❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AP 60ghz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
BIGG_CZ

Re: AP 60ghz

Příspěvekod BIGG_CZ » 7 years ago

Zdravíčko,
tak mi to nedalo a dokreslil jsem asi poslední možnou variantu, následné testy pak ukážou více. Pomyslný 60°vyzařovák je zcela zakryt do odrazné plochy.
IMG_20180227_094109.jpg
IMG_20180227_094109.jpg (111.64 KiB) Zobrazeno 3384 x

2.jpg
2.jpg (41.05 KiB) Zobrazeno 3384 x

1.jpg
1.jpg (67.65 KiB) Zobrazeno 3384 x
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 7 years ago

já si udělal svůj bastl pokus, je to jen ze zvědavosti a použili se antény co už byly na svých místech jen se otočily jinam, antény límcovky 90cm od tyhana, původně na 10G, vyndal se kroužek pro uchycení ozařovače, nahradil jsem ho 3D tiskem, v podtatě jen kroužek s vnitřní dírou 32mm, v tom vsunutá odpadní trubka HT 32mm, na jejím konci v 3D tisku uchycená celá Wapka, spoj na vzdálenost 1300m, Wapky jsme postupně posunovali a sledovali chod spoje, ve finále je máme posunuté o 18cm ven z paraboly než jak byly uchycené 10G ozařovače, většinu dne to jede naplno, signál, MCS nadoraz, jen ráno když začne svítit slunko a začne tát a rozmrzat námraza se udělá takovej opar ve vzduchu a ten spoj hodně zpomalí a dnes i ztrátoval, je to tam od soboty, zatím nebyly žádné srážky
0 x

BIGG_CZ

Zdravíčko, 1300 metrů mě taky zajímá, nebyly by nějaké fotky?

Peyrak píše:já si udělal svůj bastl pokus, je to jen ze zvědavosti a použili se antény co už byly na svých místech jen se otočily jinam, antény límcovky 90cm od tyhana, původně na 10G, vyndal se kroužek pro uchycení ozařovače, nahradil jsem ho 3D tiskem, v podtatě jen kroužek s vnitřní dírou 32mm, v tom vsunutá odpadní trubka HT 32mm, na jejím konci v 3D tisku uchycená celá Wapka, spoj na vzdálenost 1300m, Wapky jsme postupně posunovali a sledovali chod spoje, ve finále je máme posunuté o 18cm ven z paraboly než jak byly uchycené 10G ozařovače, většinu dne to jede naplno, signál, MCS nadoraz, jen ráno když začne svítit slunko a začne tát a rozmrzat námraza se udělá takovej opar ve vzduchu a ten spoj hodně zpomalí a dnes i ztrátoval, je to tam od soboty, zatím nebyly žádné srážky
0 x

Peyrak

fotky nemám, nejsem fotící typ, ale až tam příště půjdu zkusím si vzpomenout
0 x

BIGG_CZ

Zdravíčko tak to budu moc rád.

Jinak jsem si to zkusil nakreslit ale nevypadá to moc přesvědčivě. Nejsilnější signál je mimo ohnisko o 10cm. Pokud mám tedy f/d správně
Tuto anténu ale nemám, jen předpokládám, že to tak nějak bude.
Pro názornost jsem to dokreslil na na 50cm anténu od Tyhanu, která se mi tu válí asi deset let.

tyhan.jpg
tyhan.jpg (81.04 KiB) Zobrazeno 3270 x
900.jpg
900.jpg (66.76 KiB) Zobrazeno 3270 x
0 x

komenski
antispam: Ano

Příspěvekod komenski » 7 years ago

U tak obrovské paraboly se přímo nabízí čisté offsetové umístění WAPky, kdy tato nebude stínit. Výsledek bude rozhodně lepší než nedozářená a zastíněná konstrukce s umístěním WAPky absolutně mimo ohnisko paraboly. Samozřejmě, držák musí umět stáhnout elevaci dolů...
0 x

Peyrak

ta parabola má asi hluboký límec, asi 25cm, pochybuju že na tom půjde udělat offsetová konstrukce, a jak jsem psal, bylo to spíš ze zvědavosti a rozhodně to tak nehodlám provozovat, navíc v této sestavě na to ani nejde vrátit ta plachta, protože to už moc kouká ven

aby bylo jasno, jedná se o tuto anténu
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

screen uděláš ne?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Gemb

Příspěvekod Gemb » 7 years ago

Tych 1000m+ znie uz zaujimavo. Do nejakej 65cm anteny nikto neskusal davat ? To je asi max. priemer ktory by som riesil. Nie vsade je priestor na 90cm anteny.
0 x

komenski

A proč by - proboha - z obrovské středové paraboly nešla udělat offseta?? Ohnisko znáte, akorát WAPku nakloníte nahoru a současně celou parabolu skloníte elevačně dolů. A vše zůstane v "kýblu" chráněném radomem..

A ještě mi dovolte malé zamyšlení, proč je výrobek WAP60g vlastně na trhu a to ještě v docela podivném stavu - bez podrobnějších specifikací o vyzářovacím úhlu, výkonu, citlivosti tak, jak to u wifi zařízení seriózních výrobců bývá přinejmenším standardem. Mé podezření, hraničící s jistotou je, že původně zařízení WAP60g nebylo na trh plánováno, ale odpočátku bylo navrhováno jako ozařovač v parabole, čemuž i napovídá nápis LHG na desce s plošnýmí spoji. Zdá se však, že vlastní vysílací modul měl být nějaký jiný, resp. s jinou konfigurací antének, patrně dva dipolky V+H, s nimi by v hlubokých (a běžných) parabolách nebyl problém s ozářením. Z nějakých důvodů (patrně i finančních) se však uTik dostal k oněm modulům s Phased Array, které jsou zásadně navrhovány samy jako směrové antény a nikoliv k ozařování jiných parabol, ovšem cena (a technická hamižnost) zřejmě zvítězily. Aby se docílila v Asii pěkná cena, musí se udělat i obrovská série a tak se i stalo a milý uTik ex post zjistil to, čemu běžný návrhář wifi příliš nerozumí a s čím si my tu teď hrajem a bojujem. A protože jim to v parabolách LHG chodilo "překvapivě" mizerně a uTik musí přeci i vydělávat, ze zoufalství padl nápad udělat z toho (správně) "Wireless Wire" jen s interní anténou a udat tak nevhodně nakoupené RF moduly aspoň nějak. Upřímně ale,jaké reálné využití v origo provedení tato souprava 60g WAPek může mít?? Kolik potenciálních klientů ocení a využije Gb spoj do 100metrů?? A jakéžeto využití může mít v režimu PtMP do 100m? Ne ne, uTik "čeká" až něčí zlaté ruce zbastlí takový malý technický zázrak, anebo si rychle zadá výrobu speciálních offsetových parabol po vzoru Canopy. Proč? Protože zastínění středové paraboly i malým modulem je v malé parabole velmi ztrátové, což - zdá se - pochopili zde všichni. A proč ještě není? Hmm, patrně proto, že u zařízení (zatím) není možno regulovat TX power a nakonec se ani pořádně neví, jak bude vypadat finální povolení pro provoz v té které zemi.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

neřeš, IgniteNet MetroLinq používá kde kdo a neřeší nějaký povolení. Já chci vidět těch 1300m na full speed protože to zatim nikdo na světě přes wapky nedal.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

komenski

Screenshot-2018-2-27 Výpočty.jpg
Screenshot-2018-2-27 Výpočty.jpg (26.4 KiB) Zobrazeno 3048 x
Dejte proti sobě dvě pořádné satelitní offsetky s WAPkou místo LNB a při jejich průměru např. 80cm Vám to půjde klidně i na 2km i víc. A díky phased array ani směrování nebude tak problematické. Bohužel není znám přesný výkon (nikoliv ten přepočítaný přes array), takže těžko odhadovat, jakou to bude mít rezervu na počasí...
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 7 years ago

Zdravím,
taky si myslím, že ty nápady s offsetem jsou mimo výseč. Teoreticky ano, ale dopadne to tak, jak ty spousty obrázků zde prezentovaných. Nakreslit něco nebo vypočítat je jedna věc, druhá věc je, aby to fungovalo a dalo se to opakovat za přijatelných nákladů.
to komenski: kolega Peyrak určitě ví, že ta parabola byla nedozářená a zastíněná, ale dle mého sledoval ověření, zda teorie o výřezu z velké paraboly povede k prudkému zvýšení dosahu, což se zdá se potvrdilo. Když se to tak vezme, jestli dobře počítám, sosák ohniska by měl u této velikosti paraboly přečuhovat límec pouze o 9 cm, což by se dalo vyřešit kónickým deklem velmi jednoduše. Ostatně, to zastínění není tak dramatické jako u předcházejících pokusů z důvodu podstatně lepšího pokrytí plochy paraboly. Tato anténa mi byla nabízená pro pokusy, tímto děkuji, ale bohužel ten límec se mi nevleze pod hlavu laseru. Pochopitelně, anténa takových rozměrů by asi v provozu nebyla moc praktická.
Tímto bych chtěl upřímně poděkovat kolegovi Pelirob za opravdu heroickou práci se zabalením darovaných velkých metrových parabol a připravením k transportu za nejasným účelem s nejistým výsledkem. Dorazily dnes v naprostém pořádku a po nutné psychické přípravě provedu výřez na prakticky použitelnou velikost. Pokud to nehodí vrtuli, což je klidně možné, postoupíme dále dle plánu.
Abych předešel dotazům z nepochopení: tento na první pohled krkolomný postup má za účel pouze ověřit (ne)správnost teorie. Pro ty, kterým se nechce nad tím přemýšlet - vyrábět novou formu na parabolu s netypickým f/D je docela fuška a ne zrovna laciná záležitost. Úplně stejného výsledku dosáhneme výše popisovaným postupem. (Vyříznutím malé paraboly z velké se totiž bod ohniska nezmění, f/D ano).
mpcz, 27.2.2018
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 7 years ago

komenski píše:A proč by - proboha - z obrovské středové paraboly nešla udělat offseta?? Ohnisko znáte, akorát WAPku nakloníte nahoru a současně celou parabolu skloníte elevačně dolů. A vše zůstane v "kýblu" chráněném radomem...

Procpak by meli experimentatori pri takovemto pokusu se stredovou parabolou menit elevaci paraboly,kdyz offsetova parabola je pouze vyrezem z ,,obrovské středové paraboly,, ???

viz prvni dva obrazky

220px-Parabolic_antenna_types2.svg.png
220px-Parabolic_antenna_types2.svg.png (21.79 KiB) Zobrazeno 3011 x

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... s2.svg.png
Postaci zmenit elevaci zarice[ WAPu] umisteneho v puvodnim ohnisku a elevace spoje zustane stejna jako pri pouziti stredove ozarene paraboly.
Naposledy upravil(a) stouracpetr dne 27 Feb 2018 19:34, celkem upraveno 1 x.
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 7 years ago

...
0 x