❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

2xWAN

Návody a problémy s konfigurací.
vsetec

Příspěvekod vsetec » 17 years ago

diky vyzkousim. Jarda
0 x

vsetec

Příspěvekod vsetec » 17 years ago

Diky moc super, uz to facha jak ma. Jarda
0 x

matos

Příspěvekod matos » 17 years ago

fra.iesus píše:
vsetec píše:Dobry den, podle http://wiki.mikrotik.com/wiki/Load_Balancing, sem udelal Balancing a objevil se mi zajimavy problem. Pokud obe GW v IP/routes pridelim Mark tak se nejde dostat na Net. Pokud Mark pridelim jenom jedne tak vsechno jede. Nevite nekdo co s tim? Jarda

podle toho, co popisujes, ti asi nefunguje markovani tak, jak ma (cili se ti nic nemarkuje). z cehoz pak prave vyplyva nasledek: kdyz mas obe gw s markovanim, pak neomarkovana data nemaji kama jit, protoze pro ne gw neni. kdyz markovani u jedne gw zrusis, pak tecou vsechna data pres ni. zkontroluj si spravnost markovani ve firewallu, pripadne to sem postni...

co je vlastne nth=1,1,0 ?
nejak nemozem rozbehat ten navod...
0 x

matos

nehodi mi neikto navod ako nastavit 2 DSLka pre 2 skupiny ktore si vytvorim vo firewale? DSLko mam ako PPPoE na MK v3.2
0 x

jirk

Příspěvekod jirk » 17 years ago

Zdarec
Já to měl takhle:
1. Na jednom ethernetu jsem vytvořil PPoE ADSL a na druhém ethernetu PPoE ADSL2
2. v mangle vytvořil mark-routing na druhou ADSL2 pro uživatele, které chceš přesměrovat na ADSL2
3. vytvořil v ip/route default routu pro mark-route uživatel na ADSL2
4. omarkoval jsem uživatele podle IP a rozhraní kama vylézají do Internetu
5. vytvořil v queue tree skupinu ADSL a ADSL2
0 x

matos

no ja som to urovil tak ze som si vytvoril 2x adres list, no a jednemu aj druhemu DSLku som priradil ten addres list, no ale ako spravne podla toho navodu na http://wiki.mikrotik.com/wiki/Load_Balancing by to malo fungovat? a co vlastne znamena nth=1,1,0 v tom navode?
0 x

churos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod churos » 17 years ago

Ahoj,
rad bych se zeptal lidi, co si s touto konfiguraci uz hrali, nebo jim nekde jede. Rad bych udelal jednu takovou silenost, ke ktere me vede soucasna situace s moji kenektivitou

2 mikrotiky ktere mezi sebou maji 5GHz spoj na cca 700m

do jednoho z nich je zapojeno ADSL 8M/512 a do druheho je SHDSL 3/3 (duvod je ve dratech, ve stejnem miste se mi nepovede zridit 2 sluzby).

aby to nebylo jednoduche, za kazdym z tech mikrotiku je cast site (za jednim cca 90 klientu, za druhym asi 40). Chtel bych na obou nastavit multiple GW tak abych z obou P2p posílal na na to ADSL a ostatni sluzby posilal na to SHDSL. Co jsem si procet tuto diskuzi, tak by to teoreticky melo jit.

Muze mi nekdo prosim potvrdit ze je ma teorie spravna, nez s tim stravim spoustu casu. Popr. pokud by byl nekdo ochotny mi ukazat demo na svem rozjetem systemu prosim na churos@post.cz. Diky moc.
0 x

jirk

Příspěvekod jirk » 17 years ago

Ahoj Jde to. Udělej to tak, že si dej uživatele, teří používají P2P do address-listu. Pak udělej v mangle mark-routing, kde zadáš ten address-list a pak už jen v routes Přídáš default gw s tím mark-routingem P2P. Každopádně pak jde celý provoz uživatelů, kteří používají P2P na jednu linku. Ale ty chceš jen P2P, takže si s tím pohrej. Možná uděláš jen P2P.
0 x

matos

a co poviete natoto?
AirLive IGR-2500 Public Internet Access Gateway

me niekto nejake skusenosti s tymto zaradeim ze ako to vlastne funguje?
chcel by som spojit 3 DSL linky

na mikrotiku nijak efektivne neviem ponastavoval inky, viem ich len rozdelit na skupiny, skusal som aj ten navod na spojendie 2ch liniek cez mikrotik ale bolo to strasne ako to chodilo...
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 17 years ago

mě by nejvíc bodlo aby to tak nějak fungovalo samo i s ospf, když je to všechno spojené a funkční, rozlož zátěž na všechny větve, pokud jedna linka zhukne, val to všechno tama kama to je možné a nejlíp bez výpadku pingu tak jak to umí ospf :)
0 x

czatlantis

Příspěvekod czatlantis » 17 years ago

cau, mam taky 2xwan (5+3Mbit) a chcu to vyuzivat ciste na download z rapidshare (tzn treba 5 spojeni zaraz) jak to mam nakonfirurovat? to mam dat proste add router:destination 0.0.0.0 a default gatway tam napsat obe dve? nebo je potreba jeste neco?
0 x

matos

Příspěvekod matos » 16 years ago

no skus toto
http://www.mustnofee.com/tutorials/37-t ... ikrotik-3x

mne sa cez take nieco podarilo 4xDSL a 14Mbit/s cez fleshget, ale aj cez rapget sa da tolko vytiahnut ak das naraz viac spojeni...

ale zase to neje na dobre plnohodnotne internetovanie! pri velkej zatazi ti budu vypadavat pakety, prerusuje to spojenia...
0 x

Desirex

Příspěvekod Desirex » 16 years ago

Source routing + load balancing (Cisco + Red Hat ), elegantni a ciste , lek na toto forum , pripadne skripta CVUT k dane sitove problematice. Ale myslim, ze na BSD by to take slo, ale ..... Chci rict, ze tohle vse uz nekdy nekdo resil a v trochu slozitejsi konfiguraci. Jde o dynamicke zmeny v source routingu s primou zpetnou vazbou na vytizeni spoju, pro konkretni dynamicke zmeny jsou vyuzivany interni preklady, aby nepadaly sesny. V podstate je to simulace chovani internetovych uzlu.
0 x

matos

Příspěvekod matos » 16 years ago

jedine dobre co sa mi podarilo rozbehat je BrazilFW ten dokaze bez jedineho vypadku paketu dobre rozdelovat linky...
a to 4xDSL a s maximalnym zatazenim...
0 x

medved

Příspěvekod medved » 16 years ago

Ahoj.Nejsem v mikrotiku zatim moc zběhlej a chtěl bych k adsl lince využít pro určité klienty i druhou wifi přípojku k internetu.Moch by mi nějaký dobrodinec poskytnout demo přístup na svuj routřík kde má v činnosti 2 internetové přípojky,které rozhazuje buď mezi jednotlivé klienty nebo služby?moc bych byl vděčnej
0 x