❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
AP 60ghz
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Re: AP 60ghz
ja nechapu, proc se stale nekdo snazi z neceho udelat neco jineho ? 60GHz je pripojeni ptmp na kratkou !! ( do 300m ) vzdalenost, zase se tady z toho vyrabi sracka co akorad pasmo zabije ... super fakt
3 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education
- programming
- development
- education
Tak tak. Ještě to LHG dovedu pochopit na těch 500 m, ale kilometr a víc?!
0 x
Si vis pacem, para bellum.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
To záleží na potřebách každého - když máš dostatečně hustou síť, klidně si s 60GHz vystačíš i na 100m (100m okolo AP je dost lidí lidí, které můžu sundat z 5GHz a uvolnit si tím kapacitu). Když má někdo na AP 5GHz uplink ještě v Ačku, je pro něj 60GHz PtMP nezajímavé. Já si třeba myslím, že wAP - LHG by v multipointu mohlo chodit na 250-300m a přijde mi to úplně super.
Výrobci se málo snaží, nikdo nám zatím nenabídl spoj, který by si spousta lidí přála:
- levný (jako B24 strop, ideálně na cenové úrovni LHGčka)
- profesionální - kovová bedna, SFPčka...
- určitě ve volném pásmu, protože licence je drahá
- s malými anténami, protože lidi ty obludy na střeše prostě nechtějí
- dosah ideálně tak 7km
- rychlost alespoň 300Mbit ale gigabit by byl optimální pokud to nebude stát víc jak B24
- jo a samozřejmě by tomu nemělo vadit, že do cesty leze tak trochu strom.

Výrobci se málo snaží, nikdo nám zatím nenabídl spoj, který by si spousta lidí přála:
- levný (jako B24 strop, ideálně na cenové úrovni LHGčka)
- profesionální - kovová bedna, SFPčka...
- určitě ve volném pásmu, protože licence je drahá
- s malými anténami, protože lidi ty obludy na střeše prostě nechtějí
- dosah ideálně tak 7km
- rychlost alespoň 300Mbit ale gigabit by byl optimální pokud to nebude stát víc jak B24
- jo a samozřejmě by tomu nemělo vadit, že do cesty leze tak trochu strom.
2 x
Zapomněl jsi dodat, že by to mělo umět udělat výbornou kávu. Protože ta se při práci na střeše prostě hodí 
1 x
Ano, a také by měl umět podržet klíče, vyřídit telefonát klienta a mít integrovaný slunečník a větrák, to aby na té střeše nebylo horko. No a jako příplatkovou výbavu lednička s něčím osvěžujícím a něco na zub. 
1 x
Si vis pacem, para bellum.
Nechapem, preco by malo byt 60ghz len ptmp. Zas tu nariekate. Ptmp na 500m, to si kopte optiku a neplacte furt nad bezdratom. 4 kanaly vam na to aj tak nebudu stacit, na ptp ich lahko prestiedam. Ak mi najdete nahradu za 5ghz spoj na maly pop v inom pasme za podobne prachy tak prosim. Problem je, ze take nic neni, troska sa k tomu dostala mimosa b24 ale stale je to 5nasobok lhg60. A tych co sa stale cuduju ze 1 ci 1.5km tak sa cudujte dalej. Funguje to, rezerva na pocasie je dostatocna pri spojoch okolo 1km, aktualne bez rusenia, je to dost smerove a je to hlavne lacne. Za rovnaku cenu ako je 2x pbe 400 iso.To co je nad 1km mame odzalohovane inou cestou a taketo riesenie mi ponukne vyssiu kvalitu ako zajebana 5ka. Prostredie kde kazdy z nas operuje je vyrazne odlisne. Niekto sa cuduje, ze dam z 5ghz sektoru 150mbit, ja sa zas cudujem ze dakto chce ptmp 60ghz na par sto metrov....niekto sa cuduje spojom na 1km v 60ghz. Kazdy robi to svoje....hlavne ludia co spravili jeden spoj na lhg60 a nechodi im sa nemusia vyjadrovat k teme. A kvalitu lhg60 za dany peniaz povazujem tiez za dostatocnu a da sa akceptovat. Par ludi tu ospevovalo ignite a kde su teraz ? Stale dajake problemy su stym. Lhg60 odladili po par tyzdnoch do inej dimenzie. Ignite je tu peknych par mesiacov a doteraz to riadne nechodi.
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Gemb píše:................ A tych co sa stale cuduju ze 1 ci 1.5km tak sa cudujte dalej. Funguje to, rezerva na pocasie je dostatocna pri spojoch okolo 1km, ...................Par ludi tu ospevovalo ignite a kde su teraz ? ................
tak ja jsem za ignitenet a kde jsem ? stale tu .. a stale nasazuji dalsi kusy
ta rezerva, prosimte mluv v cislech, jsem vazne zvedav
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education
Viktor Novotný píše:Gemb píše:................ A tych co sa stale cuduju ze 1 ci 1.5km tak sa cudujte dalej. Funguje to, rezerva na pocasie je dostatocna pri spojoch okolo 1km, ...................Par ludi tu ospevovalo ignite a kde su teraz ? ................
tak ja jsem za ignitenet a kde jsem ? stale tu .. a stale nasazuji dalsi kusy
ta rezerva, prosimte mluv v cislech, jsem vazne zvedav
Pokial viem, su minimalne 2 verzie ignite. Jedna chodi, tu mas asi ty, druha nechodi a vela ludi na to pic**e. Nam LHG 60 chodi bez problemu, za tu cenu je to az smiesne. Co sa tyka rezervy tak v cislach hovorit nevieme, nakolko mikrotik neudal oficialne parametre LHG. Ale inak a zo skusenosti z par mesiacov. Okrem jedneho lejaku ktory sme tu mali cca 1 mesiac dozadu, kedy meteoradar ukazoval miestami 80mm/h a viac to prezilo vsetky burky a ani datarate nespadol dajako vyrazne. To sa ale tiez bavime o hodnote v jednotkach minut. Spoje do 1km nesli asi 3min a spoje na 1.5km nesli asi 10minut podla grafu, vypadok sme mali 0 lebo to slo na zalohu v 5ke. V tomto case klakli aj tak takmer vsetky spoje a nepomohli ani velke paraboly ci max tx power, bol to taky lejak. AF24 na 2km s pridanym vykonom sa odpojilo behom par sekund.. Licencie sa tiez rozpojili. Takze takyto mordor, ze to neprezije je mi totalne jedno lebo je to tak 1-2 do roka a par minut. Viacej vypadkov spravim rocne preladovanim 5tiek nez tymto. A s kvalitou 5ky hoc aj nezarusenej sa to neda zrovnavat. Az budem mat vygrafovane LHG 60 aspon za obdobie 8 mesiacov tak ti to sem postnem.
EDIT: tak predsa dajake cisla mame, ktore hovoria, ze LHG60 ma zisk 42dbi a EIRP do 55dBm, cize 42dBi zisk a max 13dbm tx power? No neviem ale v cli ide nastavit max 15dBm
1 x
a je možné, že se to 60Ghz v CR v budoucnu neschválí/zakáže? Provozujete 60Ghz venkovne p2p?
——
Koukam ze ta 1Gbit 10x rychlejsi verze je o mene nez 1000 drazsi (navic jen 1800,- na spoj a ma 2x vetsi dosah) ... to jako vazne?
RBLHG-60ad - 100Tx - QCA9531 - Lite verze 2x2200=4400,-
https://www.i4wifi.cz/Bezdraty-80-GHz/W ... Hz-L3.html
RBLHGG-60ad - 1000Tx - IPQ-4019 - 6200,-
https://www.i4wifi.cz/Bezdraty-80-GHz/W ... -spoj.html
Průměr anteny 40 cm
Kolik se to spoji na 600 metru a pri silnem desti/hustem snezeni na tuto vzdalenost? Poklesne rychlost a nebo to bude uplne off?
Na odkazech pisi: “plně nahradí gigabitový ethernetový spoj až na vzdálenost 1,5 km”
——
Koukam ze ta 1Gbit 10x rychlejsi verze je o mene nez 1000 drazsi (navic jen 1800,- na spoj a ma 2x vetsi dosah) ... to jako vazne?
Průměr anteny 40 cm
Kolik se to spoji na 600 metru a pri silnem desti/hustem snezeni na tuto vzdalenost? Poklesne rychlost a nebo to bude uplne off?
Na odkazech pisi: “plně nahradí gigabitový ethernetový spoj až na vzdálenost 1,5 km”
0 x
joker píše:a je možné, že se to 60Ghz v CR v budoucnu neschválí/zakáže? Provozujete 60Ghz venkovne p2p?
——
Průměr anteny 40 cm
Ta lacnejsia verzia je myslena ako klientske zariadenie s L3 licenciou a 100Mb portom. Ta druha verzia je na spoj s 1Gbit portom alebo mozno pre narocnejsieho klienta. LHG spoj na 600m nebude ani vediet....ale signal to nebude mat silnejsi nez -50. riadi to dajake pomyselne atpc.
0 x
Co prosim? Jakoze ta LHG p2p se na 600m ani nespoji?
L3 maji obe verze, jaky ma antena vyzarovaci uhel tusi nekdo?
Mate nekdo link na routerboarď.com na zarizeni resp. proc jsem to nenasel na webu u nich?
L3 maji obe verze, jaky ma antena vyzarovaci uhel tusi nekdo?
Mate nekdo link na routerboarď.com na zarizeni resp. proc jsem to nenasel na webu u nich?
0 x
Nechces si to tu precist od zacatku at jsi v obraze a neptas se potisici na to same?
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Souhlas s Viktorem. 60G je úplně perfektní na PtMP na pár stovek metrů. Používat to na P2P na 1+km je pitomost. Na to jsou tady jiné spoje.
0 x