadny problem, urcite budes spokojeny.
btw. ktery typ Procurve byl za takove penize ? pokud chces HP L2 switch, tak treba 2626 se da koupit kolem 6000 bez dane...

dakujem ti za radu ale ja mam jeden problem nasadil som 1000 mbit/s prevodniky http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=778 ale maju jeden problem so 100 switchom nechodia musi byt 1000 vtedy ide. vedel by si mi prosim ta poradit switch ktory je dobry a nemrzne ale musi byt 1000 Mbit/s na kazdom porte. este by som sa spytal ci by ste mi nevedeli poradit ako nastavit vlany na mikrotiku a na akom switchy funguju ide mi oto ze ja to mam teraz tak ze na TP-Linku mam MTU VLAN Current Uplink Port: 1 port jedna ne pripojeny rovno do eth2 na RB 1000 tak je to ok ale ako nahle pripnem na eth2 cez switch 10.50.100.0/24 10.50.110.0/24 10.50.120.0/24 tak zacne kolabovat neviem co tomu moze byt preto som sa rozhodol ze ich vsetkych dam na vlany ale problem je ten ze neviem ako sa vlatne taka vlana na MK + Manag switchi nastavuje
dakujem za aku kolvek odpoved

http://www.netgear.com/Products/Switche ... M7212.aspx co hovorite na toto mate s tym skusenosti dakujem Záruka: 10000 mesiacov to snad ani cisco nedava
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

nastavení VLANů je jednoduchý. Musíš ve switchy nastavit ke každýmu portu nějaký ID. Tim pádem když na ten port něco přijde, vnitřně se označkuje. A teď když něco z toho switche odchází, tak na tom portu nastavíš, jestli se ná značka přidat "taged" a nebo nedávat "no taged". Takže při vstupu do switche se tam dá značka a ty pak zvolíš jestli se má při výstupu z něj přidat nebo ne. Tedy na portu do MKčka je jasný že musíš tagovat tedy přidávat tagy aby MKčko vědělo z jakýho portu to přišlo a na ostatních portech kde budou nejspíš klientský počítače nebo nějaký routery tagovat nebudeš. Je krajně důležitý pochopit, že paket bude mít takovej tag, co je napsanej u vstupního portu tedy odkud ten paket přišel. Tohle mi trvalo pochopit a pak už je to jasný.

Používáme TPLINK TL-SL2218WEB a neni problém. Dělá rozhos ethernetů po paneláku a ani po roce se nekousnul.
0 x