❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Routovani patere

Návody a problémy s konfigurací.
DRAKK

Routovani patere

Příspěvekod DRAKK » 17 years ago

Zdravim ve spolek, chci prejit z WDSkovych spoju na routovane. Pro tento ucel jsem si nakreslil prilozene schema. Jde mi o to, ze se na kazdem skoku vytvori i AP pro klienty, kteri budou mit vlastni subnet s NATem a omezovanim rychlosti. Nechci plytvat IP adresami a tak jsem pouzil /29 rozsah. Muzete se na to nekdo mrknout jestli se me uvazovani ubira spravnym smerem?

Obrázek
0 x
******WWW.DRAKKNET.CZ******

reset

Příspěvekod reset » 17 years ago

x.x.50.x/29 jsou verejne adresy ?
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

DRAKK

Ne. To je vnitrni...
0 x

haklina

Příspěvekod haklina » 17 years ago

to je zbytecni "štřit" lokalnima ip když jich maž 10 x 255 x 255 x 255 tolik zazníku mít asi nikdy nebudeš ( ani o2 ne), takže je vcelku zbytečný si to zesložitovat rosekáváním podsítí na menší části než-li je C ( potom se v tom hur orientuje a hleda blbje chyba).
0 x

mashinepistole2

Příspěvekod mashinepistole2 » 17 years ago

Preco chces na kazdom skoku robyt NAT pre klientov ? Z centralneho routra budes potom vidiet len IP natu a to nieje nejak moc vyhodne .
0 x

DRAKK

A v cem tkvi nevyhoda?
0 x

mashinepistole2

No v tom ze z pred natu nebudes moct nijako ovplyvnovat richlosti na IP za na tom pre centralny ruter bude viditelna len jedna IPcka a to ta ktoru ma nat . Iba ze by si mal taku linku ze kazde apecko bude mat svoj vlastny garant .
0 x

mashinepistole2

Podla mna uz ked to ides routovat tak je zbytocne davat nat na apecko .
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 17 years ago

mashinepistole2 píše:Podla mna uz ked to ides routovat tak je zbytocne davat nat na apecko .

Resim podobny "problem" aneb planuji sit abych mel jasno v tom co a jak dal na dalsich ap. Pochopil jsem dobre ze je lepsi natovat na brane ale na dalsich AP nenatovat? Pouze routovat? Chtel bych kazdemu ap i klientovi nechat vlastni celou sit x.x.x.x/24, je to dobra volba? Hlavne se potrebuji dostat na vsechna AP i na kliety pozdeji. Nebudu mit moc velkou sit, pocitam ze sto lidi bude moje zivotni maximum nekdy za par let :-)
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 17 years ago

Kdybys natoval jinde nez na brane, tezko se tam kdy jindy dostanes. /24 chceš dávat na celé AP nebo každému klientovi??? Já mám všechny páteřní skoky /30, a na každý AP /24 ve kterým sou klientský RB133/411 nebo dříve WA2204 co natujou klientská PC.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

mas nejaky padny argument proc je pouziti kratke masky lepsi, treba mensi zatez CPU nebo tak ja mam skoro vsude /24 a zadnyho rozdilu jsem si nevsim a to ze tam muze byt vice adres mi nevadi.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 17 years ago

je to spravne z teoretickeho hlediska - potrebujes na p2p spoj vic nez 2 adresy? Ne :) Ja mam na p2p /30, mam pekny nakres adres, aspon setrim czfree adresy, ktere mam pridelene ;)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

jasne v tom mas pravdu ale jinak je to vcelku jedno ne pokud mas tedy adres dostatek jakoze asi vetsina ma.
0 x

mashinepistole2

michal.siman píše:
mashinepistole2 píše:Podla mna uz ked to ides routovat tak je zbytocne davat nat na apecko .

Resim podobny "problem" aneb planuji sit abych mel jasno v tom co a jak dal na dalsich ap. Pochopil jsem dobre ze je lepsi natovat na brane ale na dalsich AP nenatovat? Pouze routovat? Chtel bych kazdemu ap i klientovi nechat vlastni celou sit x.x.x.x/24, je to dobra volba? Hlavne se potrebuji dostat na vsechna AP i na kliety pozdeji. Nebudu mit moc velkou sit, pocitam ze sto lidi bude moje zivotni maximum nekdy za par let :-)

Ak je to potrebne tak natovta len na centralnom routry , dalej to uz mozes mat vsetko routovane . Davat kazdemu klientovy celu /24 tiez neni ziadna vyhra , to by si mal na routry v routes tolko nasmerovanych rozsahov ze by s toho bol pekny bordel a do buducna zo zvisujucim sa poctom klientov by to bolo podla mna nezvladnutelne . Radsej daj kazdemu klientovy napr ovis5460 v rezime wisp das mu jednu IP z rozsahu a jemu nechto uz ten ovis natuje na rozsah /24 a nemusis sa starat o to aby mal kazdy klient nasmerovany rozsah . Netreba si to zbytocne komplikovat :wink:
0 x

mashinepistole2

Alebo keby si mal rozsah/24 verejnych IP adries tak to nemusis natovat vobec . Nasmerujes ich kde potrebujes a neni nutne to na centralnom routry natovat .
0 x