okoun píše:teď tu řeším takovou kuriozitku, pán přechází k nám od o2 adsl, měl i jejich TV, takže chtěl i logicky od nás TV, pán má 4k televizi, no dal jsem mu to co děláme u všech wifi přípojek tedy 3,5Mb HD kvalita, obraz je prý nekoukatelný na 4K, tak jsem mu řekl fajn zkusíme full HD 6Mb, opět obraz je špatný, tak jsem mu řekl promiňte více prostě sledovanitv.cz nemá, pán se jako hrozně diví jak je to možné a že tedy chce doporučit něco jiného, no já fakt nevím co mám s těma lidma dělat

No a co jim třeba neprodávat "parodii na TV" (což podle mě sledovani.tv i 4net na unicastu je) ale službu srovnatelnou s opravdovou kabelovkou = nepřekódovanou. Ano, toto se dá prodávat jen na optice a takto to taky děláme - TV máme jen na optice, teče k nám po privátním propoji (=žere to jen něco málo na 10GE okruhu, net to nežere), na bezdrátu na TV kašlem.
Když si koupí někdo jinou televizi na optice, tak je mě to celkem jedno - konektivity máme víc než potřebujeme (velkou složkou ceny je 10GE okruh, konektivitu na něm každoročně navyšujeme se zachováním ceny, ke snižování ceny se operátor většinou moc nemá). Když si ji někdo koupí na bezdrátu tak mě je celkem jedno jestli se mu to seká - když to chce řešit tak mu vysvětlím že je to technický nesmysl (a především plýtvání pásmem) a když takhle pár lidí odejde, tak na tom vlastně ještě vydělám.
Ano, bohužel je to tak že jsme (skoro všichni) před mnoha lety nastavili parametry/ceny/smlouvy tak, že neodrážejí současnou situaci - na sdílený bezdrát je prostě potřeba nastavit nějaké přenosové limity nebo zpoplatnit používání streamovaného videa apod. Kdo tvrdí, že to zvládá vykrýt vylepšováním sítě a investicemi tak OK, ale všeho dočasu. Dá se to rozumně zvládnout pokud mám 10% zákazníků s televizí na APčku, pokud by ji chtěli všichni tak to prostě není kam dát.