❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB 133

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
moule

RB 133

Příspěvekod moule » 17 years ago

Zdravím mám dotaz ohledně dostatečného výkonu RB 133 pro nasledujíci aplikaci-linka 5 Mbyt jako zdroj netu na 5Ghz kartě a na druhé karťě 2,4 Ghz APčko pro 10 klientů (jde o vesnici a nekomerční internet ),rušení na 2,4 Ghz není !Dmešní dlouhod. stav je wrt 311 (Nat routr)+alfa 610APčko ,všechny spoje zařízení vidí jako "48 -54 mbyt".Chodí to takřka bez problému ale postrádá to jistý komford,má smysl investovat do RB 133 pro tuhle aplikaci či připlatit ?Děkuji za názory :roll:
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

na 5mbit si kup radsi 532 nebo pouzij nejake starsi PC jestli je moznost ho pouzit, ta 133 bude dost nadoraz, zalezi co na ni budes mit za pravidla Queue atd. 5M zvladne ale jak to jde pres vice wireless rozhrani bude to tak tak pokud vubec.
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 17 years ago

pokud to bude jako brana s ne moc pravidlama a Q. tak by to i stacilo, ale idelani by byla 532. ta bude mit i dostatecnou rezervu
0 x

fra.iesus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod fra.iesus » 17 years ago

Maxik píše:na 5mbit si kup radsi 532 nebo pouzij nejake starsi PC jestli je moznost ho pouzit, ta 133 bude dost nadoraz, zalezi co na ni budes mit za pravidla Queue atd. 5M zvladne ale jak to jde pres vice wireless rozhrani bude to tak tak pokud vubec.
no nevim, pokud nepujde o 133C, tak minimalne u 2.9.x to zvladne v pohode nejenom 5Mbit, ale jeste par desitek pravidel ve fw + nejake ty queues, v cistem stavu to protlaci nejakych tech 20~25Mbit (ale to uz je vazne hard core), takze myslim, ze vazne neni moc co resit ...
532 je sice lepsi, ale finance jsou nekde jinde a uz se tez da tezko sehnat....
0 x

moule

Příspěvekod moule » 17 years ago

jedná se konktrétně o tohle
MikroTik RouterBOARD RB133 3xLAN 3x miniPCI (deska + licence L4),s tim že 1 AP na 2,4 další AP časem na 5 a v 3 slotu pro mini pci lajna s konektiv. na 5 Ghz,ostatní dle výše uvedeného :?:
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 17 years ago

fra.iesus píše:
Maxik píše:na 5mbit si kup radsi 532 nebo pouzij nejake starsi PC jestli je moznost ho pouzit, ta 133 bude dost nadoraz, zalezi co na ni budes mit za pravidla Queue atd. 5M zvladne ale jak to jde pres vice wireless rozhrani bude to tak tak pokud vubec.
no nevim, pokud nepujde o 133C, tak minimalne u 2.9.x to zvladne v pohode nejenom 5Mbit, ale jeste par desitek pravidel ve fw + nejake ty queues, v cistem stavu to protlaci nejakych tech 20~25Mbit (ale to uz je vazne hard core), takze myslim, ze vazne neni moc co resit ...
532 je sice lepsi, ale finance jsou nekde jinde a uz se tez da tezko sehnat....

sr za trosku OT otazku, ale muzes popsat jak si dosahl propustnosti rb133 25mb? to bylo mezi eth nebo mezi wlan nebo mezi wlan a eth? me se podarilo max nejakych 13m a to mezi wlan a eth..
dik za odpoved
0 x
Jan Ptáček

fra.iesus
Kontaktovat uživatele:

net.work píše:sr za trosku OT otazku, ale muzes popsat jak si dosahl propustnosti rb133 25mb? to bylo mezi eth nebo mezi wlan nebo mezi wlan a eth? me se podarilo max nejakych 13m a to mezi wlan a eth..
dik za odpoved

no bylo to mereni ap - client se zapnutym nstreme jednim smerem a mam dojem, ze udp, takze spise skutecne jenom extrem jaxem jiz psal, v praxi to tech 10Mbit ale musi utahnout ;)
EDIT: jo, zapomnel jsem uvest ze btest :D
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

tech 15-20mbit udelam z AP na klienta s RB112 taky Btestem ale az na tu 133 das mangle a Qtree tak to bude katastrofa hlavne pokud tam mas par kamosu vyuzivajici torrenty ;)
0 x

level

Příspěvekod level » 17 years ago

zapomen na 133 a dej tam 333
0 x

fra.iesus
Kontaktovat uživatele:

level píše:zapomen na 133 a dej tam 333

no ja treba stale nemam na to doporucovat neco, co jede jedine na mk v3, acpoliv jsem o vikendu delal prvni AP s rb600, takze uz taky doufam ve funkcnost ;)
0 x

level

fra.iesus píše:
level píše:zapomen na 133 a dej tam 333

no ja treba stale nemam na to doporucovat neco, co jede jedine na mk v3, acpoliv jsem o vikendu delal prvni AP s rb600, takze uz taky doufam ve funkcnost ;)

mam uz je nasazene nejakej ten patek (priblizne 3 mesice) a zadnej problem jsem nezaznamenal
0 x

fra.iesus
Kontaktovat uživatele:

level píše:mam uz je nasazene nejakej ten patek (priblizne 3 mesice) a zadnej problem jsem nezaznamenal

zalezi na tom, jak nasazene.... pokud delaji spoje mezi sebou, tak pro ne, pokud maji delat ap pro jina zarizeni, tak absolutne nepotesi, kdyz s nema nespolupracuji. stejne tak jako v zacatcich se v3 proste po nejake dobe vytizila natolik, ze se k ni muselo dojet a restartout vytazenim ze zasuvky - nevim, kde vsude mas stroje, ale nekteri lidi se o pulnoci netvari moc prijemne, kdyz k nim chces na pudu... jednoduse po tech mesicich "vzniku" mi ten system neprijde natolik duveryhodny, abych na nem neco stavel...
0 x

level

mam je na spoje i na AP
klienti jsou vetsinou RB133c s R52 ,GWP-217 ,WA-2204B ,5460 a ted nove RB411 s R52
a jak uz jsem psal naprosto bez problemu
pripadne reasociace jsou spusobeny vetsinou rusenim a resi se to vymenou za lepsi antenu ,premistenim anteny nebo prevedenim na jiny vysilac
0 x

Nick_xx

Příspěvekod Nick_xx » 17 years ago

fra.iesus píše:... jaxem jiz psal, v praxi to tech 10Mbit ale musi utahnout ;) ...

Praxe, nebo dojmy? :-) Mam presne stejnou minisiticku, jako zakladatel tohoto vlakna (5Mbps, 5G+2.4G). Abych z RB vymackl nejaky vykon navic, musel jsem vyhazet vsechny mangly, fw a dalsi. Je tam jen presmerovani portu. Zrovna pred chvilkou mi tu sel traffic 800k ~ 6.5Mbps z wlan (5G) na eth a procik byl na 90-95%. Jinak emporicky dokazano - nekdo spusti torrent na 3M up/down a zatizeni vyskoci kolem 90%, pri 3.5M up/down vytizeni 100%, cimz onen dobrodinec "odpoji" vsechny ostatni od netu. Brzy ho nahradim kompem, takze uz snad bude po starostech.
0 x

Blurcak

Příspěvekod Blurcak » 17 years ago

Proc hazete megabity??? nebylo by lepsi se bavit v poctech spojeni??
0 x