❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spoj bod bod a rada

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
mewriksh

Spoj bod bod a rada

Příspěvekod mewriksh » 17 years ago

Ahoj, chtel bych si s kamaradem postavit mezi sebou takovou malou sit na posilani mp3 obcas nejakou hru a jine, jsme od sebe vzdaleni cca 1200m a mame docela primou viditelnost, na doporuceni jsme zakoupily OvisLink WLA-5000AP V.3 5GHz a Parabolická anténa JRC-24. Zarizeni je namontovane primo u anteny ve vodotesne krabicce a kratkym kablikem pripojene do anteny. Oc mi jde, jaky nastavit vykon aby jsme neporusovali povoleny vyzarovaci vykon CTU. Snad jsem napsal vse potrebne. Predem moc dekuji za radu a podrobnosti k nastaveni. Jinak zarizeni funguje skvele, mame to v bridge a zatim to mame na plny vykon a prolejza tam 20MB proti sobe, merily jsme pri stahovani filmu z PC do PC z windows tabulky na LAN prenos. Ale chcem to dat hlavne do limitu at nikoho nerusime. Dekuji -:)
0 x

asdewq

Příspěvekod asdewq » 17 years ago

uz si to nepamatam presne ale ovislink k tomu mal taku tabulku ... poslednu verziu co som mal v rukach bola v2 takze neviem ako vypada v3 ale u v2 ak si chcel byt s 24rkou v limite znamenalo to nastavit 2-3 volbu od konca inak na kilometer to podla mna musi ist stiahnute na min uplne v pohode a budes aj v limite
0 x

mewriksh

Jeste otazka, kdyz jsem tam nahral tento firmware wla-5000ap-v2.00e13.bin jak mam ted nastavit vykon?? uz to neni do minusu ale od min do 14db. Kolik tedy nastavit? Jak se to vlastne pocita??? Kdyz mrknu na nejake pocitadla tak mi to nedava smysl...kdyz to nastavim na limit tak nevim jak do toho pripocitat vzdalenost...prece na ruzne vzdalenosti nemuzu pouzit stejne parametry dle vypoctu. Snad me nekdo pochopi jak to myslim...Dekuji za odpovedi...
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 17 years ago

mewriksh píše:Jeste otazka, kdyz jsem tam nahral tento firmware wla-5000ap-v2.00e13.bin jak mam ted nastavit vykon?? uz to neni do minusu ale od min do 14db. Kolik tedy nastavit? Jak se to vlastne pocita??? Kdyz mrknu na nejake pocitadla tak mi to nedava smysl...kdyz to nastavim na limit tak nevim jak do toho pripocitat vzdalenost...prece na ruzne vzdalenosti nemuzu pouzit stejne parametry dle vypoctu. Snad me nekdo pochopi jak to myslim...Dekuji za odpovedi...

nastav si tam 6dBi
0 x
Jan Ptáček

mewriksh

A jak jsi to vypocital?? Moc by me to zajimalo...diky
0 x

reset

Příspěvekod reset » 17 years ago

rekl bych, zkusenost. :shock:

nastav tam co nejnizsi vykon, tak aby ti to slapalo.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

to neni moc moudre, tak aby to chodilo + nejakou rezervu, pak si nekdo preladi a zacne ti to haluzit
0 x

mewriksh

O.K. chapu zkusenost, jen me to zajimalo jak to pocitat atd. Pokud ale nekdo da navod tak predem dekuji...jinak za rady dekuji a vyzkousim...
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 17 years ago

pocita se to primitivne....... limit na 5G je 30dBi... pises ze mas 24dBi anteny.... tudis 30-24=6 .......... teoreticky muzes jeste o 1-2 dBi vice, jelikoz sou nejake ztraty na pigtailech.... ale ja myslim ze na 1200m i kdybys nastavil na min, tak ti to pojede OK....
0 x
Jan Ptáček

mewriksh

Tedy netusil jsem ze je vypocet tak jednoduchy, ja myslel ze se tam pocita i nejaka vdalenost, jako ztraty. Zkusim nastavit na 6db a uvidime jak to pobezi...
0 x

reset

Příspěvekod reset » 17 years ago

ne, pocita se vyzareny vykon v bode zareni kvuli limitum.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

mewriksh

Tak jestly to teda dobre chapu tak ten co ma spoj na 200m musi mit stejne hodnoty jako kdyz ma nekdo spoj na 2000m?? Moc mi to neleze do hlavy...myslel jsem ze na delsi vzdalenosti se dava vetsi vykon kuly ztratam a tak...
0 x

andreas4all

Příspěvekod andreas4all » 17 years ago

mewriksh píše:Tak jestly to teda dobre chapu tak ten co ma spoj na 200m musi mit stejne hodnoty jako kdyz ma nekdo spoj na 2000m?? Moc mi to neleze do hlavy...myslel jsem ze na delsi vzdalenosti se dava vetsi vykon kuly ztratam a tak...

to by si ce bolo pekne, ale nedava... ci mas spoj na 20m alebo 20km, limitu su rovnake.
0 x
Pripojenie na Slovensku.
http://www.citicom.sk

mewriksh

No dobre ale tak proc se tedy davaji anteny 24db na delsi spoje a na kratke spoje treba jen 13db. Stejnak se musi nastavit stejny vykon...Co je tedy lepsi davat?? Lepsi anteny a nizsi vykon a nebo vysi vykon a min ziskove anteny??
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

teoreticky ti to vyjde na stejno ale je lepsi ziskova antena odolna ruseni tedy parabola a mensi vykon a mas rezervu do budoucna az 5kovy provoz zahoustne :)
0 x