❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Levný hardware pro domácí AP s OpenWRT

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
gavanet

Levný hardware pro domácí AP s OpenWRT

Příspěvekod gavanet » 7 years ago

Ahoj,

V síti používáme domácí WiFi buď v režimu bridge bez DHCP a nebo v režimu router. Myslím ale čistý router, takže žádný NAT, žádný firewall, žádné blokování čehokoliv, pouze router, WiFi a DHCP server.

Léta jsme úspěšně jeli na TP-Link 741/841 i přesto, že to jsou bazmeky a odcházej. Ale jsou levný a jde do nich OpenWRT/LEDE. Jenže teď TP-Link změnil čipset a 841v13 je pro OpenWRT nepoužitelný křáp.

Před érou TP-Linků jsme používali UBNT AirRouter, ale ty se postupně ukázaly jako šmejdy - mizerná propustnost na wifi, výpadky a velmi krátký dosah WAN portu - v panelákách nefungovali. Ale v naší ubnt only síti by byly ideální. Bohužel aktuální nabídka UBNT je tristní. Kostky s napájením MicroUSB k lidem dávat nebudu, během tejdne bych měnil tři ulámaný konektory minimálně, navíc dosah bude asi tristní. Trochu závadím mikrotikářům...

Aktuálně jsem v nabídce CZC našel "Asus N12 D1". Ale na cenu jakou mám u tplinků se asi nedostanu. A lidi budou prskat...

Máte někdo tipy na dobrý a levný OpenWRT hardware? Díky.
0 x

arrabbella

Příspěvekod arrabbella » 7 years ago

gavanet píše:Ahoj,

Léta jsme úspěšně jeli na TP-Link 741/841 i přesto, že to jsou bazmeky a odcházej. Ale jsou levný a jde do nich OpenWRT/LEDE. Jenže teď TP-Link změnil čipset a 841v13 je pro OpenWRT nepoužitelný křáp.

Pouze nesouhlasím, že TP-LINKy "jsou bazmeky a odcházej". Nám teda neodcházejí vůůůůbec.

Jinak ale řešíme naprooosto stejný problém. Naštěstí máme ještě chvíli čas, protože jakmile jsme viděli / zjistili změny ve v13, obepsali jsme pár e-shopů a nakoupili 80ks v12, s čímž nějaký čas vyžijem (jsme malá síť) - tím jsme problém odložili a zatím používáme stále v12 + LEDE. Co bude dál nevíme... :(

Nemá někdo další v12 na prodej? Měli jsme jich koupit 200 :-)
0 x

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 7 years ago

A je neco spatne na v13, kdyz to chci dat zakaznikovi tak jak to je a necpat do toho OpenWRT? Nebo vam vadi jen ta nemoznist nahrani neoriginalniho FW?
0 x

reset

Příspěvekod reset » 7 years ago

taky jsem narazil na openWRT , ale po zkusenosti konkretne s TPlinky jsem od toho upustil. Masina zacne tak nej po pul roce blbnout/umirat . Nechavame vsude original fw a je klid.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

vecino
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vecino » 7 years ago

Tam kde mám OpenWRT tak o těch krabičkách nevím a neumírají.
0 x

cejny

Příspěvekod cejny » 7 years ago

Ja sice isp nejsu, ale kamos chtel net on netboxu a furt resil ze to maj drahe. Tak v bitovce nad sebou sehnal souseda.

Dal jsem mu buffalo s udajne 2x 9db prutama Airlive. Sousedovy jsem vytvoril druhou wifi a proste jsem mu to pres sqm omezil na 20/10Mbs. Coz se mne osobne libilo.

Bohuzel papirove lepsi tp-link (neco oslouzil) mne doma zdechl a to buffalo (64MB RAM, 32MB ROM, usb), , ktere je jeste k tomu repas z vientamu mu jede dal.

Mikrotik mam, ok, ale wrt to neni.
0 x

arrabbella

Příspěvekod arrabbella » 7 years ago

TP-LINK s WRT, z nej udelany bridge (tzn. zakaznik muze libovolne pouzit vsech 5 portu a nikdy to nezapoji spatne), na bridge DHCP klient. Ke klientum naprosto spickove a bezproblemove. Navic s perfektni podporou IPv6. K tomu ta cena - bezkonkurencni. Bohuzel jenom do verze 12 vcetne. Verze 13 je zcela jiny router, pekny shit - jen zabaleny v puvodni plastove krabicce.
0 x

Invia

Příspěvekod Invia » 7 years ago

Náhodou je super, ze tp-link konecne upgradoval HW (kvůli stabilite LEDE), skoda, ze nezůstal u původního chipsetu no. Ale nic tragického v tom nevidím. Casem se doufám stabilita na verzi 13 zlepsi a bude to zas pouzitelne. Jinak docela zajímavé jsou routery zbt z Ciny.
0 x

Standa99
antispam: Ano

Příspěvekod Standa99 » 7 years ago

Že by z MediaTeku MT7628NN vyrobili zázrak? Vždyť je to pokračovatel Ralinků (v odkazu patrno u názvu bootloaderu), které před lety koupili a to je zaručená jistota, že s tím budou jen problémy.
Pokud v letitém a bezproblémové routeru nahradili chipset Q-A touto mizérií, tak to nejspíš nebude ojedinělá záležitost a bude potřeba být u TP-Linků ve střehu i u jiných modelů.
0 x

gavanet

Právěže ten novej hardware v 841v13 je totální shit. Ono to s výchozým FW asi nějak funguje, to ano, ale když v tom ani nejde vypnout NAT, tak je to nanic.

Otevřenej ovladač na novou wifinu, která v tom je, je tragicky nestabilní a reálně nepoužitelnej. Nějaký rusák to zbastlil s uzavřeným ovladačem, který ale ignoruje linuxové API, takže příkazy typu iwlist atd. si na tom vylámou zuby - jinýmy slovy v LuCi jde nastavit jen essid, nic víc tam nefunguje a wifi se ve webovým rozhraní tváří jako vypnutá. Vše ostatní je potřeba nastavit v konzoli. Ne, to fakt k lidem dávat nebudu. Jinak řečeno, je veliká otázka zda vůbec někdy bude OpenWRT na v13 stabilně funkční.

Já v zásadě netrvám na OpenWRT, nějak složité fičury nepoužívám. Jen potřebuju režim bridge přes všechny porty bez DHCP nebo čistý router bez NATu a bez firewallu. Ideální by byl fw ubnt ;-)

Svýho času se říkalo, že RaLINK = neřešitelnej problém. Není to tak dlouho, co jsem v jednom notesu s Win10 vyndaval RaLINK minipcie wifinu a dával tam asi intel. Veškeré problémy zmizely.
0 x

Besito

Příspěvekod Besito » 7 years ago

Také jsem používal WR841N. Ale rychle jsem přešel na RB941. Zdá se, že je nepatrně menší dosah, ale za to víc možností při nastavení za méně peněz.
0 x

gavanet

V tomhle mikrotikářům závidím, ale do naší sítě mikrotik nesmí...
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 7 years ago

Ono není co závidět na Mikrotiku... wifi všeobecně o ničem a co se týká HW to není taky slavné. Když už je HW ok, tak to zase zabije "optimalizace" ROS.
0 x

gavanet

Tak ohledně ASUS RT-N12 D1 dvě zprávy:

OpenWRT/LEDE na to i přes prvotní proklamace nejde. Tedy jde, ale nefunguje wifina. (Což je trochu blbý, u WiFi routeru :-))

Ale, výchozí firmware (ač vypadá jako pouťová atrakce s vodotryskem a trumpetkou) zřejmě umí všechno, co potřebuju - vypnout NAT, vypnout firewall, přepnout do módu Bridge/AP.
0 x

Besito

Příspěvekod Besito » 7 years ago

gavanet píše:Tak ohledně ASUS RT-N12 D1 dvě zprávy:

OpenWRT/LEDE na to i přes prvotní proklamace nejde. Tedy jde, ale nefunguje wifina. (Což je trochu blbý, u WiFi routeru :-))

Ale, výchozí firmware (ač vypadá jako pouťová atrakce s vodotryskem a trumpetkou) zřejmě umí všechno, co potřebuju - vypnout NAT, vypnout firewall, přepnout do módu Bridge/AP.

OpenWRT/LEDE u TP-Link WR841 taky hapruje. Po čase přestane fungovat wifi.
0 x