❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

1s10 - modulace

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
philirom

1s10 - modulace

Příspěvekod philirom » 7 years ago

Zdravím, mám spoj s rádii 1s10, signál je na -62dBm, spektrák z obou stran čistý, šířka kanálu 28MHz (Narrow), SNR 27 dB. Dle datasheetu by měla být modulace 128QAM pro signál -70dBm, mě spoj neustále ukazuje 16QAM. Při zatížení spoje na cca 70-80Mbps dochází k občasnému packet-loss. Flow-control zapnutý... Máte s tím někdo zkušenost? Jaké jsou rady? Děkuji.
0 x

KoZLiCeK

Příspěvekod KoZLiCeK » 7 years ago

philirom píše:Zdravím, mám spoj s rádii 1s10, signál je na -62dBm, spektrák z obou stran čistý, šířka kanálu 28MHz (Narrow), SNR 27 dB. Dle datasheetu by měla být modulace 128QAM pro signál -70dBm, mě spoj neustále ukazuje 16QAM. Při zatížení spoje na cca 70-80Mbps dochází k občasnému packet-loss. Flow-control zapnutý... Máte s tím někdo zkušenost? Jaké jsou rady? Děkuji.

Nemas na situ M10?Jaký mas signály na obouch stranách spoje? Nechybuje spoj na radiový straně?
0 x

philirom

KoZLiCeK píše:Nemas na situ M10?Jaký mas signály na obouch stranách spoje? Nechybuje spoj na radiový straně?

Spoj nechybuje ani na jedné straně, jedna strana má signál -62dBm a druhá -63,3dBm. Co se týče M10 tak si nejsem vědomý, že by tam nějaká byla.
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 7 years ago

Jestli jsou na tom situ další 10 GHz spoje (jedno jakého výrobce), tak bych zkontroloval frekvence, jestli to nemáš zarušené, a při té příležitosti zkontroloval signály, jestli ti nějaký spoj nemíří špatně.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

KoZLiCeK

jaka vzdalenost?
0 x

philirom

Myghael píše:Jestli jsou na tom situ další 10 GHz spoje (jedno jakého výrobce), tak bych zkontroloval frekvence, jestli to nemáš zarušené, a při té příležitosti zkontroloval signály, jestli ti nějaký spoj nemíří špatně.

Chápu to správně, že se nemám tím spektrákem úplně řídit?
0 x

philirom

KoZLiCeK píše:jaka vzdalenost?

spoj jede na 10 km
0 x

KoZLiCeK

philirom píše:

spoj jede na 10 km

a jaky anteny? doufam ze alepon 90ky.
0 x

philirom

KoZLiCeK píše:
philirom píše:

spoj jede na 10 km

a jaky anteny? doufam ze alepon 90ky.

90/60 Orcave
0 x

philirom

druhá věc že ani když jsem měl ten spoj na stole doma, tak modulace nechtěla stoupnout - myslel jsem si, že třeba kvůli odrazům
0 x

KoZLiCeK

philirom píše:druhá věc že ani když jsem měl ten spoj na stole doma, tak modulace nechtěla stoupnout - myslel jsem si, že třeba kvůli odrazům

1.) chyby te tam cca. 6db signalu - mam taky spoj s 60/90 tam -56dbm
2.) zkusil bych spoj dosmerovat.
3.) je mozne ze bude vadna jednotka, zkusil bych vymenit jednotku.
0 x

philirom

KoZLiCeK píše:1.) chyby te tam cca. 6db signalu - mam taky spoj s 60/90 tam -56dbm

Nevíš jestli je možné jednotky někde zapůjčit na vyzkoušení?
0 x

KoZLiCeK

philirom píše:
KoZLiCeK píše:1.) chyby te tam cca. 6db signalu - mam taky spoj s 60/90 tam -56dbm

Nevíš jestli je možné jednotky někde zapůjčit na vyzkoušení?

Jelikož se jiz nevyrábí tak nevím.Ty nemáš rezvervní - servisní?To je chyba.
Zkus jednotky prohodit jestli se ti ty modulace na jadnotkách otočí.Pokud jo, tak je jednotka vadná.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

takže máš spoj 10km a signál pouze s 8dB rezervou? ty voe kde asi bude chyba? co se asi stane s tim signálem na trase 10km? odrazy, útlumy atd.. osobně mám zkušenost že pokud tam neni SNR kolem 30dB (27dB neni kolem 30) tak ten spoj prostě netahne. Zkus polaborovat s ACAP, ACCP, Narrow.
1 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

philirom

hapi píše:takže máš spoj 10km a signál pouze s 8dB rezervou? ty voe kde asi bude chyba? co se asi stane s tim signálem na trase 10km? odrazy, útlumy atd.. osobně mám zkušenost že pokud tam neni SNR kolem 30dB (27dB neni kolem 30) tak ten spoj prostě netahne. Zkus polaborovat s ACAP, ACCP, Narrow.

Ano přiznávám, že na plnou propustnost je ta rezerva malá, pro mé potřeby však stačí 100Mbps což odpovídá oněch 32QAM s citlivostí -76dBm což už je aspoň 14dB rezerva...z druhé strany nikdy ani doma na stole nebyl náznak těch jednotek se přepnout na více jak 32QAM...
0 x