❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Shaping na MAC

Návody a problémy s konfigurací.
kolega

Shaping na MAC

Příspěvekod kolega » 17 years ago

Zdravim
Je mozne realizovat shaping na vyhradenu MAC adresu(nie na IP) a dat rozdielny up/down cez mangle + qt + bridge?
Tento sposob je pouzitelny pri softhilackych BCU.
Diky za odpovede.
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 17 years ago

kolega píše:Zdravim
Je mozne realizovat shaping na vyhradenu MAC adresu(nie na IP) a dat rozdielny up/down cez mangle + qt + bridge?
Tento sposob je pouzitelny pri softhilackych BCU.
Diky za odpovede.

jasne ze sa da... miesto ip si zvolis mac adresu uzivatela v mangle..., presnejsie to najdes pri pridavani noveho pravidla v mangle v zalozke ADVANCED a jedna sa o polozku Src. MAC Address:
0 x

kolega

to mi je jasne... asi robim chybu pri vytvarani pravidla lebo mi vzdy hodi up aj down na to iste queue v QT...

problem je v tom ze neviem ako mam rozdelit UP a DOWN
0 x

reset

Příspěvekod reset » 17 years ago

kolega píše:problem je v tom ze neviem ako mam rozdelit UP a DOWN

doporucuji si prijit toto forum, resilo se to tu mnohokrat
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

kolega

prepac ale manglovanie vyhradne s MAC addr som tu nenasiel... v kombinacii s IP sa tu topic najde ale ja IP pouzit nechcem
0 x

reset

Příspěvekod reset » 17 years ago

mno , rekl bych, ze to bude vice neme stejny nebo podobny, misty spise slozitejsi.
ST / QT je ale stejny a markovani bude taktez stejny

A jsi si jist , ze na shaper masine budes mit ony konkretni MAC adresy , protoze MAC adresy se prepisuji na routrech, ne ? Mozna s tim mas alde jinaci umysl.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

kolega

Konkretne MAC addr budem mat v skutku priamo na masine... hlavnym umyslom je nahradit BCU od softhillu ale aby bol zachovany sucasny pricip. tzn. na vonkajsej aj vnutornej strane bridgu ta ista subneta a MT ako shaper na zaklade MAC addr.
0 x

kolega

Nakoniec som spravil toto... javi sa to docela funkcne len som musel dat do max-limit o dost vecsiu hodnotu aby som dosiahol na speedmetri pozadovnu hodnotu DOWN/UP 1Mb/512k... je to riesenie cez adress list (inak nez s pomocou IP sa neviem dopracovat k rozdeleniu UP/DOWN) ale ak nad tym spravne rozmyslam je to dynamicke a je jedno ak sa na danom kompe zmeni IP

Kód: Vybrat vše

mangle>
 0   ;;; NB 00:11:5B:6F:45:FB
     chain=forward action=mark-connection new-connection-mark=NB_conn passthrough=yes src-mac-address=00:11:22:33:44:55

1   chain=forward action=mark-packet new-packet-mark=NB_mark passthrough=no src-address-list=NB
     src-mac-address=00:11:22:33:44:55 connection-mark=NB_conn

2   chain=forward action=add-src-to-address-list address-list=NB address-list-timeout=1m src-mac-address=00:11:22:33:44:55
     connection-mark=NB_conn

3   chain=forward action=mark-connection new-connection-mark=NB_conn2 passthrough=yes dst-address-list=NB

4   chain=forward action=mark-packet new-packet-mark=NB2 passthrough=no dst-address-list=NB

tree>
 0   name="DOWN" parent=ether3 packet-mark=NB2 limit-at=0 queue=ethernet-default priority=5 max-limit=1224000
     burst-limit=0 burst-threshold=0 burst-time=0s

1   name="UP" parent=ether2 packet-mark=NB_mark limit-at=0 queue=ethernet-default priority=5 max-limit=550000
     burst-limit=0 burst-threshold=0 burst-time=0s

neviem ako moc sa to da obehnut ale plnujem to trochu testovat este
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

nevim co tema mac sledujes, pokud nechces si lidi menili IP tak si na tom tiku nastav staticky ARP pro vsechny a pak markuj podle IP pripadne adresslistu.
0 x

kolega

nic.... neries... uz mi to je fuk... no response... mozete to kludne zmazat...
0 x