❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Point to point spoj mezi linuxem a mikrotikem

Návody a problémy s konfigurací.
Creckx

Point to point spoj mezi linuxem a mikrotikem

Příspěvekod Creckx » 17 years ago

Ahoj,

po dlouhé době se zas na Vás obracím pro radu. Poslední dva týdny hledám řešení jak propojit linux (gentoo, madwifi 0.9.4, jádro 2.6.25) s mikrotikem (rb333 a rb600 s RouterOS 3.9). V linuxové mašině je PCI redukce se čtyřma CM9. Po přibližně týdnu testování (madwifi zpanikařovalo kernel) se mi podařilo spojit s touto kartou desktop a notebook na obou módech, které potřebuju (wds, ahdemo). Bohužel mikrotik neni tak moc linux jako linux :) a já mám problém spojit jedním z těhto módů mikrotika s linuxem. S wifi nemám tak velké zkušenosti (člověk vždycky zapojil kabely a ty jeli v pohodě), ale připadá mi, že WDS v mikrotiku je něco jiného než WDS v madwifi. Ahdemo vypadá jako něco co je pouze v madwifi (něco takového je na madwifi stránkách) a tak tu neni moc možností. AP+Client se mi na takovýto spoj použít nechce. Proto se ptám, je zde možnost jak na některém point to point módu propojit linux a mikrotika?

děkuji z odpovědi
Adam
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

a co myslis ze je v mikrotiku za ovladac tipuju ze MADwifi :)
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Vlašic » 17 years ago

Creckx píše:Ahdemo vypadá jako něco co je pouze v madwifi (něco takového je na madwifi stránkách) a tak tu neni moc možností.

Jak tak čtu, tak AhDemo asi skutečně umí jen Atherosky. Nebude to náhodou další proprietární technologie jako Nstreme a ve skutečnosti se jmenuje Atheros eXtended Range(nebo tak nějak)?
Creckx píše:AP+Client se mi na takovýto spoj použít nechce.

Důvod?
0 x
Vždyť je to tak jednoduché…stačilo se zamyslet, špetku toho RTFM et voilà!

Creckx

Maxik píše:a co myslis ze je v mikrotiku za ovladac tipuju ze MADwifi :)

No nebyl bych si tak jist. Bratři z Litvy si asi umí zařídit drivery od výrobce.
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Creckx píše:No nebyl bych si tak jist.

No, čistě MadWifi to určitě není:

Kód: Vybrat vše

/lib/modules/2.6.24.3-smp/net$ ls
ath.ko  a5211.ko  a5211_pci.ko  a5212.ko  a5212_pci.ko  a5416.ko  a5416_pci.ko  bridge  ipv4  netfilter  prism.ko  prism2_cs.ko  prism2_pci.ko  sched

Já bych řekl, že to budou popravované binární bloby z MadWifi(a nebo jak říkáš, přímo od výrobce).
Creckx píše:Bratři z Litvy si asi umí zařídit drivery od výrobce.

A kdo myslíš, že do projektu MadWifi ty binární bloby zasílá?
0 x

Creckx

Petr Vlašic píše:Jak tak čtu, tak AhDemo asi skutečně umí jen Atherosky. Nebude to náhodou další proprietární technologie jako Nstreme a ve skutečnosti se jmenuje Atheros eXtended Range(nebo tak nějak)?

A dá se to nahodit na mikrotiku?

Petr Vlašic píše:Důvod?
[/quote]
No protože tam je třeba zbytečná režije a pokud jde o point to point spoj, tak mám vlastně kontrolu nad oběma konci a to co dělá AP+Client nepotřebuju.
0 x

Creckx

Petr Vlašic píše:No, čistě MadWifi to určitě není:

Kód: Vybrat vše

/lib/modules/2.6.24.3-smp/net$ ls
ath.ko  a5211.ko  a5211_pci.ko  a5212.ko  a5212_pci.ko  a5416.ko  a5416_pci.ko  bridge  ipv4  netfilter  prism.ko  prism2_cs.ko  prism2_pci.ko  sched

Já bych řekl, že to budou popravované binární bloby z MadWifi(a nebo jak říkáš, přímo od výrobce).
A kdo myslíš, že do projektu MadWifi ty binární bloby zasílá?

Mikrotik je u atherosů stabilnější jak madwifi, takže tam bude asi těsnější spolupráce s výrobcem než u madwifi.
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Creckx píše:A dá se to nahodit na mikrotiku?

Tak to opravdu nemám nejmenší tušení. Zatím jsem se s tím nesetkal. Ale vím, že někdo v okolí to tady používá(a také vím, že na 100% to není RoS)

Creckx píše:No protože tam je třeba zbytečná režije a pokud jde o point to point spoj, tak mám vlastně kontrolu nad oběma konci a to co dělá AP+Client nepotřebuju.

Počkat, o čem se to vlastně bavíme?

Creckx píše:Mikrotik je u atherosů stabilnější jak madwifi, takže tam bude asi těsnější spolupráce s výrobcem než u madwifi.

Příklad?
0 x

Creckx

Petr Vlašic píše:Tak to opravdu nemám nejmenší tušení. Zatím jsem se s tím nesetkal. Ale vím, že někdo v okolí to tady používá(a také vím, že na 100% to není RoS)

Mi neřikej, že na point to point spoje mezi linuxem a mikrotikem je mikrotik nepoužitelnej... napadá mě tedy otázka.. do mikrotik jde nalejt normální linux? Dá se tam pak vrátit RouterOS?
Petr Vlašic píše:Počkat, o čem se to vlastně bavíme?

No potřebuju nahodit point to point spoj mezi mikrotikem a linuxem. Ostatní témata mi moc nepomůžou :)
Petr Vlašic píše:Příklad?

Měl jsem problémy s linuxem pokud jsem zadal tu správnou kombinaci parametrů přes iwpriv nebo iwconfig, celej router pak lehnul na kernel panic. To se mi asi podařilo vyřešit vypnutím apic a acpi. Teď už to nedělá... Ale třeba notebook mi lehne do několika hodin pokud wpa_supplicant hledá sítě.
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Creckx píše:Mi neřikej, že na point to point spoje mezi linuxem a mikrotikem je mikrotik nepoužitelnej

Jsem myslel, že se stále bavíme o Atheros XR. P2P mezi GNU/Linuxem a Mikrotik RoS samozřejmě realizovatelný je. Sám mám několik počítačů s GNU/Linuxem připojených na AP obsahující RoS.
Creckx píše:... napadá mě tedy otázka.. do mikrotik jde nalejt normální linux? Dá se tam pak vrátit RouterOS?

No nebylo by od věci si ujasnit některé pojmy.
Creckx píše:No potřebuju nahodit point to point spoj mezi mikrotikem a linuxem. Ostatní témata mi moc nepomůžou

No tak pokud jde o ten zaručeně nejjednodušší způsob, tak prostě nahoď na RoS na wifině mode=bridge a počítač s Linuxem na něj připoj(iwconfig wlan0 essid tva_sit)
Creckx píše:Měl jsem problémy s linuxem pokud jsem zadal tu správnou kombinaci parametrů přes iwpriv nebo iwconfig, celej router pak lehnul na kernel panic. To se mi asi podařilo vyřešit vypnutím apic a acpi. Teď už to nedělá... Ale třeba notebook mi lehne do několika hodin pokud wpa_supplicant hledá sítě.

To se mi stávalo třeba u karty AR5007EG, jelikož na ni neexistoval oficiální ovladač a někdo splácal dohromady binární blob od Atherosů a MadWifi. Jelo to, to je pravda. Kamarád má však také Atherosku(oficiálně podporovanou) a zatím je plně spokojen.
0 x

Creckx

Petr Vlašic píše:No nebylo by od věci si ujasnit některé pojmy.

No které? Mikrotika beru jako krabičku, RouterOS jako systém v té krabičce a linux jako linux :)

Petr Vlašic píše:No tak pokud jde o ten zaručeně nejjednodušší způsob, tak prostě nahoď na RoS na wifině mode=bridge a počítač s Linuxem na něj připoj(iwconfig wlan0 essid tva_sit)

A na linuxu má bejt nastaven mód jako station (Managed)?

Petr Vlašic píše:To se mi stávalo třeba u karty AR5007EG, jelikož na ni neexistoval oficiální ovladač a někdo splácal dohromady binární blob od Atherosů a MadWifi. Jelo to, to je pravda. Kamarád má však také Atherosku(oficiálně podporovanou) a zatím je plně spokojen.

03:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR5212 802.11abg NIC (rev 01)
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Creckx píše:No které? Mikrotika beru jako krabičku

Aha. No tak také samozřejmě jde, ale neplynuli by z toho pro tebe žádné výhody.
Creckx píše:A na linuxu má bejt nastaven mód jako station (Managed)?

Přesně tak.
Creckx píše:03:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR5212 802.11abg NIC (rev 01)

Jak říkám, je to různé karta od karty.
0 x

Creckx

Petr Vlašic píše:Aha. No tak také samozřejmě jde, ale neplynuli by z toho pro tebe žádné výhody.

No tak výhoda by byl ahdemo mód.

A ted snad poslední otázka. Je někde k přečtení co kterej mód v mikrotiku dělá? Koukal jsem na mikrotik.com a tam krom pár howto neni skoro nic.
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Creckx píše:No tak výhoda by byl ahdemo mód.

A výhoda by spočívala v čem?

Creckx píše:A ted snad poslední otázka. Je někde k přečtení co kterej mód v mikrotiku dělá? Koukal jsem na mikrotik.com a tam krom pár howto neni skoro nic.

Tak to se nějak špatně díváš.
0 x

Creckx

Petr Vlašic píše:A výhoda by spočívala v čem?

Třeba větší propustnost nebo fakt, že ta karta dělá i něco co dělat nemusí (hledá správnou síť, informuje okolí o své existenci, ...).

Petr Vlašic píše:Tak to se nějak špatně díváš.

Špatně jsem se koukal, je to tam, moc děkuji..
0 x