Gemb píše:Pocul som raz od jedneho pana taku myslienku...ze upload od klienta by bolo najlepsie shapovat priamo na CPE a download od klienta shapovat na zaciatku siete = vznikol by taky hybrid.
Priznavam sa k autorstvu tohto vyroku..

Ide o to, ze v ramci celej siete, ktoru mame pod kontrolou, je vhodne paket zahodit co najskor (samozrejme ak ma byt zahodeny). Je nezmysel nechat prejst paket sietou, a az potom ho dropnut - lebo dostavam opacny vysledok nez som chcel (zatazil som siet, paket som nedorucil, jeho prenos za bude opakovat).
Zaroven tento vyrok pochadza z dob zaciatkov 802.11 (cca 15 rokov dozadu) ked neexistovalo riadenie prevadzky klientov zo strany APcka (TDMA), ale prevadzka sa riadila koliznym sposovom (CSMA/CA), ktory pri outdoorovom pouzity nebol vhodny (tzv hidden-node problem - klienti navzajom nemusia pocut svoje nosne a vysielaju v case, ked si myslia, ze medium je volne, no nie je). V takom pripade ked klient zacne tlacit do APcka velky traffic (napr UDP bittorent), je schopny vytazit APcko tak, ze fakticky znefunkcni sluzbu ostatnym na to istom APcku. Preto bolo potrebne shapovat upload od klienta este skor, nez z jeho CPEcka vylezie paket do vzduchu smerom k AP. Vyznam tychto opatreni sa medzicasom zmiernil nasadenim riadenia prevadzky (TDMA - UBNT protokol Airmax a podobne), ktore su tiez formou shapingu, a vo viacerych dnes predavanych zariadeniach su aktivne automaticky.
A k tomu kde shapovat - my uz asi 10 rokov shapujeme na NAS (network access server) = PPPoE koncentratoroch, ktore su na rozhrani medzi backbone a pristupovou (access) sietou, teda shaping je cca v prostriedku medzi klientom a miestom prepojenia do internetu. (Ziadna "centrala" z pohladu trafficu u nas uz davno neexistuje, pretoze siet je prepojena do internetu na viacerych miestach, a traffic moze prist cez ktorekolvek z nich).