❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Racom Ray3

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
bugino

Re: Racom Ray3

Příspěvekod bugino » 5 years ago

Na ray3 v pasme 24Ghz mam urcitu stratovost na spoji, neregistrujete nieco podobne?
0 x

dagus

Příspěvekod dagus » 5 years ago

Otevřel jsem ticket na vancu s tím ať se na to zatuhávání zeptají výrobce. Prej support má dovolenou, tak snad až si odpočinou, tak dají vědět. Zásadní je, aby problém s tuhnutím rádia nebyl i v dalším fw. Ale to že se dělá druhá revize hw je taky divný. Navíc změna je viditelná, třeba rj45 konektor je vzhůru nohama, za což bych vraždil.
0 x

whef

Příspěvekod whef » 5 years ago

Tak u nás zatím žádný problém neregistrujeme, ale stejně z hlediska bezpečnosti tam dám poslední fw, stejně jsou ale v chagelogu i u toho posledního fw nějaké chyby, tak nevím proč je tam zveřejňují a neopravily je. Jaká se dělá jiná HW verze ? Ten konektor není to jen spíš třeba kvůli nějaký změně dodavatele konektoru. Jinak se to dá řešit asi i s Racomem.
0 x

dagus

whef píše:Tak u nás zatím žádný problém neregistrujeme, ale stejně z hlediska bezpečnosti tam dám poslední fw, stejně jsou ale v chagelogu i u toho posledního fw nějaké chyby, tak nevím proč je tam zveřejňují a neopravily je. Jaká se dělá jiná HW verze ? Ten konektor není to jen spíš třeba kvůli nějaký změně dodavatele konektoru. Jinak se to dá řešit asi i s Racomem.

Kupuju u vanca, mám support u vanca, řeším to s vancem. Info o nové hw revizi mám od vanca. Jak byl měsíc výpadek dodávek, tak se prej přecházelo na novou verzi. Po rádiu to zpětně kompatibilní taky podle mě není (ačkoliv dle supportu by mělo) a v 1.0.14.0 je možnost zapnout zpětnou kompatibilitu, aby to nepsalo furt jen connecting. Sice se pak vše slinkovalo, ale data dál netekla. Proto budou řešit jestli budou v kontejneru držet revizi1 a 2, nebo to nějak rozlousknou, co tomu bylo.
Jinak s tím konektorem, vážně je to jejich první spoj, že tak vybírají dodavatele? Mě to dokázalo vytočit pořádně. Není nic lepšího než blbě dostupný stožár, na něm ray3 s cat6 kabelem připáskovaným a pak řešit proč to tam nejde rychle připojit. Pro mě zbytečné sekundy výpadku a rozčarování.
0 x

whef

Jo jo je to určitě lepší řešit s Vancem, taky bereme od nich, ale někdy tam komunikace trochu vázne, jako vždy, když to jde přes víc lidí. Tak ty hw verze to mne dost zarazilo, jediné co by to vysvětlovalo je změna dodavatele modemu, ale ten snad byl už po osbstrukcích vybraný dobrý a to by se musel změnit možná celý hw rádia. Tak jsem zvědav jak to bude se 17 Ghz na kterou čekáme.
0 x

Jenya

Příspěvekod Jenya » 5 years ago

Jaka SFPcka mate vyzkousena, ktera v Ray3 spolehlive funguji?
0 x

Cheprer
antispam: Ano

Příspěvekod Cheprer » 5 years ago

dagus píše:Otevřel jsem ticket na vancu s tím ať se na to zatuhávání zeptají výrobce. Prej support má dovolenou, tak snad až si odpočinou, tak dají vědět. Zásadní je, aby problém s tuhnutím rádia nebyl i v dalším fw. Ale to že se dělá druhá revize hw je taky divný. Navíc změna je viditelná, třeba rj45 konektor je vzhůru nohama, za což bych vraždil.

Kluci ze supportu vanca dělají i školení apod.. takže jsou vytížení.
Pokud chceš řešení problému tak se obrat přímo na supportu racomu jsou velice ochotní řešit jakýkoliv troble ticket, a to dost operativně.
Už od prvních jsem s není řešil toho dosti, a vždy fungovaly perfektně i pokud jsme řešily problém v terénu který se musel vyřešit v SLA.
A jsou velice rádi za každou zpětnou vazbu.
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

dagus

Kluci z vanca psali, že kluci z racomu máj dovolenou.
Jinak sfp používáme hp comp bi-di oem. Asi to žere kde co bi-di.
0 x

dagus

Tak cituji:" Dle vyjádření z RACOMu záseky ve FW 1.0.11.0 (který se po hodině opraví sám, nebo po rebootu) řeší 1.0.14.0 - jde o nastavení ACM." Tak snad to někomu pomůže, aby třeba nejel jako já 40km udělat reboot.
1 x

whef

Nevíte někdo, jestli uvažujou i o RAY3 v 10 Ghz ? Chápu, že to asi v dnešním zarušeným vzduchu, není zas tak použitelný a přineslo by to třeba jen větší modulaci, ale bylo by to takový dobrý sloučení portfolia v RAY3. Jak jsem pochopil, tak je asi na řadě 80 Ghz, nevíte někdo víc. Má to být gigabitový spoj s nějakou friendly cenou ? Nebo už to má umět více ? Otázka jestli se dá konkurovat ve velkých kapacitách velkým hráčům.
0 x

Macek

Příspěvekod Macek » 5 years ago

dagus píše:Tak cituji:" Dle vyjádření z RACOMu záseky ve FW 1.0.11.0 (který se po hodině opraví sám, nebo po rebootu) řeší 1.0.14.0 - jde o nastavení ACM." Tak snad to někomu pomůže, aby třeba nejel jako já 40km udělat reboot.
1.0.14.0 nahraná, výpadek byl max 30s tak uvidíme jestli se už nekousne. díky za info
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 5 years ago

kdo z vás prosím používá ray3 v režimu 112MHz a 2048qam? a případně na jakou vzdálenost? díky
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

tomasegert

Příspěvekod tomasegert » 5 years ago

Spoje beru od vanca, ale na support volám do racomu. Spolupracují opravdu skvěle. Mají zájem vědět jak jim jejich spoje šlapou.
0 x

dagus

okoun píše:kdo z vás prosím používá ray3 v režimu 112MHz a 2048qam? a případně na jakou vzdálenost? díky
asi viz jalkulacka ne? V normě cca kilák mimo samo klidně 3.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 5 years ago

ne mě zajímá reálná zkušenost a ne kalkulačka, jako kolikrát si to podřadí, jestli to má vůbec smysl?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...