❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

HKfree: spolek se brání dani za sdílení internetu, podle úředníků jde o byznys

Právní problematika, závazná legislativa, provozní a lokalizační údaje, atd.
helapc

Re: HKfree: spolek se brání dani za sdílení internetu, podle úředníků jde o byznys

Příspěvekod helapc » 7 years ago

Hkfree se v mých očích přestalo řídit původními principy proč bylo založeno. Vadí mi když na vesnici kde mám optiku udělají vysílač 360 stupňů dokola a nabízejí třetinovou rychlost o stovku levněji. Včetně reklamních banneru. Pokud by to byla komerční firma, tak by mi to vadilo míň. Nepřeju jim nic zleho a svým způsobem jim fandím, ale přesáhlo to jejich povodní účel.
3 x

hol
antispam: Ano

Příspěvekod hol » 7 years ago

přesně tak, taky bych rád řekl, že nikomu nic špatného nepřeju. Jde mi čistě o princip a konkrétní lidi za tím nevidím ani neviním. Bylo to dáno dobou, ta se ale nejspíš teď mění.
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 7 years ago

Tak tak. Spolky plnící to původní zaměření, že si pár kámošů spolu postaví a provozuje síť a ten internet dají třeba těm u kterých jsou převaděče atd. mám rád, ostatně jsem sám členem jednoho z nich, ale když mají zákazníky/členy, kteří o té síti nic neví a pak při výměně spoje volají proč jim nejde služba kterou si platí, je to na facku. I tak ale HKfree fandím, už kvůli tomu precedensu.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 7 years ago

ludvik píše:Síťařský spolek je jenom z tohoto pohledu na trhu silně znevýhodněn.

Tahle věta dává v podstatě odpověd na všechno ;)
Btw. já vždy od spolků slyšel argumentaci, že oni trh nejsou, respektive se trhu neúčastní ...
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

mena

Příspěvekod mena » 7 years ago

Z mého pohledu to vidím takhle: Na trhu je celá řada normálních tržních společností a také řada různých občanských sdružení. Úplně všichni dělají STEJNOU, TOTOŽNOU, činnost. NEVIDÍM DŮVOD PROČ BY JEDNI MĚLI DAŇ PLATIT A DRUZÍ NE.
0 x

iTomB

Příspěvekod iTomB » 7 years ago

ludvik píše:Síťařský spolek je jenom z tohoto pohledu na trhu silně znevýhodněn.

Jeste jedna vec ...

Ja pokud podnikam a jsem platcem DPH, tak na konci roku kde mi treba vyjde 200k zisk a v danem roce jsem jeste zaplatil treba 70k DPH, tak ze zisku zaplatim dan, socialni zdravotni ... coz je cca 57k. Takze za rok jsem o 127k chudsi ... No ale v dalsim roce si chci koupit neco drazsiho - profi radio, auto ... Bohuzel na to nemam, rok predtim jsem odvedl stati 127k a ted mi chybi ... tak vydelavam dal ... a az na to mam, tak si to muzu koupit. A kdyz uz si to koupim, ponizuji dane za porizeni HIM 4 roky treba.

Sdruzeni .... No tem tech 127k zustane, takze na to maji .... Koupi si to hned a hned muzou diky tomu pripojit vice "clenu" ci zlepsit kvalitu.

Jednou v clanku na IPV ohledne PF si tam stezovali, ze si nemuzou odecist DPH z nakoupeneho materialu, HW atd. Ze diky tomu jsme my podnikatele na tom lep. Ale totalne nezminil, ze by meli tim padem odvadet DPH z "prispevku"!!!!

Pokud chces davat pohled na spolky. Tak spolecenstvi vlastniku je pouze v danem bytovem dome, sportovni klub je svym rozsahem take omezen. Sdruzeni za par let rozsirila sve pusobeni na dost velke oblasti ... taky podstatny rozdil.

Dej sem priklad jineho sdruzeni, ktere se takto chova. Ktere ma reklamy v radiu, na tramvajich, billbordech ... Chodi barak od baraku a premlouvaji lidi, at jdou k nim. Tento prechod ale znamena ukonceni smlouvy s firmou u ktere maji internet a stanou se cleny? Za jakym ucelem? Jen za ucelem internetu ...
Naposledy upravil(a) iTomB dne 21 Apr 2018 10:19, celkem upraveno 1 x.
0 x

hol

sdružení vlastníků a bytová družstva mají jinou legislativu i jiný účel. Porovnání skutečně není na místě. Srovnánat můžete spolky sportovců, zahrádkářů, šití a pletení apod. Ty jsou před zákonem stejné povahy jako internetové spolky.

Jinak to DPH je přesné. Platí se ze všech vykázaných (chcete li fakturovaných) příjmů mínus uznatelné náklady. Tam patří typicky materiál a nakupované služby. Neuznatelné jsou všechny faktury od neplátců, náklady na mzdy, odvody. Takže vždy nějaké DPH platíte i když jste se ziskem na 0. Čím více máte zaměstnanců, dohodářů, tím méne máte DPH uznatelných nákladů a budete odvádět více na DPH...přestože je zisk na 0. Toto je časté nepochopení principu.
Naposledy upravil(a) hol dne 21 Apr 2018 10:27, celkem upraveno 1 x.
0 x

iTomB

Příspěvekod iTomB » 7 years ago

hol píše:sdružení vlastníků a bytová družstva mají jinou legislativu i jiný účel. Porovnání skutečně není na místě. Srovnánat můžete spolky sportovců, zahrádkářů, šití a pletení apod. Ty jsou před zákonem stejné povahy jako internetové spolky.

Na tohle nenarazim, ale narazim na to, ze spolek ohledne siti ci pleteni, se nerozsiruje do jinych mest, kde by mel sve zakladny atd. ... Proste je treba v Praze a par lidi si tam dojede z okoli ... ale to je vse.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 7 years ago

Vzhledem k tomu, že máme tržní hospodářství ... a narušením trhu argumentuje FÚ v tomto případě, tak jsem to napsal takto. Jinak je to samozřejmě pravda. Když spolek funguje jen sám pro sebe, tak ano, trhu se neúčastní.
stepan.benes píše:

Tahle věta dává v podstatě odpověd na všechno ;)

Btw. já vždy od spolků slyšel argumentaci, že oni trh nejsou, respektive se trhu neúčastní ...
1 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Olin

Příspěvekod Olin » 7 years ago

Pár sdružení už konečně v tomto roce dostalo přes prsty, ale nezveřejňuje to.

Například tunel Oslavany.net .
Jeho žvásty:
Spolek a daně
Ze dne: 16.06.2017 | Autor: Martin Černý | Přečteno: 1 109x
Neustále slýcháme, že jako spolek neplatíme daně, což ale není ve skutečnosti pravda. O jaké daně tedy jde?

1. DPH
Ano, je pravda, že členský příspěvek není předmětem daně podle §2 zákona o DPH. Dále služby poskytnuté jako protihodnoty členského příspěvku pro vlastní členy, jsou podle §51 a §61 zákona o DPH taktéž osvobozeny od DPH. Ale důlažitá věc je, že toto osvobození je v obou případech bez nároku na odpočet daně, což v praxi znamená, že DPH k ničemu nepřipočítáváme, ale také nám je nikdo ze zaplacených faktur nevrací (zaplatíme dodavatelům tedy cenu zboží, nebo služby, včetně zákoného DPH)!
Vychází to z jednoduchého principu: pokud by subjekt vystavil faktury v částce 1 milion korun a v tom bylo odvedeno DPH 21%, což se rovná cca 173.554 Kč a na druhe straně zaplatil jako náklad za faktury dodavatelům také 1 milion korun a z toho si nechal vrátit DPH 21%, což dělá 173.554 Kč, tak výsledné DPH bude v případě neziskového subjektu, který vše utratí, vždy +- 0 Kč.

2.Daň z příjmů právnických osob
Členský příspěvek je podle zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů §19 osvobozen od této daně. Vedlejší hospodářská činnost spolku této dani standardně podléhá s tím, že pokud bude roční základ daně nižší než 300.000 Kč, bude následně základ daně snížen na 0 díky ustanovení §20 odst. 7 zákona o daních z příjmů a spolek žádnou daň z příjmů hradit nebude. Nicméně je povinen následně prokázat, že úsporu na dani použije na krytí hlavní činnosti.
Analogicky k tomu, pokud bežná firma vykáže na konci roku hospodářský výsledek +- 0 Kč, stejně jako spolek, tak i pro tuto firmu bude výsledná daň +- 0Kč. Navíc je zde zajištěna daňová symetrie tím, že pokud je členem podnikatel a dá si členský příspěvek do nákladů, tak je to na jeho straně daňově neuznatelný náklad.
https://www.oslavany.net/aktualne/?clan ... 86315fe884

Realita:
Listopad 2017 - konečně dal výsledovku na justici.cz 3 roky dozadu.
10.2.2018 zveřejněno plátcovství DPH na aresu ZPĚTNĚ k 1.1.2015
Takže dostal 3 roky dozadu plus doměrky.
https://adisreg.mfcr.cz/adistc/DphReg?i ... c=26674912

Sdružení Nová Morava to samé.17.2.2018 zpětně k 1.2.2015 .
https://adisreg.mfcr.cz/adistc/DphReg?i ... c=26633892

Snad v tom FÚ bude zdárně pokračovat i u ostatních.
0 x

shooter

Příspěvekod shooter » 7 years ago

Kdysi bylo združení tak že každej ko tomu rozuměl udelal na svým baraku AP a propoje a o to se staral v volným čase hned jak přišel z práce domu
ted vedení združení celej den jezdí po klientech maj platy z združení maj reklamy taky divny

dnes je to tak že vedení spolku udělalo SRO a sro dělá servis združení takže ty prachy tahaj ven

Já souhlasím že ten záměr takovej byl ale dnes je to jinak anechtěj si to přiznat

Kdybych obešel 100 členů združení Hkfree nebo jakýhokoli a zeptal se od koho máte internet a kolik platíte tak nikdo neřekne že je členem a že to má zdarma .
Boží mlejny melou pomalu ale jistě
0 x

shooter

Tohlemaj unás na združení napsáno (jsou připojeni ne členové )

Rada spolku xxxxxxxx na měsíc Duben vyhlásila akci bez vstupního příspěvku.Zájemci,kteří zavolají do kanceláře a budou následně do konce května připojení ušetří 1000Kč za vstupní příspěvek.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 7 years ago

hol píše:Podle mě, aby to bylo zcela čisté, museli by se všichni členi do jednoho podílet na stavbě sítě. To je přeci důvod jejich sdružení. Pokud někteří jen čerpají a nemajá zájem se podílet, je to podnikání.

Podívejme se na to trochu jinak:

Pár lidí v jednom domě se chce spolčit za účelem počítačové sítě. Tři lidé to řešit nebudou, ale už u deseti se to nikomu nechce dělat na vlastní triko, nějaké peníze se točí, nějaké smlouvy uzavírají. Založí se tedy spolek. Malé příjmy z členských příspěvků, pokryjí linku od nějakého ISP a pár switchů.
Je to OK?

Přes ulici to zjistí další a přemýšlí - založíme si také spolek, nebo vstoupíme do tohoto? Takže vstoupí, vybudují si síť, navzájem se propojí. Spolek vybírá víc členských příspěvků. Zatím jsou všichni aktivní.
Je to OK? Mají jít na úřad a chtít registrovat k DPH? Asi ne ... podle jakého zákona by to bylo?

Budeme chvilku pokračovat. Na rozumném sídlišti není problém mít tři sta členů (nemluvě o tom, že v tuto chvilku o tom ví i okolní vesnice a též chtějí). Je jasné, že někdo se zapojí do činnosti více, někdo méně.
Je to stále OK, když je najednou milión ročně přijatých členských příspěvků?
Jít na úřad a chtít registrovat k DPH? Podle jakého zákona? Jsme stále spolek, nebo skryté podnikání? Pokud to je skryté podnikání - předtím nebylo? Podle jakého zákona?
V tuhle chvilku je to poměrně zajímavé, protože při zaregistrování k DPH by byly jen daňové výdaje, neboť příspěvků se to netýká ...

Co měl spolek v tento okamžik dělat? Měl se předseda postavit a prohlásit "hele, chlapi ... za deset let asi budeme mít problém s daněmi, měli bychom spolek zlikvidovat"? Pak je taky otázka, jestli se Valné hromadě bude chtít likvidovat funkční spolek.

Proč by 999 tisíc Kč členských příspěvků byla spolková činnost a tedy nepodléhající dani, ale jen o pár korun více už ano? Podle jakého zákona?
Nebo je někde napsáno, že od určitého absolutního objemu členských příspěvků se mají přestat říkat členské příspěvky a vydávat daňové doklady? Tedy že by se členové tak nějak pomalu stali zákazníky, místo členy? Je to správné?

V jeden okamžik se to zlomí a FÚ chce daně a chce je zpětně. Je někde napsáno, že jsou členské příspěvky od určité výše daňovým příjmem? Je možné, že ano ve chvilku, kdy se to státu vyplatí ... nevím, zákonných norem je asi dva milióny, všechny neznám.

Je pro komerční ISP takový spolek konkurencí narušující hospodářskou soutěž? V jednom domě? Ve dvou? Nebo až při dvacátém? Proč?
Je spolek nějak omezen v geografické působnosti? Na základě čeho?

Je někde popsáno a uzákoněno, kterých oborů se nesmí spolky (resp. občanská sdružení podle starého zákona) ani dotknout? Naopak, mohou dělat vše pro uspokojení potřeb svých členů, pokud tyto potřeby nedokáže uspokojit komerční sektor, nebo dokonce stát (takový je výklad). A to v době boomu opravdu nedokázal. Posledních X let už spolky tohoto typu nevznikají (nebo v naprosto marginální míře), stejně jako nebudou moc vznikat komerční ISP na zelené louce.

Veškerý problém je v tom, že všechny argumenty stojí na vodě a záleží na výkladu. Pokud by vznikl zákon, že se i neziskových organizací týká zákon o DPH, nikdo by ani nevzdechl (tedy ... nadávalo by se, ale přizpůsobilo se). Jenže teď se ty zákony jen přiohýbají k tomu, aby se z neziskovky vytáhly peníze. A nejspíš i zlikvidovaly.

Celé ty roky nedělali v Hradci nic špatně. Neporušili naprosto nic. Teď ovšem musí platit něco zpětně. Je to správné?

Podnikání má svoji jasnou definici. Tu spolky nesplňují i kdyby tam krimpovačky bral do ruky jen předseda.
1 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

shooter

Jeto jak s EET proč podnikatele musí patit daně a združení ne když dělají totožný veci
S tím že zudružení si za ušetřený daně koupi vic profi věci a tím maji navrch proti tomu podnikateli kterej ty prach musí dat do daní a ne do profi hraček
1 x

hol

ludvik píše:
hol píše:Podle mě, aby to bylo zcela čisté, museli by se všichni členi do jednoho podílet na stavbě sítě. To je přeci důvod jejich sdružení. Pokud někteří jen čerpají a nemajá zájem se podílet, je to podnikání.

Podívejme se na to trochu jinak:

Pár lidí v jednom domě ............. ruky jen předseda.

od chvíle
- kdy se nabral první člen, co byl v povaze jen zákazník
- od chvíle, kdy začalo komerční chování
- od první reklamy na službu

neznalost zákona neomlouvá. Podnikání je imho v zákoně definované jasně. Od toho má spolek své vedení, aby to sledovalo a v jistou chvíli upozornili, že tudy se jít už nesmí. Nebo kterýkoli člen, všichni jsou si rovni. Tady ale zvítězila výhodnost až vyčuranost, jak je to u nás v zemi typické. Proto i úřad doměřuje zpětně, kam až je oprávněn, protože vidí chybu již v historii.

Stejně dopadne každý podnikatel nebo i občan, pokud nedodrží zákon. FÚ běžně doměřuje 3-5 let zpět. Má na to právo.

a že to procházelo tak dlouho? Napadá mě jeden film...je to sice zločinec, ale působí kladně, proto ho nechávaj. Berte to s nadsázkou prosím :joy:
0 x