❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

2 WAN na mikrotiku

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
ssnakess

2 WAN na mikrotiku

Příspěvekod ssnakess » 6 years ago

Dobrý den,

prosím o radu. Mám mikrotik rb2011 a k němu je připojený 2x WAN od 2 různých ISP.
1. ISP 20Mbit a 2. ISP 10Mbit. Teď to mám rozdělený tak, že půlka rozsahu mi jde přes 1. ISP a druhá půlka mi jde 2. ISP (mangle a routes).
Jak to jde udělat, aby měl dohromady 30Mbit (spojením 2 přípojek)? Teď se mi stává, že jedna linka (1. rozsah) jede na 90% a 2. linka jede na 20%. S rozsahem nelze hnout.
Viděl jsem nějaký návody na youtube na merge 2 WAN, ale každý video je ukazuje něco jiného.
Jaký je nejjednodušší řešení problému.
Děkuji za rady.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 6 years ago

Aby to šlo spojit, museli by se ti dva dohodnout :-)

Čili si musíš udělat vlastního ISP. Nějaký server na místě, kam mají oba ISP rozumnou konektivitu. Tam navázat tunely a "spojit" si ty. Ale spojovat dvě různé linky, s různou latencí a nejspíš i kvalitou obecně je prostě skoro neřešitelné. To jsem nikdy naštěstí neměl potřebu řešit.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

K3NY

Příspěvekod K3NY » 6 years ago

secti si ty hodnoty na papire to musi stacit :-)
0 x

miso7711

Příspěvekod miso7711 » 6 years ago

AK mas vlastny AS, mozes peerovat cez BGP
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 6 years ago

to je rada nad zlato :-D myslíš že člověk co má dva konekty s kapacitou do 30Mbit a neví jak je spojit má BGP a bude řešit BGP a že ten kdo mu dodává konekt bude řešit BGP? Jak BGP vyřeší využívání obou konektivit rovnoměrně přes různý ISPíky?

Ta funkce kterou hledá je v mikrotiku PCC. Dál ať se s tim popasuje už sám.
Naposledy upravil(a) hapi dne 22 Dec 2018 21:08, celkem upraveno 1 x.
1 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

coolerman1

Příspěvekod coolerman1 » 6 years ago

Kup si rychlejsiu linku :joy:
0 x