❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
AP 60ghz
Re: AP 60ghz
jistě bycl bych naprosto bez obav stačí se podívat jak vypadal začátek 5tky a kde je teď.... 
1 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
jinak do města už dáváme wapky pro zákazníky s těma 3ma anténkama zatím s vypnutou bezdrátovou částí jakmile dojde k uvolnění pásma tak hned zapínáme
pokud půjde kontrola z čtu a zeptá se nás k čemu slouží to zařízení v pásmu 60GHz tak odpověď je jasná, je tam jen na ozdubu 
2 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Insider píše:Tak obecně se chystají frakce kanálu a připojení až 32 klientů, ale fyzicky jsem to zatím neviděl.
Od Mikrotiku nebo někdo jiný?
0 x
Dělá na tom asi více firem. Nejdál je asi IgniteNet MetroLinq 10G Tri-Band Omni, to se dá koupit za velice pěkný peníz a funguje to.
Jediné minus je velikost klientských jednotek.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
ale ty triband klientske se sem nevozi ne ? jen dual 5+60
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education
- programming
- build-up and management networks
- development
- education
Selič píše:Od Mikrotiku nebo někdo jiný?
Dělá na tom asi více firem. Nejdál je asi IgniteNet MetroLinq 10G Tri-Band Omni, to se dá koupit za velice pěkný peníz a funguje to.
Jediné minus je velikost klientských jednotek.
No hlavně to je furt na stejném chipsetu ne? Takže 32klientů na omni a konec kšeftů.
0 x
honzam píše:Insider píše:Tak obecně se chystají frakce kanálu a připojení až 32 klientů, ale fyzicky jsem to zatím neviděl.
To je asi jedno.. Jde o silikon, kdo to potom dostane do ruk nevim. Předpokládám, že MT a UBNT pojedou už zavedenou linii na Qualcommu
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz
takže zisk antény minimálně 30dB ? to znamená wapka končí a s ní celý multipoint?
0 x
TTcko píše:https://www.ctu.cz/sites/default/files/obsah/ctu/vyzva-k-uplatneni-pripominek-k-navrhu-opatreni-obecne-povahy-vseobecneho-opravneni-c.vo-r/12/xx.2019-y-k-vyuzivani-radiovych-kmitoctu-k-provozovani-zarizeni-pro-sirokopasmovy-prenos-dat-v-pasmech/obrazky/vo-r-12-2019navrhdovk.pdf
Dokáže to někdo přeložit do češtiny, aby tomu rozuměl obyčejný ISPík? Bude podle toho LHG 60 WireDish P2P legální?
0 x
okoun píše:takže zisk antény minimálně 30dB ? to znamená wapka končí a s ní celý multipoint?
přečti si to pořádně .. máš d3 a d4
0 x
vůbec tomu nerozumím je to nad moje IQ proč je tam nějaké d3 a d4 a není tam jen jedno d když je tam stejné pásmo????
0 x
okoun píše:vůbec tomu nerozumím je to nad moje IQ proč je tam nějaké d3 a d4 a není tam jen jedno d když je tam stejné pásmo????
tipl bych že pravděpodobně proto, že každý bude řešený jinou normou...
ale jinak mě dost udivuje, že když děláte ISP, tak těmhle věcem nerozumíte. Předpokládal bych, že každý ISP by tohle měl ovládat.
Naposledy upravil(a) TTcko dne 24 Oct 2019 08:32, celkem upraveno 1 x.
1 x
okoun píše:takže zisk antény minimálně 30dB ? to znamená wapka končí a s ní celý multipoint?
D3 o zisku antény nic neříká, akorát tam je zase sníženej max výkon. Takže podle mě jsou 2 možnosti - sektor s 40dBm EIRP (d3), nebo PtP s parabolou a 55dBm (d4).
Podle tabulky na MK wiki to všechny 60G MK zařízení splňují.
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:I ... cteristics
2 x
TTcko píše:okoun píše:vůbec tomu nerozumím je to nad moje IQ proč je tam nějaké d3 a d4 a není tam jen jedno d když je tam stejné pásmo????
tipl bych že pravděpodobně proto, že každý bude řešený jinou normou...
ale jinak mě dost udivuje, že když děláte ISP, tak těmhle věcem nerozumíte. Předpokládal bych, že každý ISP by tohle měl ovládat.
no já tam žádnou normu nevidím d3 a d4 není označení normy
no řekl bych že také nevíš protože do teď to nikde nebylo že by bylo nějaké ačko či bčko, cčko 2x pro stejné spektrum.
0 x