❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AP 60ghz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Gemb

Re: AP 60ghz

Příspěvekod Gemb » 6 years ago

Sidi píše:
Gemb píše:Takze dalsia skvela novinka. Pridali tam dalsi kanal :D 66GHz, na dlhsie skoky ako stvorene. Zatial som to nahodil na jeden nedostelovany spoj ktory mal na 58GHz signal -70. Po upgrade na 6.44beta20 + nahodenie freq 66GHz to ma hned o 15db lepsi signal. Ked sa to dosmeruje tak to bude jak vino.
66ghz.png

Zkusil jsem betu 20, přestalo mě to vyčítat ve winboxu signál a 66Ghz stejně nejde nastavit. To je zase nutný nastavovat přes terminál?

Preto sa to vola beta, nic nezvycajne. Treba nastavit cez terminal.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 6 years ago

to je zase debata. Zadejte to do kalkulačky a uvidíte že 1km vs 4km neni moc velkej rozdíl v signálu. Ale kecat vo hovně se tu bude dál.

na sníh nikdo nečeká. Máte fakt krátkou paměť. Poláci přece měly wapky v parabolách za sněhu. Známej je měl taky za sněžení a neudělalo to nic. Nemluvím o vánici ale o trochu hustějším sněžení tedy nejčastější sněžení. LHG na tom bude podstatně líp takže v klidu.

Fakt bych se tu neplácal v tom kdo kam nedá 80GHz. Stačí se podívat na mapu 80GHz spojů jaký vzdálenosti tam lidi dávaji a v pohodě. Prostě kdo to nechce používat tak ať nemele tady pantem. My ostatní se budeme koupat v klidu a pohodě že máme směšně levnej spoj co umí šílenou rychlost a aktuálně to stále zvládá líp než jakákoliv wifina a to je to podstatný.
2 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 6 years ago

pokud to davas tam co bys dal wifinu tak nevidim problem, pokud tim suplujes profi spoje tak jsi sulin .. to muj pohled :-) sorry
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

ludvik

Příspěvekod ludvik » 6 years ago

Co říci na to, že se čtyřnásobnou vzdáleností není žádný velký rozdíl v signálu ... subprostor?
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 6 years ago

ne ne to tak je u vseho, ale spis jde o to, ze v pripade zmeny podminek roste utlum .. to je to oc tu bezi .. stavet spoje za uzasneho jasneho pocasi neni umeni, umeni je aby to jelo PORAD :-)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

mpcz

Příspěvekod mpcz » 6 years ago

to Ludvik: Taky se mi to nějak nezdá. Právě že ta Hapi-ho kalkulačka říká něco trochu divného. A nemyslím si, že info od kolegy Gemb-a je o ničem. Dle mého je to velmi užitečná informace, což z výpočtů i praxe jasně plyne. Získat rezervu na přídavnou ztrátu o této velikosti je významná změna. Podotýkám, že vycházím z měření našich vědců a předpokládám, že se ten velmi nepříjemný přídavný útlum chová v čase se stabilitou krystalu. Z těch grafů a skutečného měření také plyne, že v tomto pásmu je rozhodující brzdou právě a jen kyslík, "voda" už ne tak. Kdo chce, nechť posoudí sám: mpcz, 15/10/2018
Picture0001.png
Picture0001.png (53.25 KiB) Zobrazeno 2634 x
0 x

hapi

ViktorNovotný píše:pokud to davas tam co bys dal wifinu tak nevidim problem, pokud tim suplujes profi spoje tak jsi sulin .. to muj pohled :-) sorry

jede tam 500Mbit s minimální latencí? jede. Co je za problém? cena je moc nízká? Postavit něco v týhle rychlosti lze jenom s 80GHz a to ještě ne 80GHz od siklu pokud to má stát rozumný prachy ale tohle je prostě na prostřílení města sem tam a utratim jenom 100 tisíc za kurevskou hromadu pojítek a celá síť je najednou o řád jinde. To je co mě zajímá. Koncák nepozná nic k horšímu spíš naopak. Na řadě míst kde už je 60GHz tak lidi co potkávám nezávisle na tom že by vůbec mohly vědět čim do oblasti vede po novu net hláseji výrazný zlepšení.

[quote="mpcz"]to Ludvik: Taky se mi to nějak nezdá. Právě že ta Hapi-ho kalkulačka říká něco trochu divného. [/attachment]

a co se ti nezdá? podle mě tvoje kalkulačka počítá dost blbě. Mikrotik představil spoj na 4km a tady se bude polemizovat jestli to jde. Navíc na 2km už znám signál je a neni -69dB jak ukazuje tvoje kalkulačka ve standardním kanále.
Naposledy upravil(a) hapi dne 15 Oct 2018 14:35, celkem upraveno 1 x.
0 x

hapi

ludvik píše:Co říci na to, že se čtyřnásobnou vzdáleností není žádný velký rozdíl v signálu ... subprostor?

nepsal sem že neni rozdíl, psal sem že neni tak velkej. Kde si to sebral? hyperprostor?
0 x

mpcz

to Hapi: No to tedy sorry! Co na tom počítá špatně? Jestli víš, tak to řekni jasně. A navíc, jsem zaučený strojní zámečník, nedoučený, neměl bych se za co stydět. Ale stejné výsledky dává i jediná další kalkulačka věhlasného výrobce, který přišel na to, že je ve vzduchu kyslík. To, že se výsledky liší o jednotky dB je zanedbatelné (dané evidentně jediným existujícím grafem z měření "kyslíku", jehož ostré koleno nedává předpoklady k přesnému odečtu) oproti Obrovskému rozdílu mezi 1 km a 4 km, o kterém tu byla řeč. A argument, že to, co ukazuje něčí spoj je dogma, mi přijde dost mimo a to o hodně. O přesnosti a vůbec zpracování úrovně v tom čipu LHG60 mám totiž své silné pochybnosti od začátku. (Nic proti LHG60). mpcz, 15/10/2018
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 6 years ago

Ty jsi nepsal, že není rozdíl, ani já jsem nepsal, že jsi napsal, že není rozdíl ... čoveče, nejenom psaní ti dělá problém.
hapi píše:
ludvik píše:Co říci na to, že se čtyřnásobnou vzdáleností není žádný velký rozdíl v signálu ... subprostor?

nepsal sem že neni rozdíl, psal sem že neni tak velkej. Kde si to sebral? hyperprostor?

Klasická poučka tvrdí, že síla signálu klesá se čtvercem vzdálenosti ... pokud je vzdálenost čtyřnásobná, bude rozdíl v signálu "NE TAK VELKÝ"? A to se ještě mluví o vakuu, ne o vzduchu s kyslíkem ...

Ale jo, číselně v decibelech to je fakt malé procento rozdílu :-)

Můj druhý zaměstnavatel tvrdil, že mu dvě procenta marže k luxusnímu životu stačí. Koupím za sto, povídá - vynásobím dvěma a prodávám.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

mpcz

Teď nevím, jestli jsem to správně pochopil. To zeslabení je z 144 na 204 dB. I to mě přijde dost velký rozdíl - čistě matematickým rozdílem. A 60 dB je poměr napětí či výkonu 1:1000 nebo 1:1000000 a to už mi přijde jak zeslabení skoro na nic. Samozřejmě beru v úvahu, že ta kalkulačka počítá blbě, tak pak to ani nečtěte a nezbyde, než to opravit. mpcz, 15/10/2018
0 x

Gemb

Aj tam sa vsetci zhodneme na tom, ze na 4km to nikto nebude davat. Na 4km by som nedal ani 80GHz pokial sa bavime v rovine, ze je to spoj bez zalohy. Ak to ma byt spoj so zalohou inou trasou/ inym spojom tak preco za bezneho pocasia neodsypat dajake mbity cez tuto lacnu srandu. Na 4km to bude s dostupnostou tak 99.9% tak si musi kazdy zvazit ci mu to tak staci alebo nie. Aktualne mame najdlhsi spoj na 1.6km so signalom okolo 55-57dB na freq 64,8GHz a ide to ovela lepsie nez mimosa b24 ktoru sme tam mali predtym. Tych 66GHz vsak aktualne nesedi s kanalovanim, center kanal je este vyssie a to 66,96GHz. Skor ma zaujima ci bude ten kanal opraveny alebo nie. Ak nie tak bude problem s tym, ze bude zasahovat do kanalu 64,8GHz a to je problem.
0 x

hapi

no jasně ale jsou i tací co maji na 2km -50dBm takže... je mi to fuk. Aktuálně mě zajímá že 2km i s rezervou protože to dá i 4km a to je to podstatný. Tim se daji už střílet 2km vesničky od sebe což tu máme skoro všude.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 6 years ago

kolik máš těch 2km spojů? já mám jeden 1,7km a nefunguje to když trochu víc normálně prší, takže nepoužitelné a nahradím to ceragonem v 80GHz který si umí na 15dB přitopit
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Gemb

okoun píše:kolik máš těch 2km spojů? já mám jeden 1,7km a nefunguje to když trochu víc normálně prší, takže nepoužitelné a nahradím to ceragonem v 80GHz který si umí na 15dB přitopit

Aky mas ROS, freq a nastelovany signal ?
0 x