jjb píše:No, jeste mi zbyva rozhodnout jestli na strechu panelaku (hlavni bod s propojkou do interfernetu) dat vsesmerovku - coz by asi stacilo, nebo je lepsi dat smerovku a pak popr. pridat dalsi ? Ta vsemserovka by byla Cyberbajt.cz: Anténa všesměrová 11dBi, 5GHz, 360°, N/F GrandEter
Nejsem nikterak moc zkusenej a ani se necitim opravnen ti odpovedet, rad bych ti ale predal sve zkusenosti.
Kdyz jsme s kolegy zacinali budovat nasi sit tak jsme v podstate meli predstavu ze tam nahazime nejake bezdratove routery k nim vsesmery atd. Postupne pred samotnou realizaci jsme dosli k nazoru ze to nejlepsi bude mikrotik. Postupne jsem zacal premyslet o topologii, ptal se, zjistil co je to P2P spoj a proc je to tak potreba udelat. Pak jsme nakoupili mikrotiky, udelali prvni bod, prvni p2p spoj a druhy bod. a najednou jsme zjistili ze ty anteny, ty levne anteny, nejak nechodi. po vystavbe peti pripojnych bodu a nekolika P2P spoju ti muzu zodpovedne rict ze vsesmerovku uz nedam nikdy a nikam! a to myslim vazne. i kdyz cenove je to nejlepsi. mimochodem mam doma pres deset tisic v antenach, ruznych, petkovych, dvactyrkovych, ktere jsme si vyzkouseli a uz je nikdy nepouzijem. take s pigtailama je problem, kupovali jsme je od jednoho lokalniho "velkoobchodu" ale nakonec kdyz sem zjistil ze vsechno krimpujou a to uplne "naho*no" tak jsem si koupil par metru kabelu, konektory, kleste a delame si to sami. je to tisickrat lepsi a hlavne mas jistotu ze to funguje. ale k tomu vsemu si musi kazdej dojit. ja mel na zacatku uplne jiny plany a uplne jiny nazory. osobne si radsi veci vyzkousim, pokud je to jen trochu mozne, nez dat na nejake rady kohosi. ono totiz kazde ma sve, a to co jde dobre jedomu nekde nemusi jit jinemu jinde.
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji

az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...