Ahoj,
nelíbí se mi, že pár jedinců s televizí neúměrně zatězuje infrastrukturu a doplácí na to ostatní.
Nástup optický síťí otevřel prostor pro naprosté plýtvání daty a některé společnosti vymyslely služby (IPTV) které vůbec nezohledňují to, že náklady na přenesení 1 GB dat po optice nebo po mikrovlně jsou zcela odlišné.
Zákazník s Digitv mi přenese měsíčně 2,1 TB dat (to samé co v součtu 30 normálních zákazníků)
A tak jsem si zpočítal náklady na přenesený 1GB dat. (k mému výpočtu bude jistě pár výhrad, nicméně se domnívám, že tudy též vede cesta)
Sečetl jsem veškeré provozní náklady firmy a vidělil to rychlostí, kterou nakupuji a vyšlo mi, že 1GB dat mě stojí 0,5Kč.
Takže zákazník s přenosem 2,1 TB mě stojí 1050,- měsíčně, ale platí 461,- takže ho dost výrazně dotuju.
Takže např v mém balíčku 22Mb za 461,- bude 922 GB dat měsíčně a vše nad si zákazník doplatí 0,5Kč / GB
No a pokud se to zákazníkovi nebude líbit, tak ať jde do prxxle (nejlépe ke konkurenci)
Třeba pak nebude línej si přepnout normální vysílání z TV antény, případně si vypnout settopbox, když se nedívá na TV, či si youtube jako zvukovou kulisu nebude pouštět 8K
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
účtování přenesených dat - proč prodělávat na IPTV, náklady na přenesený GB v síti
-
Skor nez by som takeho zakaznika posielal do prec tak by stalo za to mu zavolat a slusne mu naznacit situaciu. V idealnom pripade si STB vypinat bude a potom to nieje vobec tragicke. Z 2TB sa stane 500GB a budes spokojny. Dalsia moznost je, ze ked prekroci urcitu hranicu za mesiac znizis prioritu na jeho pripojku, budes ho vyrazne viac agregovat nez ostatnych...potom ti zavola, preco mu to ide casto pomaly a ty mu povies...no lebo IPTV a 2TB
0 x
Tak jako obecne by stacilo kdyby to vypnuli mezi 17 až 22h... 
Takto kdyz mu to jede nonstop, tak je to defakto jedno... pres noc a mimo spicku jsou vysilace stejne "prazdny".
Takto kdyz mu to jede nonstop, tak je to defakto jedno... pres noc a mimo spicku jsou vysilace stejne "prazdny".
2 x
basty píše:Tak jako obecne by stacilo kdyby to vypnuli mezi 17 až 22h...
Ono da sa s tymto suhlasit, pokial mas volnu kapacitu v sieti a na konekte tak je teoreticky jedno ci ten klient nonstop taha alebo nie, pretoze tu konektivitu platis aj tak (ci sa prenasaju alebo neprenasaju data) a rovnako je to so sietou...skor ide o taky psycho efekt, ze proste plati ti malo (za obycajnu linku) a nataha 15x viacej nez vacsina klientov a viacej nez stahovaci torrentov. Preto hovorim, takychto klientov treba viacej agregovat, je to podla mna najefektivnejsie riesenie problemu a zaroven ho nemusi vykopnut zo siete dat konkurenci hoc je to mega tahac. Na takychto tahacov vseobecne (nie len IPtelkarov) mame proste specialnu skupinu s vlastnou kapacitou a vlastnou prioritou
1 x
ono se to tu dá locknout a přesunout tam kde právě probíhá debata přesně vo tomhle.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
Tohle téma je teď dost aktuál když se musí řešit na několika místech současně 
0 x
Vidím to jako obecný problém. Ale jak zákazníka tak isp. Respektive všech.
Svým způsobem z pohledu isp parazitují iptv na drahé přenosové kapacitě a ještě nic z toho isp nemá pokud není tv od něj. Možná by se to dalo řešit blok nutí jakékoliv iptv krom vlastní že, ať aspoň kape když neprší.
Z pohledu zákazníka mu hraje do karet síťová neutralita. A to že si u tebe objednal 22MBit bez FUP. To že to tebe sere protože dalších 50ppl to nepotřebuje a spotřebují stejnou konektivitu je tvůj rozmar. Zákazník si platí za to co mu prodáváš.
Svým způsobem je to docela dost objemový problem. Nechat si platit víc. Ale od koho.
Podle mě to je i problém na skle. Akorát zatím malý protože to používá málo lidí a není to 4K. Jak přijde větší popularita 4K, tak to začne bytí teprve výživné. Protože tam kde stačily 1G propoje se bude rychlé střídat za 10G. Ale bavme se taky o tom nadřazeným hw kde už nestačí mikrotik že. A to že 10G není stopka, to je jenom mezipřistání. Wifi přípojky mezitím umřely.
Distribuce multimédií se rozšiřuje a poroste. Je v tom budoucnost. A mám takový dojem že žádný operátor na to nemá dimenzovanou síť. Resp dříve či později mít nebude. Bohužel objemem se problém násobí. Teď to řeší kabelovky. Za chvíli to bude problém všech.
Svým způsobem z pohledu isp parazitují iptv na drahé přenosové kapacitě a ještě nic z toho isp nemá pokud není tv od něj. Možná by se to dalo řešit blok nutí jakékoliv iptv krom vlastní že, ať aspoň kape když neprší.
Z pohledu zákazníka mu hraje do karet síťová neutralita. A to že si u tebe objednal 22MBit bez FUP. To že to tebe sere protože dalších 50ppl to nepotřebuje a spotřebují stejnou konektivitu je tvůj rozmar. Zákazník si platí za to co mu prodáváš.
Svým způsobem je to docela dost objemový problem. Nechat si platit víc. Ale od koho.
Podle mě to je i problém na skle. Akorát zatím malý protože to používá málo lidí a není to 4K. Jak přijde větší popularita 4K, tak to začne bytí teprve výživné. Protože tam kde stačily 1G propoje se bude rychlé střídat za 10G. Ale bavme se taky o tom nadřazeným hw kde už nestačí mikrotik že. A to že 10G není stopka, to je jenom mezipřistání. Wifi přípojky mezitím umřely.
Distribuce multimédií se rozšiřuje a poroste. Je v tom budoucnost. A mám takový dojem že žádný operátor na to nemá dimenzovanou síť. Resp dříve či později mít nebude. Bohužel objemem se problém násobí. Teď to řeší kabelovky. Za chvíli to bude problém všech.
2 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.
Cheprer píše:Vidím to jako obecný problém. Ale jak zákazníka tak isp. Respektive všech.
Vyjadřuji naprostý souhlas s uvedeným příspěvkem. Za pět let Vám do sítě poteče 75% trafiku na steemované služby. To se samozřejmě netýká wifinářů, těm už dávno budou sítě ležet... A ti co se přizpůsobili době budou mít výhradně optiku. S procházejícím trafikem nebudou mít problém, ale rentabilita bude trochu (to je mírně řečeni) v háji...
0 x
Konečně se to otočí, už to nebudou hory-doly za dvěstěpade (kde této ceně odpovídá i případná infrastruktura daného ISP), ale lidi budou hledat kvalitu, za kterou budou muset adekvátně zaplatit.
0 x
mena píše:Cheprer píše:Vidím to jako obecný problém. Ale jak zákazníka tak isp. Respektive všech.
Vyjadřuji naprostý souhlas s uvedeným příspěvkem. Za pět let Vám do sítě poteče 75% trafiku na steemované služby. To se samozřejmě netýká wifinářů, těm už dávno budou sítě ležet... A ti co se přizpůsobili době budou mít výhradně optiku. S procházejícím trafikem nebudou mít problém, ale rentabilita bude trochu (to je mírně řečeni) v háji...
Zas tu neprehanajte, niektori tu predpovedaju koniec wifi uz par rokov a stale prd. Ked predpokladate taky vyrazny narast trafiku tak potom predpokladam, ze optiku stavate rovno na 10GPON ci 40GPON a preistotu split ratio 1:4 aby kazdemu bolo dost. Ustalenie trafficu musi prist alebo bude vynutene obmedzenim u vsetkych (napr FUP) Keby to bolo takto s elektrikou (platis len za odberne miesto s max prikonom ale neplatis spotrebovane kwh) tak vam doma stale blikaju ziarovky a kazdy rok by elektrikari menili droty za hrubsie a pridavali trafacky lebo "neutralita" pretoze by nikto nesetril...ved naco aj. Tak isto je to aj s datami. Nesetri sa...neustale zvysujuce sa naroky na traffic + stale by ludia chceli lacnejsie, proste tak to nejde....tot moj nazor.
0 x
XGS karty na OLT mame, len cena ONT je inde 
0 x
Slováci na VDSL zaváděli 300G fup 2016. Jen nevím jak to dopadlo nakonec...? Gemb?
0 x
Pri *DSL sa uplatnuje FUP po prekroceni 300GB v Telekome. Je tam ale nejaky vzorec, ze ak k prekroceniu pride o niekolko % a posledne mesiace nebolo FUP vyuzite, tak sa FUP neaplikuje.
Optika je bez FUP.
Optika je bez FUP.
0 x
Kolik by měl tedy uživatel měsíčně platit když má 2x iptv, linku 1/1 Gbps ? Rodinný dům ( Olomouc) zřízení 10 000 Kč.
0 x
-
Rychlost mám 500/100, také 2x IPTV a PODĚ platím 940, takže střelím 1200? Bude potřeba, aby se konečně v tarifech za tři kila objevil FUP (včetně agregace). Přece tady nebudu bečet, když na "až miliónu" jede někdo trvale pětkou.
0 x