❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RouterBOARD RB1000 zkušenosti

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
raven-il
Kontaktovat uživatele:

Re: RouterBOARD RB1000 zkušenosti

Příspěvekod raven-il » 17 years ago

Maxik píše:bridge na RB alespon na tech s Mipsem je katastrofa - nepouzitelne s routingem to ma o hodne lepsi propustnost, na PC je to skoro jedno.

V RB1000 neni mipsel ale ppc
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

ja vim ze v techto je powerpc a ze budou vykonejsi i kdyz co jsem slysel o RB600 a spol tak taky zadna slava a Alik je vykonejsi.
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Maxik píše:ja vim ze v techto je powerpc a ze budou vykonejsi i kdyz co jsem slysel o RB600 a spol tak taky zadna slava a Alik je vykonejsi.

RB 600 jsem jeste nemel v ruce, ale je fakt, ze ten RB 1000 me po zapnuti FW hodne neprijeme prekvapil :( osobne bych tipl, ze by potreboval ten system vyrazne optimalizovat pro dane jadro, ale nevim....

Fakt je, ze treba system allot, ktery je vyhradne bridgeovy a je postaveny na slackware vyuziva vyhradne x86 architekturu, mozna vi proc...
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

asdewq

Příspěvekod asdewq » 17 years ago

vcera som tu mal na stole polozene 2x rb600 a v nich 4x cm9 zo zvedavosti som na tom spravil nstreme dual, na bteste pri udp to dalo 40/40-44/44 na tcp 28/7,5 cpu siel na zakladnych 400, prehodil som na 533 udp som uz neskusal ale asi sa tam nemalo co zmenit no na tcp stupla hodnota na 32/9 takze asi tolko z mojho pohladu k vykonu rb600, ak je to s rb1000 podobne asi nieje moc co riesit.... kedze jedna z dvoch rb600viek sa restartovala zasa som to cele zabalil a v pondelok ide ta jedna na reklamacku...
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 17 years ago

asdewq píše:vcera som tu mal na stole polozene 2x rb600 a v nich 4x cm9 zo zvedavosti som na tom spravil nstreme dual, na bteste pri udp to dalo 40/40-44/44 na tcp 28/7,5 cpu siel na zakladnych 400, prehodil som na 533 udp som uz neskusal ale asi sa tam nemalo co zmenit no na tcp stupla hodnota na 32/9 takze asi tolko z mojho pohladu k vykonu rb600, ak je to s rb1000 podobne asi nieje moc co riesit.... kedze jedna z dvoch rb600viek sa restartovala zasa som to cele zabalil a v pondelok ide ta jedna na reklamacku...

no neviem neviem... nejak sa tu rozchadzaju nazory. ja to mam doma, pondelok to nasadim ako hlavny router, 1800 pravidiel v mangle + QT, 120 pravidiel v FW, nejake skripta a par dalsich hluposti. Potecie cez to momentalne 30 mbit a za par dni 40 pripadne 50 mbit. Nechcem pouzit L7 filter, len klasicke zakladne veci, ktore vedela aj 2.9.xx

Dam vediet ako som dopadol...
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 17 years ago

2x Alix 3C2, v kazdem 2 CM9. 70Mbit FD, cpu load 50%. Pouzity system voyage linux. Myslim si, ze neni, co resit :)

Tenhle spoj bezi na 200 metru, vse v norme. Kanaly z toho nejvyssiho pasma, male panelove anteny. Pouzite turbo.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

asdewq

sooc: s mikrotikom si to nahodou neskusal?...
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Vlašic » 17 years ago

asdewq píše:vcera som tu mal na stole polozene 2x rb600 a v nich 4x cm9 zo zvedavosti som na tom spravil nstreme dual, na bteste pri udp to dalo 40/40-44/44 na tcp 28/7,5 cpu siel na zakladnych 400, prehodil som na 533 udp som uz neskusal ale asi sa tam nemalo co zmenit no na tcp stupla hodnota na 32/9 takze asi tolko z mojho pohladu k vykonu rb600, ak je to s rb1000 podobne asi nieje moc co riesit....

Zrovna včera se můj otec rozčiloval, proč když za to dal takové prachy mu to v BandwithTestu na 1G Ethernetu ukazuje jen 136Mbps. Odůvodnil si to tak, že je to asi ta "stahovací rychlost"(nezná totiž pořádně rozdíl mezi bajty a bity) a byl spokojen. Já jsem se jen lehce pousmál, šel radši pryč a dnes to otestoval packet generatorem.
0 x
Vždyť je to tak jednoduché…stačilo se zamyslet, špetku toho RTFM et voilà!

soooc

Příspěvekod soooc » 17 years ago

asdewq píše:sooc: s mikrotikom si to nahodou neskusal?...

Bohuzel, v tehle casti site jenom voyage. Nepolezu tam to menit za mikrotik, kdyz to je hlavni paterní spoj.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

asdewq

petr vlasic: oki a co tym chcel basnik povedat? :wink: viem ze aj generovanie trafficu nieco z vykonu zcucne ak tym chces toto povedat ale proste nepride mi to az tak vykonne ake halo sa okolo toho udialo...
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Vlašic » 17 years ago

asdewq píše:oki a co tym chcel basnik povedat?

1)Nepřijde mi vhodné pro zátěžový test zrovna používat BT, zvláště pak při větších rychlostech, ale to jsou zase jen mé zkušenosti a třeba je někdo jiný úspěšnější.
2)Testuje se propustnost routeru a ne ještě k tomu schopnost generovat nebo přijímat pakety, generovat graf a bůh ví co ještě.
3)Výsledná rychlost nemusela být omezení procesoru, ale omezení média či něčeho ještě jiného(hlavně mám na mysli PCI sběrnici). Svědčí o tom i to, že přijímací a odesílací rychlost je různá.
4)Posuzovat výkon jen podle nějakého čísla z BT...sám jsem ukázal, že pro RB600 není problém přeroutovat ani 730Mbps, jen záleží na okolnostech.
asdewq píše:nepride mi to az tak vykonne ake halo sa okolo toho udialo...

No jo, buď výkon nebo spotřeba. Na to, že to spotřebuje 8W je to výkonné až až.
0 x
Vždyť je to tak jednoduché…stačilo se zamyslet, špetku toho RTFM et voilà!

asdewq

su miesta kde by som spotrebou prezil kludne aj RB1000 ale problem je v tom ze je mi k nicomu pretoze to nema ziadne minipci/pci.... jasne ze zazraky sa nedaju a berem ze kazdy hw je na nieco len mi proste na dnesnu dobu trochu vykonu chyba na to ze je to vlastne relativna novinka resp rb600 ako vlajkova lod medzi rb s radiami je proste slaba, chcelo by to este nieco silnejsie to je vsetko... aj za cenu spotreby... osobne by som fakt bral napr tu rb1000ale s minipci...nieco take som ocakaval to je vsetko co som chcel tym celym povedat...
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem prave na 3com seminari a prezentuji tu router s ppc procesorem 533 MHz a propustnosti 200 000 p/s takze vykon bude urcite hlavne optimalizaci OS....
0 x
Josef Smola

mato1

Příspěvekod mato1 » 17 years ago

takze dal som to so prevadzky... momentalne cez to bezi 15-18 mbit, 1800 riadkov v mangle + QT, 80 riadkov vo FW, routuje to zopar verejnych IP, pps tam tecie dokopy 4000 a CPU to zvlada zhruba na 35 %.
Vecer tam potecie zhruba 20-25 mbit a tak dam vediet...

pred tym tam bol Celeron 2,8GHz a ten siel v priemere okolo 75-80 %, ale dost casto to skakalo na 100%

zajtra budem vediet viac a dam aj screens
0 x

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 17 years ago

Podle mě je absolutně evidentní, že tyhle "krabičky" (RB1000) si nikdy nemůžou čuchnout ke kvalitně udělánému PC routeru. Já osobně (a věřím, že se tu takových lidí najde víc), bych jakejkoli RouterBoard nenasadil jako hraniční router (GW). Vyjímkou by byla např nějaká malá komunitní síť připojená na DSL nebo na menší datové toky. Ale pro sítě s nakopovanou konektivitou např. 50Mbit a výš, x stovkama klientů, je tohle podle mě sebevražda. Můj názor je ten, že v prvním případě je nejdůležitější kvalitní napajení a to žádné "adaptéry" z 2A proudem asi nikdy nesplní.

Dám menší příklad s WiFi spojem:

spoj 5Ghz, délka skoku 4km, na každé straně RB532 (2.9.42), CM9, signály -68

ping při datovým toku cca 1Mbit HD 3ms stabilně, při datovým toku 10Mbit 20ms stabilně

ten samý spoj, jen na každé straně PIV, 3.2GHz, 256MB RAM, (stejný antény, karty, bleskojistky)

ping při datovým toku 1Mbit HD 0ms stabilně, při datovým toku 10Mbit 1ms stabilně, při 25Mbit 5ms

tohle je pro nás hlavní argument, proč se RouterBoardum vyhýbame při nasazování na náročná místa. Ke klientům pouze RB, žádné "krabičky", pouze CM9.

btw sry za OT :)
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..