❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

OSPF a náhodné přepínání routování

Návody a problémy s konfigurací.
kuba_lysa

OSPF a náhodné přepínání routování

Příspěvekod kuba_lysa » 7 years ago

Potřeboval bych poradit s OSPF na Mikrotiku. Mám síť v privátním rozsahu 10.112.0.0/16. Routujeme uvnitř na OSPF, jedna backbone area, všechny routery Mikrotik, cca 40 routerů, celkem asi 220 routes.

Mezi dvěma routery mám primární linku 1Gbps optikou a záložní 300Mbps Alcomu. Každá linka je adresována transportním subnetem /29. Do OSPF/Networks na obou routerech jsem tedy přidal příslušné subnety a v OSPF/Interfaces se automaticky přidaly obě rozhraní. U toho záložního jsem udělal copy a nastavil Cost na 50 (na obou stranách), automaticky přidané mají 10. Routery spolu mluví, připojené routy se propagují, zálohování zálohuje. Ovšem je problém v tom, že ne všechen provoz teče primární optikou. V pravidelných intervalech teče část provozu i přes rádiovou zálohu. Myslel jsem si, že optická linka chybuje a OSPF proto přepíná, ale není tomu tak. Prověřil jsem čítače, je to bez chyb, packetloss tam není. Když zálohu vypnu, vše teče přes optiku bezchybně.

Níže konfigurace jednoho z routerů. Druhá strana analogicky. Cost je tam 15000, experimentoval jsem, ale je to jedno kolik tam dám.

Kód: Vybrat vše

/routing ospf> export
# jan/25/2018 17:48:31 by RouterOS 6.38.7
#
/routing ospf instance
set [ find default=yes ] redistribute-connected=as-type-1 router-id=10.112.4.1
/routing ospf interface
add comment="zalozni linka na vichrovku Alcoma" cost=15000 interface=ptp-rr-vich network-type=broadcast
/routing ospf network
add area=backbone network=10.112.6.72/29
add area=backbone network=10.112.6.144/29
add area=backbone network=10.112.6.152/29
add area=backbone network=10.112.6.136/29
add area=backbone network=10.112.6.160/29

/routing ospf interface> print
Flags: X - disabled, I - inactive, D - dynamic, P - passive
 #    INTERFACE                                        COST PRIORITY NETWORK-TYPE   AUTHENTICATION AUTHENTICATION-KEY
 0    ;;; zalozni linka na vichrovku Alcoma
      ptp-rr-vich                                     15000        1 broadcast      none                             
 1 D  ptp-fx-vich                                        10        1 broadcast      none                             
 2 D  ap-ptp-ele                                         10        1 broadcast      none                             
 3 D  ptp-fx-vlecka                                      10        1 broadcast      none                             

provoz_ospf.png
provoz_ospf.png (46.77 KiB) Zobrazeno 2561 x
0 x

hol
antispam: Ano

Příspěvekod hol » 7 years ago

nemáš tam někde bridge se zapnutým spanning tree jako port pro ospf. Pak se osfp chová divně.
0 x

kuba_lysa

hol píše:nemáš tam někde bridge se zapnutým spanning tree jako port pro ospf. Pak se osfp chová divně.

Ahoj, díky za zprávu. To nemám. Běží vždy jen přes jeden switch s VLANy, bez spanning tree a jiných pokročilých funkcí.
0 x

cerva

Příspěvekod cerva » 7 years ago

Je něco v logu?
0 x

kuba_lysa

Nic moc jsem tam nenašel. Když v Mikrotiku zapnu logování OSPF, tak to vypisuje úplně veškerou činnost, tedy výměnit hello mezi routery atd..

Teď jsem se posunul. Na obou routerech jsem na obou linkách nastavil režim point-to-point a už to neflapuje a teče jenom požadovanou optikou. Ale nevím proč to předtím fungovalo po svém...? Dále je mi divný, že v ptp režimu není potřeba nastavit souseda, jak se router dozví o sousedním?
0 x

K3NY

Příspěvekod K3NY » 7 years ago

kuba_lysa píše:Nic moc jsem tam nenašel. Když v Mikrotiku zapnu logování OSPF, tak to vypisuje úplně veškerou činnost, tedy výměnit hello mezi routery atd..

Teď jsem se posunul. Na obou routerech jsem na obou linkách nastavil režim point-to-point a už to neflapuje a teče jenom požadovanou optikou. Ale nevím proč to předtím fungovalo po svém...? Dále je mi divný, že v ptp režimu není potřeba nastavit souseda, jak se router dozví o sousedním?

pokud je to PTP tak je jasne kdo je soused a zadny jiny tam byt nemuze
0 x

kuba_lysa

Tak záhada hlavolamu vyřešena. Podařilo se mi omylem použit v síti dvakrát stejný transportní subnet /29 a to zřejmě OSPF zmátlo. Přeadresováno a funguje to normálně. Děkuju všem!
1 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 7 years ago

Ještě si zkus použít stejné ID na dvou místech :-) To je možná větší sranda ... Na OSPF prostě všechno unikátní, to je základní rada.
1 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.