❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

CM9 pokles signalu o 10 dB

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Nick_xx

CM9 pokles signalu o 10 dB

Příspěvekod Nick_xx » 17 years ago

Zdravím ctěné diskutéry, mám tu drzost se zeptat na problém, který se mi stal již podruhé. V RB133 mám jednu CM9 na 5G coby klienta pro příjem netu a druhou CM9 na 2.4G pro distribuci sousedům. Včera odpoledne začal zlobit signál některým klientům, někomu spadl hned, někomu až v noci. Viz. statistiky v příloze. Již se mi to jednou stalo, ale jelikož klienti nepopadali, všiml sjem si toho s velkým zpožděním. Pamatuji, že se to tenkrát po nějakém čase útlumu pak samo v průběhu dvou dní opět vrátilo na původní úroveň. Teď to řeším, protože se nepřipojím s notebookem přímo pod anténou, ikdyž to ještě předevčírem nebyl problém. Zde již mnohokrát probíraný útlum o 20dB to asi nebude. Setkal se někdo s podobným problémem? Děkuji za jakoukoli odpověď.
Přílohy
ROSInfo_1206029034890.png
(141.65 KiB) Staženo 805 x
0 x

LT.CLOUD

Příspěvekod LT.CLOUD » 17 years ago

Už se to probíralo. Určitě na CM9 je napojena všesměrová anténa. Bude vadná karta. Řeší se to bleskojistkou nebo úpravou CM9tky.
0 x

Nick_xx

LT.CLOUD píše:Už se to probíralo. Určitě na CM9 je napojena všesměrová anténa. Bude vadná karta. Řeší se to bleskojistkou nebo úpravou CM9tky.

Dovolím se zeptat, četl jsi pořádně? :-) O "klubu -20dB" vím, ale mě se přesně totéž, co teď už stalo a pak se to samo od sebe vzpamatovalo. Což u problému s kartou není, tam odchází jakýsi šváb.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 17 years ago

Mě se něco podobného čas od času stane taky - je to P2P spoj cca 3km na 5ghz s CM9... stane se to treba 1 za pul roku - signal klesne cca. o tech 10-15dBi a do 2-4hod je to vse v poradku.... neprisel sem na to co to zapricinuje - ale vim ze v ROS to neni, jelikoz restart nepomuze....
0 x
Jan Ptáček

LT.CLOUD

Příspěvekod LT.CLOUD » 17 years ago

Nick_xx píše:
LT.CLOUD píše:Už se to probíralo. Určitě na CM9 je napojena všesměrová anténa. Bude vadná karta. Řeší se to bleskojistkou nebo úpravou CM9tky.

Dovolím se zeptat, četl jsi pořádně? :-) O "klubu -20dB" vím, ale mě se přesně totéž, co teď už stalo a pak se to samo od sebe vzpamatovalo. Což u problému s kartou není, tam odchází jakýsi šváb.

Jj četl, vyměn kartu a uvidíš. Taky vidím obrázek s poklesem signálu. Co tam máš za anténu?
Může to být také nějaký bug karty.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

no nevim mam nekolik 10tek CM9 uz dost dlouho a nevsim jsem si nekde nejakeho poklesu jsou vyborny.
0 x

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 17 years ago

Tipuju na spatnou izolaci konektoru u anteny - dostava se ti tam voda, kdyz prestane snezit, nebo prset, zase se to zlepsi....
0 x

Nick_xx

Pintero: Všesměrka sedí na trubce, ve které je schovaný konektor. Spoj je pro jistotu ještě obalený vulkanizační páskou.Velké problémy bývají způsobené malými chybami - proházel a povyměňoval jsem karty -> ještě horší, vyměnil jsem pigtail pro připojení CM9 na RSMA a signál opět v pořádku. Přitom je RB zavřený v krabici, takže s tim nikdo nemohl hýbat. Zvláštní. :roll:

Jestli se ještě mohu zeptat na jednu věc, také signál, ale tentokrát u klienta. Má v kompu kartu, TP-Linka a před nedávnem mu dost významně klesl signál. Zajímavé, že Emu přežil bez problémů. Jak mu klesal signál, je vidět na obrázku. Vodu v konektoru nemá, anténa také není nasměrovaná jinam, rušit ho také nemá kdo. Nenapadá někoho ještě něco?

PS: Takové pěkné grafy mi tvoří Rosinfo :wink: (to jen abych ušetřil čas těm dalším, co by se chtěli zeptat :mrgreen: )
Přílohy
rrdgraph.png
(30.13 KiB) Staženo 663 x
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 17 years ago

Perfektní, tak tu máme téma pokles signálu o 20db, pokles signálu o 10db, nemáte někdo u karet pokles signálu o 15db? možná dobrý námět na nové zbatečné téma
0 x