❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AP 60ghz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
cerva

Re: AP 60ghz

Příspěvekod cerva » 7 years ago

basty píše:Trochu OT, je nekde verejne ten seznam vsech ohlasenych 80G spoju?

Dá se k tomu doklikat na webu ČTU - je tam seznam v CSV. Zajímavější je ale třeba tahle mapa https://80ky.amigonet.cz , která z toho CSV čerpá : -)
0 x

KoZLiCeK

Příspěvekod KoZLiCeK » 7 years ago

Gemb píše:Otazka, naco sa ma ohlasovat 80GHz ked tato freq qje taka smerova, ze zarusenie je velmi tazke ? A ked bude spoj zapisany a niekto ho zarusi co mi to pomoze ? Povedia mi, ze je to unlicenced band a dovi....alebo si chcu robit len ovidenciu kvoli tomu aby vedeli kolko toho je vo vzduchu aked bude toho viac tak to spoplatnia nie ?

V pripade ruseni se hned bude vedet kdo ktery spoj instaloval drive a rusi ho jiny pozdeji instalovany spoj.
0 x

Gemb

Příspěvekod Gemb » 7 years ago

Je vobec realne to zarusit ? Ked pozeram stranku alcomy tak uvadzaju, ze je mozne prevadzkovat viacero spojov 80Ghz rovnakym smerom a polarizaciou....60Ghz bude na tom horsie ale tiez je to vysoka freq.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 7 years ago

cerva píše:

Dá se k tomu doklikat na webu ČTU - je tam seznam v CSV. Zajímavější je ale třeba tahle mapa https://80ky.amigonet.cz , která z toho CSV čerpá : -)

jekdo si tam brutálně střílí třeba spoj 21 km a podobně :D
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

soooc

Příspěvekod soooc » 7 years ago

Gemb píše:Je vobec realne to zarusit ? Ked pozeram stranku alcomy tak uvadzaju, ze je mozne prevadzkovat viacero spojov 80Ghz rovnakym smerom a polarizaciou....60Ghz bude na tom horsie ale tiez je to vysoka freq.

Už se nám to stalo, není to vůbec problém.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

alesek6

Příspěvekod alesek6 » 7 years ago

Da se vubec definovat jak je dany spoj kvalitni a jakou ma rezervu??
Mam signal 50 MCS 8
0 x

rsaf

Příspěvekod rsaf » 7 years ago

Peyrak píše:s jakou verzí to kdo používáte? já to měl vše s 6.40.3 se kterou to přišlo a v poho, dnes jsem ze zvědavosti jeden spoj přelil na 6.41 a je to daleko horší, signál vylezl z 80 na 100, ale MCS padlo ze stabilních 8 na 2 - 3, ztrátuje to, je to nepoužitelné

Včera jsem to vybalil z krabice, zapnul v kanclu cca na 5m, přehrál na 6.41 a btestem jsem přes to tlačil data. Spoj se občas rozpadal (jakoby se klient odpojil a hned připojil) ale více jsem za tu chvíli nevysledoval... Jen se mi zdá, že to před přehráním FW nepadalo...
0 x

dagus

Příspěvekod dagus » 7 years ago

Za mě testy na stole ok na všech ros, drtil jsem to i iperfem skrz. Vše normal. Mups má k tomuto konečně smysl. Pro nějaký přeskok to vydrží dlouho. Použiju to na skok od klienta kde je optika přes ulici kde není. U klienta nejde dát obří rack s ups ale mups s baterkou v poho. Chybí mi u toho sfp port :-(
0 x

Cheprer
antispam: Ano

Příspěvekod Cheprer » 7 years ago

cerva píše:

je to je hrzku koukat na mapku kde se co stavelo.. clovek si tam hned vzpomene :-D
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

pedro4444

Příspěvekod pedro4444 » 7 years ago

rsaf píše:
Peyrak píše:s jakou verzí to kdo používáte? já to měl vše s 6.40.3 se kterou to přišlo a v poho, dnes jsem ze zvědavosti jeden spoj přelil na 6.41 a je to daleko horší, signál vylezl z 80 na 100, ale MCS padlo ze stabilních 8 na 2 - 3, ztrátuje to, je to nepoužitelné

Včera jsem to vybalil z krabice, zapnul v kanclu cca na 5m, přehrál na 6.41 a btestem jsem přes to tlačil data. Spoj se občas rozpadal (jakoby se klient odpojil a hned připojil) ale více jsem za tu chvíli nevysledoval... Jen se mi zdá, že to před přehráním FW nepadalo...

mi mame od zaciatku 6,41 a zatial to ani raz nepadlo.... a to uz aj vcera chvilu husto snezilo potom zas husto prsalo a drzi v pohode na tych 70m
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

tak jistě že, 60ka má jenom větší útlum samotným prostředí a na vše ostatní jako déšť a sníh reaguje stejně jako 80ka.

Je zarážející že v tomhle vlákně převládá pesimizmus a v souběžným vlákně s metrolinq to prostě musí fungovat ačkoliv to má menší antény a evidentně menší výkony.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mpcz

Příspěvekod mpcz » 7 years ago

to Hapi: To je zajímavé, vzoreček pro útlum, co jsem použil v kalkulačce nedává křivku s nějakými hrboly. Znamená to, že stejná věc bude mít na 60G slabší signál, jak na 80G? Může to někdo v profi kalkulačce ověřit? Předpokládám, že je řeč o normální vzduchu, žádný déšť a sníh. Děkuji.
Prosím, pro ty méně chápavé, trošku tu druhou větu napsat jinak, moc jí nerozumím.
mpcz, 4.jan.2018
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 7 years ago

OK, graf znám, ale - použil jsem kalkulačky (i) renomovaných firem a nemůžu si pomoct, na 60G vyhazují menší útlum než na 80G. Nemluvím samozřejmě o dešti a tak. Může to někdo nezávisle ověřit, jak to vlastně je?
mpcz, 04.jan.2018
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

tady máš lepší obrázek kterej ti prostě řekne jakej útlum je navíc na 1km.

http://www.internetprovsechny.cz/soubor ... ignalu.png

myslim si že většina kalkulaček počítá jenom s útlumem na vodu nebo tak něco. Nebere v potaz kyslík.

Takže když si vemu 1km spoj tak mám signál trasy proti 80GHz řekněme o 15dB horší což hravě vykompenzuje větší anténa a větší výkon. Takže pokud my vyjde teoreticky že na 80GHz bude signál -45 tak na 60GHz bude -60dB cca hodně od voka. Někde jinde si najdu citlivosti jiných už používaných radií s 802.11ad a vidim že mám docela slušnou rezervu a to sem ještě nezapočítal to, že 802.11ad hračky maji větší výstupní výkon než siklu nebo základní verze alcomy v 80GHz.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků