Dovolim si vratit vlakno k puvodnimu tematu - umite nekdo fundovane rict, co se stane s IP adresou, ktera se aktualne tvari jako ISP zakaznik, v geolocation databazich pote, co se priradi k pouziti k serveru v nejakem (well-known) housingu? Jde mi o to, jestli treba nejak rozebiraji traceroute nebo kategorizace probiha pres otevrene porty (napr. ze tam bezi webserver nebo standardni port open vpn) a pak by zmenili klasifikaci adresy na Data center/VPN. Chapu, ze jde o know-how ruznych geolocation sluzeb, jde mi ziskani nejakeho vhledu do problematiky.
Pokud se stanu LIRem a dostanu /22, budou pridelene adresy spolehlive routovatelne na moje servery (konkretne potrebuju /24 na dva ruzne servery v ruznych datacentrech)? Pokud spravne rozumim potrebuji adresy typu PI.
Diky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Kde vzit "ciste" IPv4 adresy?
PI adresy nelze už dostat. Pouze ten /22 a stát se lirem. Každopádně rychle, už se 185 rozsah blíží konci a další nebude. Arin už adresy nemá a nedává, to same v Asii.
0 x
basty píše:PI adresy nelze už dostat. Pouze ten /22 a stát se lirem. Každopádně rychle, už se 185 rozsah blíží konci a další nebude. Arin už adresy nemá a nedává, to same v Asii.
ty PA, ktere bych jako LIR dostal lze pres BGP smerovat do housingu treti strany? (na jejich AS)
0 x
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
void píše:basty píše:PI adresy nelze už dostat. Pouze ten /22 a stát se lirem. Každopádně rychle, už se 185 rozsah blíží konci a další nebude. Arin už adresy nemá a nedává, to same v Asii.
ty PA, ktere bych jako LIR dostal lze pres BGP smerovat do housingu treti strany? (na jejich AS)
ano
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
-
void píše:basty píše:PI adresy nelze už dostat. Pouze ten /22 a stát se lirem. Každopádně rychle, už se 185 rozsah blíží konci a další nebude. Arin už adresy nemá a nedává, to same v Asii.
BGP router netusi jestli ty adresy, ktere routuje jsou PA ci PI. Tomu je to sumak. Co sumak uz nemusi byt, je pocet rout v BGP routovaci tabulce. Ma-li nekdo BGP router, ktery nema dost pameti na celou tabulku (a presto ji chce pokud mozno skoro celou mit), muze nastavit svuj BGP router, aby do tabulky zahrnul jen delsi routy. Tim snizi pocet zaznamu v tabulce a vejde se. Soucasna nejmensi routovatelna velikost je /24, takze pokud to je pro nekoho uz moc male tak /24 zahodi. A pak se na ne nedostane (a ty k nemu). Takze mozna na nekoho takoveho narazis.
0 x