❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

HmailServer - mailový server

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
miki122

HmailServer - mailový server

Příspěvekod miki122 » 7 years ago

Čaute,
Má niekto skúsenosti s HmailServer ? :)
Dlho som sa pohrával s myšlienkou vlastného mailservera, tak som sa do toho pustil a vyzerá to dobre .. nainštaloval som ho na Win 2008 R2 Standard (normálny DELL server ! žiadny PC v kuchyni ;P) mám v ňom nastavené 2 dómeny a celkovo asi 10 poštových schránok .. v DNS mam MX záznam + SPF + DKIM + DMARC .. emaily chodia pekne nepadajú do spamu a podobne.
Lenže teraz riešim záložný server .. Mám internet od UPC 250/25 ktorý nepadá je celkom stabilný + všetko je na záložnom zdroji ... ale kedže UPC nedokáže dať poriadne "železo" (router-brige) tak sa obávam aby sa emaily nestrácali kedže za posledný rok som musel dať tu krabicu od UPC 3x vymeniť a to znamená výpadok na cca 3hodiny... Doma mám HP server (microserver gen8) win 2012 R2 a beží na ňom DLNA server na media do televízie a takéto blbosti ... tak ma napadlo urobiť s neho môj záložný mailový server .. urobil som nový Ačkový záznam zs1.domena.sk , pridal som MX záznam s vyšším číslom , ale nejako sa nedokážem dopatrať ako to nastaviť ... je tu nejaka dobrá duša ktorá by mi pomohla ? :/
0 x

reset

Příspěvekod reset » 7 years ago

nejak jsem vubec nepochopil co basnik chcel rici. Zkus to jeste jednou a hubou, a hlavne cesky .
Michas hrusky s jablkama.

btw: na server widle nepatri, widle patri do hnoje
1 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

LaCosta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod LaCosta » 7 years ago

Ten zalozny nastav aby konkretne domeny preposielal na prvy server. Napr. ja pre druhy postfix taham z DB raw data a tie cez hash porovnavam s aktualnym stavom. Ak to nesedi, nasledne sa vygeneruje konfigurak a reloadne server. Tu je dolezite aby si daval aktualne domeny, nakolko ak by si dal vsetko tak ta SPAM vyfackuje, nakolko na prvom zrejme nebudes aplikovat filtracne pravidla voci sekundaru. Proste by bral uplne vsetko a to je zle.

Hmail osobne nepoznam a mozno toto ma dokonca v sebe integrovane ...
0 x

miki122

"Reset" - Neviem prečo si to nepochopil :) a už vôbec nie že miešam hrušky a jablká .. Každopádne napísal som o čo mi ide .. záložný mailserver a ku tomu som napísal na čom to beží hlavný server, aký tam je internet + že potrebujem záložný lebo routre od UPC sa stále kazia a tým pádom je všetko bez netu a samozrejme bez mailov .. a že doma beží další server tak chcem s neho spraviť záložný ma mail ..
A ja proti Windowsu nič nemám preto ho používam :) je to klikací systém ktorý mne osobne nikdy nespadol .. a ku tomu keď mám tu licenciu na jednom aj druhom serveri tak prečo nie :P :P Linux som skúšal ale som na tom lama .. tak som ostal pri Windowse :)

"LaCosta" - Chápem ako by to malo fungovať ... teda zhruba :D :D len sa neviem vysomáriť v nastaveniach HmailServeru :D.. ale našiel som včera po dlhom hľadaní nejaký návod tak dúfam že to rozbehnem :P
0 x

reset

jen si obcasne rad rejpnu, neber to nijak osobne . Ale na server proste widle fakt nepatri .

Ale k tvemu reseni, nechapu na co zalozni server (kdyz ti nepada) , jedna se jen o SMTP mail nebo i s mailboxy?
Kdyz ti spadne konect, tak se sice maily neodeslou, ale po navazani spojeni se odeslou .

Mam doma taky vlastni reseni, jen to zere jen <30W a i se zaloznim zdrojem s UPS to stalo <10kczk , bezi to na debianu , vse ostatni jako guests, dela mi to file system, mail server, torrent a dlna server , bezej na tom i widle (ve virtualu) , a jeste dalsi veci na tom bezej . A masina se povetsinu casu flaka . Je to v tom 2Ghz atom s pasivnim chlazenim. Hlavne jde o spotrebu.
0 x

miki122

Práve že ide aj o mailboxy :/ .. ja používam info@domena1.sk + od februára bude ďalšia dómena - info, praca a rezervacia@domena2.sk .. keby šlo len o SMTP neriešil by som záložný server .. ale kedže ide aj o mailboxy tak sa bojím toho aby každý email ktorý pôjde na domena1 a domena2 bol fakt doručený mojim zákazníkom :/ budú tam chodiť faktúry, žiadosti o prácu a iné dôležité veci.
Spotrebovo je to celkom dobré ako hlavný server mám Dell R210 II ten žerie cca 70w + sa ide upgradovať na SSDčka a zasa to pôjde nižšie ... a záložný čo mám doma je HP microserver gen8 a tak ten má slabý Celeron takže keď nemá čo robiť spotreba je cca 21w čo mi nejako nevadí :) (tiež na tom beží dlna+torrenty+zdielanie suborov a tlačiarne)
0 x

reset

pockej, zajima me ted celkova koncepce reseni.

co jsem pochopil, mozna si sedim na vedeni, ale budis,
- server nepada, na co tedy zalozni?
- pada ti hlavni konekt ? pak potrebujes mit zalozni konekt.
- doma provozujes nejaky business na konektu pro end usery a potrebujest to mit 100% k dispozici?
reseni:
1) zaplat si konekt s SLA
2) prestehuj server do servrovny
3) pronajmi se nekde virtualizovany server
4) vyuzij mail boxu nekde na netu a doma prozovuj jen klient mail boxy
0 x

reset

a ke spotrebe, 70W mi prijde jako moc, a to jeste urcite v idle stavu
ssd ma vetsi spotrebu nezli tocici disk 3.5" , a zhruba 2x takovou nezli 2.5" disk

takze pri strednim zatizeni serveru + nejaky ten HDD (cca 7WperHDD) , predpokladam ze budes na 100W x 8640 / 1000 = 864kWh * 6kc (abychom se pak neposrali) = cca 5200kc za rok
Naposledy upravil(a) reset dne 12 Jan 2018 13:07, celkem upraveno 1 x.
0 x

reset

a pak jeste k dostupnosti mail serveru pro prijem posty,
pokud odesilaci server nedoruci mail, neznamena to ze ho hned hodi do kose, ale snazi se ho dorucit urcity cas, XYhodin az XY dni , az kdyz dostane potvrzeni o prevzeti mailu, mail se na odesilacim serveru smaze .
Kdyz se mu nepodari dorucit v urcite dobe, pak se posila odesilateli tzv. nedorucenka a mail se smaze . Tech moznosti je vice .
0 x

reset

a pak jeste bych dodal,
k serveru potrebujes mi bud backup server nebo zalozni synchonizovany server s primarem (aby to bylo neco jak HA reseni) , na spotrebu to bude cca 150W (at se to dobre pocita) , tj. cca 8kczk/rok .
Nevyplati se nekde radeji objednat virtualizovany server ? provoz te vyjde max. na 1/4 spotreby elektriky
0 x

miki122

No takto hlavný server DELL mám umiestnený na svojej firme, je v racku spolu so switch-om, poeinjector-om záložným zdrojom kamerovým systémom a so všetkým možným. Beží na ňom MYSQL na pokladne,weby + zdieľanie súborov a také kraviny čo potrebujeme.
Server je stabilný nepadol ani raz od štartu .. ale s konektom je problém, chcel som druhý záložný konekt, ale v budove kde sídlim tak nieje moc na výber je tu len koaxial od UPC nič iné. Preto ma napadlo že v prípade nejakej poruchy (predovšetkým Router od UPC) budú emaily chodiť na môj domáci server ktorý je zapnutý tak či tak nonstop má dobrý konekt 250/25 a je na záložnom zdroji

PS. V prípade poruchy hlavného servera mám druhý presne taký istý prehodím HDD a všetko hneď funguje
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 7 years ago

Záložní email server je běžné řešení. Pro jednu doménu máš dva MX záznamy. Ten s nižším číslem má vyšší prioritu a všichni doručují tam (tedy měli by). Pokud to nejde, kontaktuje se další v pořadí.
Čili ti jde jen o to mít ty záložní konfigurované jako záložní :-) Nemají schránky, nemají nic. Jen záznam, kam to předat až to půjde ...

https://cs.wikipedia.org/wiki/MX_z%C3%A1znam
https://www.root.cz/clanky/konfigurujem ... ni-server/

Ale tady už někdo řekl, ono je to asi zbytečné. Každý normální server má poměrně dlouhé timeouty, po které je schopen odeslání e-mailu pozdržet. Většinou ve dnech. Takže případný výpadek adresáta to pokryje ve většině případů.

Stavět komplet HA řešení i pro konkrétní mailboxy? To fakt chceš? Na to kašlou i velké firmy ... Jednoduše to totiž nepůjde, protože nedonutíš klienty používat dva servery zároveň a správně, pro ně to musí být transparentní. Což půjde (ve tvém případě) tak možná jen ovlivňováním DNS záznamu.
1 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

reset

jak casto mivas problem s inetem ?
0 x

miki122

Ludvík - Ďakujem za radu a link :) , myslíš teda že ked bude výpadok na cca 2-3hodiny tak mi väčšina mailov príde normálne ? chápem že každý smtp server má defaultne nastavené 4 pokusy po 60minút na doručenie , takže teoreticky keď email neprejde tak sa o tom odosielateľ dozvie ?

Reset - no posledný rok som musel ísť 2x na Zákaznícke stredisko s routerom aby mi ho vymenili .. keď sa "odpáli" tak ma malinkú priepustnosť cca 5/5mbps .. tak idem do UPC tam mi ho vymenia to trvá cca hodinu + kým ho namontujem + potom treba zavolať na podporu aby ho zaregistrovali aby sa spustil tak cca výpadok netu na 2,5 hodiny
0 x

miki122

Nakoniec som to vyriešil rovno u môjho DNS registrátora Active24 ...
Ponúkajú bezplatný záložný mail-server .. poslali mi presný MX záznam a všetko funguje super ..
Ďakujem chalani každopádne za všetky rady :)
0 x