❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AP 60ghz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
djvolt1942

Re: AP 60ghz

Příspěvekod djvolt1942 » 7 years ago

Jest mozliwosc poruszenia / ustawienia +/- 10 stopni [parabola ma ok 20 stopni]. Trzymalem statyw podczas intensywnych opadow sniegu przy silnym wietrze obiema rekami na 750m, sygnal 3 diody LED 60%, link ani razu nie stacil sygnalu...

Co wazne, zestaw jest tak zbudowany, ze zachowujemy oryginalna postac wAP z uchwytem i nie tracimy w zadnen sposob gwarancji producenta.
0 x
www.siec.multimediahd.pl/60ghz
###############
Madex Cables

Besito

Příspěvekod Besito » 7 years ago

mpcz píše:
pavelsiman píše:A nebolo by dočasne riešenie aj také ze povedzme keď sa používa parabola z 5ghz tak sa na 5ghz nastaví a nechá sa len držiak a založí sa upravená parabola. Napr jirous to ma v pohode držiak ostáva dá sa vymeniť len parabola.

Ano, bylo, moje konstrukce s tím počítá. Na takové řešení ovšem moc hrdý nejsem, protože to není moc praktické. Musí se sundat dekl, přehazovat konec a to celé zase zpět. Na konci musí být 5ka, další někdy komplikace atd. Navíc to u některých parabol ani nelze použít vzhledem k jejich konstrukci.
Dnes mi jeden obětavec zapůjčí Wapku, složím to a uvidíme, jak mu to zaměření půjde. Třeba to nebude takový problém.
mpcz, 22.jan.2018

Mě by se takové řešení hodilo, válí se mi ve skladu 6 ks rozebraných Jirous antén PAR24 :-)
0 x

lacman

Příspěvekod lacman » 7 years ago

lazna píše:Nezapomente ze wAP60G nema klasickou antenu na kterou jsme byli leta zvykli, ale jakesi "adaptivni pole" ktere trvale monitoruje co prijima a "jaksi" na zaklade toho ovlivnuje svazek ktery vysila. Tohle pole urcite nebude zkalibrovany na to, ze co vysle to dostane v sileny intenzite temer ihned zpet (odraz od paraboly).....

Funguje to a docela dobře mám to s 40 cm parabolama nasazený na test už 3 tejden a kupodivu na 290m. 600 mega, dole to bylo dvakrát, na zhruba 4 min. jednou slejvák podruhý chumelenice jak blázen, v obou případech bylo dole i siklu co je vedle toho, to jede na cca 900m...
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 7 years ago

Doufám, že v tom nebude nějaký nečekaný zádrhel. Protože 2 paraboly 40-ky by dle mého měly jet na těch 390m na plný výkon. To je ale zatím jen pouhý odhad kolejdoucího.
Zapůjčená Wapka na test už mi dorazila, díly jsou vyrobené, složím to a hned se uvidí. Celé by se to mělo vlézt pod radom 50, to je první podmínka mé spokojenosti. A taky by to mohlo aspoň trošku fungovat, že .. (smajlík). (Neumím dát).
mpcz, 22.jan.2018
0 x

KoZLiCeK

Příspěvekod KoZLiCeK » 7 years ago

lacman píše:
lazna píše:Nezapomente ze wAP60G nema klasickou antenu na kterou jsme byli leta zvykli, ale jakesi "adaptivni pole" ktere trvale monitoruje co prijima a "jaksi" na zaklade toho ovlivnuje svazek ktery vysila. Tohle pole urcite nebude zkalibrovany na to, ze co vysle to dostane v sileny intenzite temer ihned zpet (odraz od paraboly).....

Funguje to a docela dobře mám to s 40 cm parabolama nasazený na test už 3 tejden a kupodivu na 290m. 600 mega, dole to bylo dvakrát, na zhruba 4 min. jednou slejvák podruhý chumelenice jak blázen, v obou případech bylo dole i siklu co je vedle toho, to jede na cca 900m...

Hmm tak to je spatné.
0 x

hol
antispam: Ano

Příspěvekod hol » 7 years ago

KoZLiCeK píše:
lacman píše:

Hmm tak to je spatné.

je pekne videt, jak se mohou ocekavani lisit. Kolega pise docela dobre a druhy zase spatne.

Jinak to odpovida realite, pri desti a hlavne snehu to proste bude padat.Jen otazka jak casto a na jak dlouho a co kdo je ochoten akceptovat.

Na paraboly existuje sprey, strikame tim obcas siklu a asi to mi i vliv. Nelpi na tom pak snih. Doporucuju zkusit.
0 x

KoZLiCeK

Příspěvekod KoZLiCeK » 7 years ago

hol píše:
KoZLiCeK píše:
lacman píše:Funguje to a docela dobře mám to s 40 cm parabolama nasazený na test už 3 tejden a kupodivu na 290m. 600 mega, dole to bylo dvakrát, na zhruba 4 min. jednou slejvák podruhý chumelenice jak blázen, v obou případech bylo dole i siklu co je vedle toho, to jede na cca 900m...

Hmm tak to je spatné.

je pekne videt, jak se mohou ocekavani lisit. Kolega pise docela dobre a druhy zase spatne.

Jinak to odpovida realite, pri desti a hlavne snehu to proste bude padat.Jen otazka jak casto a na jak dlouho a co kdo je ochoten akceptovat.

Na paraboly existuje sprey, strikame tim obcas siklu a asi to mi i vliv. Nelpi na tom pak snih. Doporucuju zkusit.

Hmm spoj ktery pri desti a snehu pada na pikacu a na pater bych ho nedal.Proc asi ma ignite zalohu na 5ce... To asi soudruzi jeste nepochopily....
O siklu bych se nedivil...
0 x

hol
antispam: Ano

Příspěvekod hol » 7 years ago

mk je tak levnej ze muzes mit zalohu na petce postavenou zvlast a jsi furt v plusu. Navic muzes udelat zalohu treba do kruhu, coz ti metrolinq neumozni. Ani 80 bych uplne bez zalohy nenechaval pri delce spoje 1km a vic. Dan za rychlost jsou proste obcasne vypadky na par minut, kterym uplne zabranit nejde. 60Ghz je horsi pasmo, takze zaloha bude o to vic potreba a dylka spoje bude kratsi.

Presto gigabit, ktery bezi s dostupnosti 99,8 a k tomu 100mb zaloha na petce je furt mnohem lepsi reseni nez jen ta petka :-).
1 x

dagus

Příspěvekod dagus » 7 years ago

Když jsme zkoušeli ignite na 550m ty velké v nové verzi 2,5, tak při zatím největší vánici spadl signál o 5dB a to sněžilo že nebylo vidět na 200m. Takže mi to až tak háklivé nepříjde. Naladěno to máme na -42 a jede to myslím do -60 na plno a do -74 na nejnižší modulaci 60tky. SFP chodí taky normálně hp modul proti HP switchi a na 48V taky vše normal. Držák k tomu teda i ten profi moc profi není, ale s dalekohledem namontování během 10min i s doladěním přes usb malovač signálu na mobilu. Trochu mi vadí, že zatím ne zrovna ideálně jim funguje ten cloud, kam se grafujou signály a přenosovky. Psal jsem na podporu a měli by to u nové verze opravit s novým FW. Za mě je to bez bastlení hotovej produkt. S tím že v tom je sračka panelka na 5Ghz jde taky něco dělat, dělají verzi s RSMA konektorama na výstup 5tky, pak tedy jde dát lepší anténu. Na dotaz proč to discomp nenabízí i verzi s SMA, byla odpověď protože to nikdo nikdy nepoptal. Překvapivě dataraty to psalo v 20MHz něco přes 190Mbit, což mě na AC překvapilo proti tiku, tak nevím co tam maj za chipset. Přepínání na 5tku mi chodilo bez výpadku 1s pingu i při zatížení, takže to je taky ok. Jen na scanu je vidět tak desetina sítí v pětce. Spektrák to nemá. Trochu mě mrzí že jsou jen 4 kanály, ignite dělá i sektorky a AP 360° ze sektorek kombinace 60+5+2,4 s sfp+ portem. Jen kdyby to bylo tady povolené. Jo a kdyby to někoho zajímalo, tak gigovej omnitik to napájet stíhá, ale papká to 13w.
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 7 years ago

Laserove vypalky k ozarovacum uz jsou skladem,pokracujeme v kompletaci.

60 GHz 0005.JPG
60 GHz 0005.JPG (65.56 KiB) Zobrazeno 2992 x

Betatesteri,upresnete laskave do PM,o jakou listu k puskohledu budete mit zajem.K dispozici jsou 2 typy se sirkou 11 mm nebo 22 mm.

60 GHz 0001.JPG
60 GHz 0001.JPG (65.82 KiB) Zobrazeno 2992 x

Obvykla hodnota je 11 mm napr.

http://www.zbrane-vzduchovky.cz/puskohl ... gI2UPD_BwE
0 x

mpcz

Tak vzorek je na světě. Hlavním cílem bylo nyní udělat to tak, aby se získaly nějaké vstupní data, vším šlo šibovat, šlo to použít do většiny parabol, nebylo nic natěsno a hlavně se to vlezlo pod vyhovující radom, který mám. Na pár desítek metrů to chodí krásně, až bude pěkné počasí a nebudu líný, udělám test venku.
mpcz, 22.jan.2018
Přílohy
60G_test.jpg
60G_test.jpg (20.09 KiB) Zobrazeno 2904 x
0 x

Ispič

Příspěvekod Ispič » 7 years ago

dagus: Igninet je nepoužitelný, pokud tuhne. Pokud se jim nepodaří vyřešit tento problém, tak to odradí spoustu zájemců.
Navíc pokud se upraví wap jednotky do parabol, nebo začne mikrotik dělat ty lhg, nákup spoje Ingninet uplně ztratí smysl.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 7 years ago

mpcz píše:Tak vzorek je na světě.

Vlastní tvorba? Vypadá to hezky. Těším se na testy...
0 x

tomasik

Příspěvekod tomasik » 7 years ago

to pasivní chlazeni co má wap myslíš tam netřeba ? Z čeho je ten "držák" plast ? Tom
0 x

mpcz

Chlazení je každopádně nutné a je tam. Deska je vyřezaná laserem se žebrováním. Držák zatím původní, ocelový, asi nic moc. Na "prkně" mám již nachystaný z duralu masívní, podle zkušeností s nasměrováním bude robustní a přesný. CNC fréza je před dokončením. Uvidíme, jaký bude třeba.
mpcz, 23.jan.2018
0 x